TomTom Taxi: taxi bestellen met nieuwe Nederlandse iPhone-app

TomTom Taxi is een nieuwe taxi-app voor de iPhone. Via de app bestel je een taxi, bekijk je waarderingen van taxichauffeurs en volg je de route. Het moet de taximarkt betrouwbaarder maken.

tomtom-taxi-handTomTom heeft vandaag een iPhone-app uitgebracht waarmee je makkelijker taxi’s kunt bestellen. Afgelopen najaar ging TomTom Taxi al voorzichtig van start, met een taxibestelkastje voor hotels en horecagelegenheden. Vanaf nu is er een app voor consumenten, waarmee je ritten kan aanvragen in Amsterdam en Rotterdam, de geplande route en eventuele files onderweg kunt zien. De app is ontstaan uit de eerder door ons besproken taxi-app TXXI. Op termijn kun je met de TomTom Taxi-app ook afrekenen door je creditcardgegevens eraan te koppelen. iPhoneclub kreeg een preview van de app TomTom Taxi en maakte alvast een ritje.

TomTom Taxi richt zich op een ander segment dan taxidienst Uber, die met een groep aangesloten chauffeurs werkt. TomTom Taxi werkt samen met de bestaande taxicentrales, bijvoorbeeld TCA in Amsterdam en RTC in Rotterdam. Er komt dus een gewone taxi met taxibord op het dak voorrijden, geen black car met iPads en frisdrank op de achterbank. TomTom Taxi is daarom waarschijnlijk beter te vergelijken met Cabster, de taxidienst van Connexxion.

Taxichauffeurs die willen meedoen moeten een TomTom Taxi Assistent (€149 excl. BTW) kopen, een soort navigatiesysteem voor aan de voorruit waarmee ze ritten kunnen accepteren. De Taxi Assistent berekent ook meteen de beste route, rekening houdend met files en andere vertragingen. De chauffeur hoeft de route niet meer handmatig in te voeren, want de klant heeft in de app al aangegeven waar hij naartoe wil. Wie frequent in de taxi zit kan favoriete chauffeurs een ‘diamantje’ geven, zodat de kans groter is dat je bij een toekomstige rit weer dezelfde chauffeur krijgt. Het werkt twee kanten op: omdat je een account moet aanmaken om een taxi te bestellen, kun je niet voor de grap allerlei taxi’s bestellen. “Populaire chauffeurs krijgen meer ritten toegewezen”, zegt Steven Blom, medeoprichter van TomTom Taxi. “Als het ze zo’n twee tot drie extra ritten per dag oplevert is dat mooi meegenomen.” Het stimuleert de taxichauffeur ook om klantvriendelijker te zijn. Met name bij klanten met een app, want bij hen kunnen ze een diamantje verdienen.

Taxirit bestellen

Voordat je kunt beginnen met het bestellen van een taxi moet je een account aanmaken. Dit is binnen een minuut gelukt. Daarna geef je op het tabblad Start aan dat je een taxi wilt hebben. Je kunt eventueel ook aangeven hoeveel mensen en hoeveel koffers je wilt meenemen, zodat de taxi er rekening mee kan houden bij het accepteren van de rit. Er wordt rekening gehouden met meerdere factoren bij het toewijzen van een chauffeur, bijvoorbeeld de afstand tussen klant en taxi, de populariteit van de chauffeur en de hoeveelheid koffers die je wilt meenemen. De wachttijd is momenteel nog wat langer dan eigenlijk nodig is, omdat het systeem meerdere chauffeurs langsgaat, die per persoon een paar seconden de tijd hebben om een rit te accepteren. Is er uiteindelijk geen taxichauffeur met TomTom Taxi-systeem voorhanden, dan wordt de rit via de centrale doorgespeeld naar een normale taxi.

Bij de rit die we maakten duurde het een paar minuten voordat er een taxichauffeur ‘toehapte’. Bij concurrent Uber kun je zelf zien welke taxi’s er in de buurt zijn, een taxi uitkiezen, kijken hoeveel het kost, of de auto je bevalt en hoeveel minuten het duurt voordat ‘ie bij jou voor de deur staat. Bij TomTom Taxi is het wat meer een black box. Omdat er gebruik wordt gemaakt van de taxicentrales die héél veel taxi’s op de weg hebben, was het niet haalbaar om alle taxi’s op een kaart te tonen. Dat zou voor de klant ook niet prettig zijn: het kost veel dataverkeer om de realtime locatie van al die taxi’s op te vragen en je app verslikt zich in de enorme hoeveelheid data.

Bij onze test kregen we na een paar minuten een melding in beeld dat een chauffeur had geaccepteerd. Hij zou binnen 4 minuten op de stoep staan. Vanaf het moment dat de chauffeur accepteert kun je als klant zijn actuele locatie op de kaart zien, zodat je op tijd je jas kunt aantrekken en naar buiten lopen. Je ziet ook de naam van de chauffeur, ziet zijn nummerbord en het type auto en kan hem/haar bellen of een sms’je sturen. Zoals op de screenshots hieronder te zien is, rijdt chauffeur Yalcin in de BMW 5 Serie en heeft hij al een diamantje van één andere passagier gekregen. In de toekomst kun je dit ook koppelen met je vrienden, zodat de aanbeveling van bekenden komt en nog sterker is.

Voor de chauffeurs is het de bedoeling dat ze een netwerk van vaste klanten kunnen opbouwen. Het doel is om de taximarkt persoonlijker en betrouwbaarder te maken. Een Android-app komt er binnenkort aan en aan een uitbreiding naar andere steden in Nederland, zoals Utrecht en Hilversum, is ook al gepland.

Downloaden: TomTom Taxi (gratis, iPhone)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 5 februari 2013, 7:00
Categorieën Nederlandse apps, Reizen
Onderwerp tomtom

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.