Toki Tori is het gouden iPhone-ei uit Nederlandse keuken

Review van Toki Tori, de nieuwe game van Chillingo en Two Tribes. In deze game speelt een geel kuiken de hoofdrol. Je moet zorgen dat je je broertjes en zusjes redt, die nog in de eieren zitten.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

tokitori slimeEerder hebben we al een preview van Toki Tori gepubliceerd. Deze keer was het tijd om onze gamesexpert Bart Breij los te laten op de game.

Niks spierenmassa, zwoel bromstemmetje en licht all-American-hero sikje. Niks ultradunne taille bovenop een appetijtelijk bubbelkontje. Het hoofdpersonage van Nederlands trots op de iPhone is… een kuiken in de vorm van een lopend ei. Tja. Feit is wel dat de donzige Toki Tori van het scherm afspat door zijn overweldigende schattigheid.

In Toki Tori los je in een authentiek tweedimensionaal zij-aanzicht puzzels op aan de hand van een reeks beperkt te gebruiken middelen. Als je die goed inzet, kun je alle eieren pakken en haal je het speelveld. Het is een beproefd spelconcept uit de oertijd van de games dat geweldige bekendheid verwierf door de Lemmings. Bouw één keer een bruggetje en je personage loopt er overheen om bij het volgende punt te komen. Dat idee. Alleen heb je in Toki Tori geen hordes klonen achter je aan hobbelen.

tokitori forest

De snufjes die ons gele kuiken achter de hand heeft worden gaandeweg het spel steeds diverser. Het begint met het welbekende bruggetje, maar al snel volgt ook een teleporter waarmee je op zeer beperkte afstand naar een ander deel van het veld kan ‘warpen’. Er is een ijskanon om lastige tegenliggers te bevriezen en in de latere van de maar liefst tachtig velden, kun je zelfs een valluik inzetten. Handig voor jezelf of voor je tegenstanders.

tokitori bubble

Puzzelen en dodelijke tegenstanders is vaak een slechte combinatie, maar hier zorgt de besturing ervoor dat je nooit je hoofd in je handen zal begraven. Tik ergens op het scherm en Toki Tori voert je opdracht uit. Tik een middel aan en daarna een richting en het kuiken voert een speciale actie uit. Het is echt een… eitje.

tokitori castle zoom

Toki Tori’s aankleding is ook los van het waggelende hoofdpersonage geweldig. Het spel begint – geheel conform de ongeschreven gameregels – in een bosomgeving. Daarna komt een ijsthema met bijbehorende gladheid en later nog zorgt een duister kasteel voor het geluid en de beelden die passen bij de moeilijker wordende puzzels.

tokitori castle

Door je joker in te zetten sla je een veld over, maar als je de joker nog eens wil gebruiken, moet je het overgeslagen veld alsnog halen. Daarmee is het een ontsnappingsmiddel en tegelijk een motivatie om door te gaan met de verrukkelijke breinbrekers die dit megaverslavende puzzelspel van eigen bodem in de schaal legt.

Info: Toki Tori

  • Ontwikkelaar: Two Tribes
  • Applicatie: Toki Tori
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €3,99
  • Geteste versie: 1.1
  • Bestandsgrootte: 9,9MB
  • Cijfer: 8,0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 1:48
Categorie Games
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.