Triage: nieuwe mail-app voor iPhone wil e-mail makkelijker wegwerken

Triage is een nieuwe mail-app voor erbij op de iPhone. Je ziet een stapel met de laatste mails en bepaalt: bewaren of verwijderen?

Triage Email First Aid iPad kaf van koren scheiden in mailEen tijd lang was het volkomen stil rond mailapps op de iPhone, maar die stilte is doorbroken met de komst van Mailbox. De applicatie maakte het swipen om mails te archiveren of als todo te markeren groot. Dat de nieuwe gedachte ‘toewerken naar een lege inbox’ aanslaat, was vorige week al te merken aan de nieuwe mailapp Mail Pilot en nu is er alweer een nieuwe applicatie waarin swipen belangrijk is. Triage pakt mail nog simpeler aan dan in andere apps: je ziet al je nieuwe berichten op een stapeltje en per bericht bepaal je met een veeg wat je ermee wilt doen.

Overdonderd

Als je inbox elke dag overdonderd wordt door een gigantische hoeveelheid mail, is Triage misschien niet de handigste app. Je mail is echt alleen benaderbaar als een stapeltje papier waarop de nieuwste mail bovenop ligt. Het wordt al snel een klus om dertig oninteressante mails weg te swipen. Dan is een mailapp waarbij je snel meerdere mails selecteert en dan verwijdert, toch handiger. Triage prioriteert je mails ook niet, waardoor belangrijke mails bovenop de stapel bijvoorbeeld. Misschien komt de functie in een latere versie, maar voorlopig is dat er niet.

Ondersteuning en werking

Triage bevat ondersteuning voor Gmail, Yahoo Mail en iCloud mail en kan ook overweg met IMAP-mailaccounts. Aanmelden met Gmail ging in onze testsessie vlekkeloos, en de e-mail wordt razendsnel geladen als stapel met de nieuwste mail bovenaan. De introductie is kort en duidelijk: je veegt een e-mail omhoog om hem te archiveren en naar beneden om te houden. tikt op een mail om hem te lezen. Triage kan goed overweg met opgemaakte mails en zet er geen overbodige informatie in. Extra informatie over afzender en tijdstip zie je als je op de blauwe titelbalk drukt, naast de knoppen om te beantwoorden en door te sturen. Met een knop rechts onderin sluit je de mail weer.

Triage mail-app iPhone stapel mail Triage mail terugschrijven

Swipe-instellingen.

Als je een mail naar onderen veegt vanaf de stapel, besluit je hem altijd te bewaren. Je geeft zelf aan welke functie een veeg naar boven heeft. Daarbij kan je kiezen tussen markeren als gelezen, archiveren en verwijderen. De keuze voor die instellingen is raar. Het voelt natuurlijk een mail te verwijderen met een veeg naar onder, maar die veeg staat altijd voor bewaren. En bovendien is er een vaag onderscheid tussen de functies. Je zou zeggen: bij bewaren blijft een mail in de inbox om er later op terug te komen, bij archiveren laat je hem verdwijnen uit de inbox en markeer je hem dus als afgehandeld. Maar in beide gevallen komen mails niet terug op de stapel: niet als je hem bewaart en niet als je hem archiveert. Dus wat is het nut van bewaren?

Anders gebruiken

Het duurt even voordat het kwartje valt, maar dan wordt het duidelijk: Triage dient puur als een ondersteunende mailapp. Het is geen oplossing voor het verwerken van al je mail, maar een organiserende stap vóór je een andere mailapp opent. Zo kan je het kaf van het koren scheiden. Een app waarmee je aangeeft welke mails je niét wil terugzien in je échte mailtoepassing, en welke wèl. Niet voor niets heeft Triage de bijtitel ‘Email First Aid’. Het is bijna een bonus dat je in Triage mails kan doorsturen en beantwoorden.

Dat Triage die insteek als uitgangspunt heeft, blijkt ook aan het uitblijven van functies voor grootverbruikers van e-mail. Zo kan je mails niet labelen, niet prioriteren en niet toewijzen aan mappen. Pushberichten zijn niet aanwezig en ook ontbreekt de herinneringsfunctie die inmiddels gemeengoed is geworden in bijvoorbeeld Mailbox, Seed Mail en Taskbox Mail. Triage kan leuk zijn als mailapp voor erbij, maar is het swipen van berichten echt handiger dan het selecteren van meerdere mails in een normale inbox?

Downloaden: Triage (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 16 april 2013, 13:16
Categorie Productiviteit
Onderwerpen e-mail, mailbox, triage

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.