Verkiezingen 2012-app officieel gelanceerd voor iPhone

Verkiezingen 2012-app is vandaag officieel uitgebracht voor de iPhone, iPod touch en Android. In de applicatie match je partijleden, standpunten, de functies en achtergronden van personen uit de Tweede Kamer en van partijen.

Verkiezingen 2012-app iPhone iPod touch AndroidDe Verkiezingen 2012-app van VictorMundi was eerder deze maand al te downloaden op de iPhone, maar nu is de app ook ‘officieel’ uitgebracht voor de iPhone en Android-telefoons. Verkiezingen 2012 is geen stemwijzer. Het is een app die je aan de hand van een spelelement leert partijen met de juiste standpunten, quotes, stellingen en kandidaten te matchen. Met het halen van de kleine quizzes vergaar je punten, waarmee je tegen anderen kan pochen.

Verkiezingen 2012 personen matchenVanwege dat spelelement heb je een account nodig op de Verkiezingen 2012-app en daar moet je een koppeling met LinkedIn of Facebook voor gebruiken. De applicatie is niet te zuinig met informatie van het sociale netwerk vergaren; het wil bijvoorbeeld ook weten wie je vrienden zijn. Wel kan je uitschakelen dat de applicatie berichten op je Facebook-wall plaatst. Er is helaas geen mogelijkheid een losstaand account aan te maken in de app, noch een mogelijkheid om zonder account te spelen.

Verkiezingen 2012-app ziet zichzelf als aanvulling op initiatieven als het op de iPhone populaire Stemwijzer en het Kieskompas. Het is dan ook geen app waar je na vijf minuten al een beeld hebt waarop je kan stemmen op basis van een aantal antwoorden. Het diept in plaats daarvan je kennis over een partij juist uit. Al in de eerste quizronde krijg je de uitdaging om per vraag vier gezichten te slepen naar namen. Dat doe je óf per grote politieke partij (VVD, CDA, PvdA, PVV en SP), of per alle politici, of per leden van het kabinet Rutte-I. Je krijgt een minuut de tijd om de honderd procent score te pakken. Vanaf een score van negentig procent ontgrendel je het volgende level. Per categorie zijn er maar liefst twintig levels om vrij te spelen.

Verkiezingen 2012-app prestatiesOmdat elke quizronde zo onder tijdsdruk staat, kan het een behoorlijke uitdaging zijn om een ronde te halen. Het maakt weinig uit of het nou om de eerste, of een latere ronde van een partij gaat. De vragen zijn voor het overgrote deel hetzelfde. Als je kiest voor de leden van Rutte-I, mag je bijvoorbeeld wel vijf keer in een ronde Mark Rutte en Gerd Leers op hun naamvakje slepen. Sporadisch moet je personen ook op hun achtergrond slepen of hun functie in het laatste kabinet, maar omdat de tijd doortikt en je het volgende level wilt ontgrendelen, lijkt het handiger om snel maar iets in te vullen.

Als kennisbak laat de app kansen liggen. Herhaling is een krachtig middel om informatie in je hoofd te krijgen, maar wat als je door de tijdsdruk niet eens de kans hebt je in te lezen op de achtergronden van politici? Het zou handiger zijn geweest als het spel de vragen had opgeknipt: hier zijn de standpunten, hier de achtergronden, hier de gezichten. Hoe ver kom je per onderdeel? Nu moet je lang doorspelen om de gezichtenfase achter je te laten en meer op de inhoud in te gaan – wat gezien de leerzame bedoeling van de app een gemiste kans is.

Na elke ronde zie je jouw stand in de ranglijst van alle deelnemers, en zie je de scores van andere spelers die net boven jou zijn geëindigd en die je dus kan verslaan als je het net iets beter doet. Daarnaast mag je rekenen op een flink hogere score elke ronde die je verder komt, en kan je een veelvoud aan badges verdienen die je prestaties verzilveren. Zo paait Verkiezingen 2012-app je toch flink om verder te spelen.

Downloaden: Verkiezingen 2012-app (gratis)

Ontwikkelaar Jeroen Sakkers van VictorMundi erkent dat de app nu voor veel mensen erg moeilijk is. Er is een update ingediend bij Apple die ervoor zorgt dat je met 80 procent score (in plaats van 90 procent) op quizzes de volgende ronde vrijspeelt.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2012, 11:22
Categorieën Games, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen stemwijzer, verkiezingen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.