TipsPlus voor iPhone: fooi berekenen op basis van de bediening

TipsPlus voor iPhone is een strakke app om fooi mee te berekenen. Die fooi kun je aanpassen aan jouw tevredenheid over de bediening.

tipsplusWe schrijven eigenlijk weinig over apps om fooien mee te berekenen, maar er bestaan een heleboel. TipsPlus is een nieuwe app in deze categorie, maar ziet er een stuk minder onooglijk uit dan veel andere concurrenten. De app laat je de fooi bepalen aan de hand van je tevredenheid over de bediening. In de app kun je eerst het bedrag van de rekening invullen. Daarna kun je via een schuifbalk met aan de ene kant een sippe smiley en aan de andere kant een blije aangeven hoe goed de service was. Daarnaast heeft TipsPlus ook nog een eenvoudige calculator om andere dingen mee uit te rekenen.


Je kunt de tevredenheidsbalk met smileys in TipsPlus ook gebruiken om het percentage van jouw fooi te bepalen. Als je 5 procent fooi wil geven zet het bolletje op de balk helemaal links, als je meer fooi wil aanhouden schuif je naar rechts en zie je het percentage veranderen tot maximaal dertig procent. Die balk is dus niet alleen handig om de fooi aan de bediening aan te passen, maar ook om te kijken waar het gemiddelde fooienpercentage van het land waar je bent met deze rekening op neer zou komen. In Nederland zet je de verschuifbare bol bijvoorbeeld ergens tussen de 5 en 10 procent, maar in de Verenigde Staten tussen de 10 en de 15 procent (en in Japan gebruik je de app helemaal niet, want daar is fooi een belediging).

rekeningcalculator

Buiten de normale calculator en de fooiencalculator heeft TipsPlus geen enkele andere functie, wat toch enigszins jammer is. Gratis concurrenten als Tip Calculator en Tipulator – die er weliswaar minder strak uitzien – hebben bijvoorbeeld ook mogelijkheid om de rekening en bijbehorende fooi door het aantal mensen in het gezelschap te delen. Het is te hopen dat TipsPlus snel extra functies toevoegt, anders is de kans groot dat de app roemloos ten onder zal gaan in een zee van lelijke fooien-apps.

Het is overigens ook mogelijk om met Siri fooi te berekenen. Als we bijvoorbeeld ‘How much should I tip in LA?’ aan Siri vragen weet ze zelf het antwoord niet, maar toont ze ons een Google-opdracht die zegt dat 15 procent prima is. Maar ‘How much is 50 dollars plus 15%’? De schade blijkt 57 dollar 50. Als je met z’n tweeën bent is delen waarschijnlijk geen issue. Maar ben je bijvoorbeeld met z’n vijven, hoeveel moet ieder dan betalen? Siri vertelt het je als je zegt ‘How much is 57 dollars and 50 cents divided by five?’. Dat is dus 11 dollar 50, waarbij je persoonlijke assistent er meteen even bij meldt dat dat 8 euro 61 is. Handig hoor. Gebruiken jullie een app om in Nederland of het buitenland de fooi te berekenen? Welke?

Downloaden: TipsPlus (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 januari 2014, 12:01
Categorie Financiën
Onderwerpen horeca, rekenmachine
7 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.