VISwijzer op de iPhone: welke vis is goed?

VISwijzer is een iPhone-applicatie waarmee je kunt opzoeken welke vissoorten goed zijn om te eten. Vissoorten die bedreigd worden, veel schade opleveren of bijvangst opleveren moet je laten staan.

viswijzerHet Wereld Natuurfonds en Stichting De Noordzee hebben samen een iPhone-applicatie laten ontwikkelen op basis van de website goedevis.nl. De applicatie VISwijzer geeft antwoord op de vraag welke vissoorten je het best kunt eten. De lijst is ingedeeld in drie groepen: Prima keuze, Tweede keuze en Liever niet. Die laatste groep is een lijstje van vissoorten die je beter niet kunt eten omdat het gaat om soorten die in hun voortbestaan worden bedreigd. Laat daarom botervis, paling en sardines voortaan staan want ze hebben last van overbevissing of de vangst is schadelijk voor andere dieren (bijvoorbeeld vogels of zeeleeuwen).

De applicatie geeft gedetailleerde informatie per vissoort, want het wil nog wel eens verschillen. Zo zijn diverse tonijnsoorten bedreigd, maar is het prima om geelvin tonijn van de Azoren te eten. Koolvis uit de IJslandse wateren is prima, maar komt de vis uit Rusland dan kun je het beter laten staan. Gek genoeg staat de Hollandse haring niet in het lijstje met aanbevolen of af te raden vissoorten, maar via de zoekfunctie vind je de haring wel terug in het lijstje met MSC-keurmerk, net als makreel en koolvis (maar dan wel uit de Noordzee).

De applicatie bevat een knop Recent met een lijstje van recent opgezochte vissoorten. Ook is er in de app een knop aanwezig om feedback te geven en een lijst met veelgestelde vragen. Omdat de informatie over goede en slechte vissoorten nogal verwarrend is, is het erg handig om als bewuste eter deze app op je iPhone te hebben.

Downloaden: VISwijzer (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 juni 2010, 23:20
Categorieën Lifestyle, Nederlandse apps
Onderwerpen goede doelen, vissen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.