Wakoopa op iPhone

Wakoopa meet gebruik van applicaties op de iPhone

Wakoopa heeft de trackingdienst voor software uitgebreid naar webapplicaties op de iPhone. Gebruiker kunnen daarmee zien welke webapps anderen gebruiken en zo nieuwe apps ontdekken.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

Wakoopa op iPhoneAls Apple wil achterhalen welke applicaties van derden de iPhone-bezitters zoal gebruiken, hoeven ze daar geen marktonderzoeksbureau voor in te huren. Het Amsterdamse bedrijf Wakoopa heeft namelijk een dienst aangekondigd, die meet welke webapplicaties je op de iPhone gebruikt.

Wat nu al is af te leiden, is dat de mobiele websites van de NS, Bloglines en Facebook erg populair zijn. Het blijkt uit eerste, nog niet representatieve metingen van Wakoopa. De dienst lanceerde in mei 2007 een website waarop computergebruikers kunnen registreren welke software ze gebruiken. Je helpt daarmee anderen om nieuwe software te ontdekken en anderen kunnen zien welke applicaties jij op de pc en de Mac zoal gebruikt. De applicatie lijkt op spyware, maar heeft een onschuldig doen: tracking van applicaties, per gebruiker en platform. Er zijn al 15.000 gebruikers van de desktopversie.

Het idee om een vergelijkbare meting van iPhone-applicaties te starten, is ontstaan vanuit een eigen behoefte. Oprichter Robert Gaal kent veel mensen met een iPhone en zag het als oplossing om te ontdekken welke coole applicaties anderen hebben ontdekt, zonder dat je ze er steeds naar hoeft te vragen.

Het is niet mogelijk om live te volgen welke iPhone-webdiensten worden gebruikt. Dat komt omdat Wakoopa geen trackercode op de websites kan plaatsen. Als er straks zelfstandige (native) applicaties beschikbaar zijn, is dat wel mogelijk. Apple kan zelf wel zien welke webapps gebruikers aanklikken, maar niet in hoeverre ze ook daadwerkelijk worden gebruikt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 26 juli 2014, 20:43
Categorie Diensten
Onderwerpen apps, webapp
Device iPhone [2007]
Software iPhone OS 1

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.