Touchlook Pro: gratis uitgebreid kleuren van foto’s aanpassen

Touchlook Pro is een uitgekiende en gratis app voor de iPhone waarmee je uitgebreid kleuren en tinten van een foto kan bewerken. Met één druk op een knop zie je hoeveel het fraaier is dan het origineel.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Touchlook Pro iPhone iPod touchDe iPhone is de meest gebruikte camera op Flickr en dat is niet zo raar. Er zijn namelijk tig iPhone-applicaties die de foto’s een duw in de rug geven met allerlei kleurenfilters en effecten. Fotobewerking zoals het voor de iPhone bekend was, is echter bijna niet mogelijk. Het net verschenen Touchlook Pro is echter géén app met de voorgeprogrammeerde opties sepia, zwart-wit en ‘jaren 70 hippie’. Met deze applicatie kun je handmatig aan de slag met de kleuren van een foto.

Touchlook Pro gebruikt daarvoor een bijzondere interface. De indeling is niet zo raar met knoppen onderin en bovenin op het scherm, maar de knoppen worden niet uitgelegd en dus moet je een beetje experimenteren met de applicatie. Gelukkig ziet de app er wel erg fraai uit door de minimalistische knoppen en biedt het een functionaliteit waar je u tegen zegt.

Als je een foto uit de Camera Roll hebt geselecteerd met het vierkantje in het hoofdmenu, kom je op de pagina van het fotobewerken uit. Daar staan onderin drie knoppen links die van belang zijn: met het vierkantje links bepaal je de witbalans en de kleurtonen, met het rondje de kleurintensiviteit en belichting en met de driehoek de RGB-waarden. Dat doe je niet door cijfers te veranderen of met schuifbalkjes te werken, maar door de puntjes in de vormen van hoogte of breedte te veranderen. De app laat je bewerking realtime zien. Daardoor is het heel eenvoudig om een foto van kleur te veranderen naar eigen gelieven. Boven in beeld staat een balk waarmee je kan aangeven hoe intensief de effecten van de app worden toegepast. Rechtsboven in beeld staat de knop Vignette tenslotte, waarmee je een rand van waas of diepte kan toevoegen aan de foto. Ook dat gebeurt aan de hand van puntjes op het beeld waarmee je kan pinchen en roteren.

De vele schermutselingen die je doet bij de verschillende aanpassingsmogelijkheden zorgen ervoor dat het effect dat je creëert erg moeilijk te reproduceren is. Bovendien zijn er zoveel aanpassingen mogelijk die allemaal wel oké lijken, dat je er eenvoudig in verdrinkt. Maar druk dan eens op de handige knop linksboven. Daarmee zie je meteen het origineel van de foto en dan weet je waar je mee bezig bent. De mogelijkheden van Touchlook Pro zijn indrukwekkend. Een foto bewerken mag dan wat langer duren dan een kleurenfilter toepassen; het resultaat mag er zijn en is veel meer je eigen ding.

Downloaden: Touchlook Pro (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2011, 16:45
Categorie Fotografie en video
Onderwerpen fotobewerking, fotofilters

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.