GRID: veelbelovende spreadsheet-app voor iPad en iPhone

GRID is een nieuwe spreadsheet-app voor de iPad, waarmee je allerlei visuele elementen kunt toevoegen. De iPad-app is gemaakt door iemand die Excel 2013 meehielp ontwikkelen.

GRIDOffice-toepassingen op de iPad zijn er al, bijvoorbeeld Numbers of Documents To Go. Maar makkelijk data invoeren lukt niet en de apps zijn ook nauwelijks aangepast voor het touchscreen van de iPad. GRID probeert dat anders aan te pakken. Deze nieuwe spreadsheet-app is gemaakt door Leong Struck, die bij het design van Excel 2013 betrokken was maar nu iets totaal nieuws heeft bedacht. GRID doet je totaal niet aan Excel denken, al zal het blokjesvormige uiterlijk wel in de verte doen denken aan Microsoft’s voormalige Metro-interface. GRID is momenteel in betaversie te gebruiken door mensen die een invite hebben aangevraagd.

GRID is niet een saaie spreadsheet-app zoals je gewend bent. De basisfuncties van Excel zitten erin, maar GRID voegt er een touchscreen-interface aan toe die intuïtief is en ook mediabestanden ondersteunt. Het moet een universele app worden waarmee je dagelijkse problemen kunt organiseren, plannen, bedenken en oplossen. Leong werkte mee aan de ontwikkeling van Excel 2013 en verzamelde een enorme hoeveelheid persoonlijke verhalen over het gebruik van spreadsheets. Hij stak ook behoorlijk wat op van gebruikersonderzoeken en realiseerde zich dat mensen Excel gebruiken voor gigantisch veel taken, zelfs voor het plannen van een feestje. Maar kijk je naar de interface, dan wordt eigenlijk alleen rekening gehouden met een kleine groep power users. Maar niet iedereen heeft te maken met gigantische spreadsheets met formules en niet iedereen schrijft z’n eigen VBA-scripts. Het gebruik van Excel moet leuker worden, ook voor gewone gebruikers.

Leong schakelde productmanager Michael Lin en CTO Matt Monson in om iets beters te maken. Het bedrijf dat ze oprichtten heet Maestro, om aan te geven dat je als een soort dirigent je data kunt aansturen met multitouch-bewegingen. Je hoeft niet door menu’s te zoeken om een bepaalde optie te vinden. Door links en rechts te swipen krijg je de opties in beeld. Nog niet alles is mogelijk in GRID, maar het laat wel mooi zien dat er veel meer uit een spreadsheet te halen is dan vakjes met cijfers. Je kunt in GRID bijvoorbeeld Google Maps en contacten uit je adresboek importeren.

http://vimeo.com/46816782

Tipgever: Mark

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 22 augustus 2012, 13:19
Categorie Zakelijk
Onderwerpen excel, spreadsheet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.