Waze op de iPhone: gebruikers bouwen mee aan navigatie-app

Waze voor de iPhone is gelanceerd, een navigatie-applicatie waarmee je zelf meewerkt aan het opbouwen van het kaartmateriaal. Je kunt bovendien ongelukken, flitspalen en verkeerscontroles doorgeven. Maar het is nog wat vroeg om echt te kunnen navigeren.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

waze iphoneEen paar weken geleden schreven we over Waze, de navigatiedienst waarbij gebruikers zelf de kaarten samenstellen. Inmiddels is de iPhone-versie ook in de App Store verkrijgbaar en het was eigenlijk het idee om daar dit weekend eens mee te gaan testrijden. Er stond een rit dwars door heel Nederland op het programma. Helaas viel die test wat in het water, want Waze staat voor twee uitdagingen: je hebt altijd een internetverbinding nodig omdat de kaarten online staan (en er bleek ‘in de provincie’ lang niet altijd dekking te zijn) en daarnaast is een groot deel van Nederland nog niet in kaart gebracht. Een eerdere test die ik met een Android-toestel uitvoerde bleek ook al geen succes. Daar bleken gebruikers trouwens moeite te hebben met inloggen en dat was ook wat me bij Waze op de iPhone parten speelde: tegen de tijd dat ik was ingelogd was ik alweer twintig kilometer verder.


Het idee achter Waze is dat je zelf het wegennet in kaart brengt. Je geeft niet alleen de straten door, maar ook mogelijke flitspalen en verkeerscontroles die je onderweg tegenkomt. Voor dat laatste is het helemaal nog te vroeg in Nederland. Als je de applicatie wilt installeren zul je dat voorlopig nog vanuit idealistisch oogpunt moeten doen: het idee dat je net als bij het Open Street Map-project kunt meewerken aan het opbouwen van een navigatie-oplossing. Hoe meer mensen het gaan gebruiken, hoe beter Waze gaat worden, maar er kan nog best een jaar overheen gaan voordat het zover is. Een betrouwbare oplossing om te navigeren is het nog niet. Ik ben benieuwd: wie heeft al wel goede ervaringen met de app?

Downloaden: Waze (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

21 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.