VoiceApp voor iPhone zet je stem om naar WhatsApp-bericht

VoiceApp voor iPhone zet gesproken tekst om in geschreven tekst. Het resultaat kun je delen met allerlei apps zoals WhatsApp.

VoiceApp logoMet VoiceApp voor iPhone kun je je stem laten omzetten in tekst. Door de ingebouwde koppeling naar WhatsApp kun je een boodschap inspreken, deze laten omzetten naar geschreven tekst en hem dan direct versturen via WhatsApp. Je kunt de tekst natuurlijk ook via andere kanalen delen, zoals per e-mail. Uit een lange lijst met brontalen klik je op Dutch en daarna krijg je een groene knop te zien met een microfoontje dat je uitnodigt om je stem op te nemen. De begeleidende tekst is al iets minder uitnodigend: “Hallo, klikt u op de knop en spreekt u de bel te delen Touch”. Dat doet op taaltechnisch gebied geen hoogstandjes vermoeden. Toch is de tekstherkenning niet slecht en werkt het in veel gevallen redelijk. De beloofde 99% nauwkeurigheid is wel echt promopraat, maar als je duidelijk praat en er niet te veel vreemde woorden in de tekst voorkomen, wordt de spraak zonder al te veel fouten omgezet naar tekst.

VoiceApp herkenningHoewel VoiceApp heel aardig gesproken tekst kan omzetten in geschreven tekst, is er niet zo heel goed nagedacht over wat je moet doen als er in de tekst een fout is geslopen. Je kunt hem vanuit de app niet bewerken. Openen in een andere app, hem daar bewerken en alsnog delen is natuurlijk veel te veel werk; dan verlies je meteen het nut van snel dicteren en verzenden. Wel handig is het menu met de veelgebruikte opdrachten, waarin je leest welke uitspraken je moet gebruiken als je leestekens wilt toevoegen en andere handelingen wilt uitvoeren, zoals een nieuwe alinea beginnen. In de instellingen kun je het detecteren van het einde van het bericht inschakelen, zodat je niet op de microfoon hoeft te tikken om het einde van het bericht aan te geven.

VoiceApp mag dan niet foutloos werken, maar de tekstherkenning is vrij goed en het delen van de tekst is makkelijk en veelzijdig. Tik op een tekstje en deel het meteen via WhatsApp, mail, iMessage, Facebook, Twitter of gebruik de kopieerfunctie, zodat je het handmatig ergens kunt plaatsen. Via de knop Apps kom je nog meer apps tegen waarmee je de tekst kunt delen of waarin je de tekst kunt openen, zoals Pages, Day One of Evernote. Wel blijft het vreemd dat een app die om taal en tekst draait, wel in het Nederlands is vertaald, maar zo veel tekstfouten en kromme zinnen bevat, dat het weer heel goedkoop en amateuristisch overkomt.

Downloaden: VoiceApp (€1,79, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 augustus 2013, 17:30
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen dicteren, spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.