Ticket to Ride Europe Pocket verschenen op de iPhone

Ticket to Ride Europe Pocket is uitgekomen op de iPhone en iPod touch en daarmee heeft een van de populairste en misschien wel beste bordspellen een vervolg gekregen. De Europese kaart voegt bovendien wat regels toe.

Ticket to Ride Europe Pocket hoofdmenuUit het niets is vannacht de opvolger van een van de meest populaire bordspellen op de iPhone verschenen. Ticket to Ride Europe Pocket is het vervolg van Ticket to Ride Pocket en speelt zich af op een Europese kaart. Zo kan je Amsterdam aandoen in de treintrajecten die je aanlegt voor punten. Het spel dat je offline kan spelen, kan multiplayen door de iPhone door te geven en dat je online tegen anderen kan spelen, voegt een paar regels toe ten opzichte van het origineel. Toch blijft de eenvoud de kracht van het spel.


Ticket to Ride Europe route aanleggenDe essentie blijft hetzelfde: spelers trekken bij aanvang van een potje een aantal opdrachtkaarten. Daarop staan te bouwen treintrajecten die punten opleveren, overeenkomstig met bestemmingen die je ziet op de kaart. Het is de bedoeling die trajecten te voltooien, en dat doe je door routes aan te leggen tussen steden die uiteindelijk je traject vormen. Routes aanleggen doe je met kleurenkaarten die je spaart. Zo heb je bijvoorbeeld vier blauwe kaarten nodig om de route van Warschau naar Wenen aan te leggen, iets dat essentieel kan zijn voor je opdracht.

Het venijn zit hem erin dat andere spelers routes ook nodig kunnen hebben en die voor je neus weg kunnen kapen. Maar dat biedt ook weer kansen: soms krijg je met een alternatieve route naar je bestemming nog meer punten, omdat het aanleggen van routes zélf ook punten oplevert buiten de punten van de opdrachtkaarten. Je moet dan nog wel even de goede kleurenkaarten bij elkaar sparen natuurlijk… De opdrachtkaarten van spelers worden pas aan het einde van het spel onthuld. Gehaalde opdrachten leveren de vermelde punten op, niet voltooide opdrachten leveren het aantal als minpunten op. Bovendien krijgt de speler met de langste aaneengesloten route tien extra punten. Zo blijft elk potje tot op het einde spannend. Daar ligt de kracht van het bordspel, en daar ligt ook de kracht van de iPhone-adoptie.

Ticket to Ride Europe multiplayer spelDe Europe-versie van Ticket to Ride Pocket voegt enkele regels toe ten opzichte van het normale Amerikaanse deel. Zo heb je te maken met tunnels: je betaalt een route nog steeds met het aangegeven kaarten van een kleur, maar er worden daarna drie kaarten van de stapel getrokken. Voor elke kaart die overeenkomt met jouw betaalkleur, moet je dan een extra kaart in die kleur betalen. Ook heb je de beschikking over stations. Die kan je neerzetten op plaatsen waardoor je gebruik kan maken van de route van een ander en zelf geen route hoeft aan te leggen. Je hebt drie stations en voor elke die je aan het einde van het spel overhoudt, krijg je vier punten. Een station plaatsen is dus net als elke beurt in het spel, een afweging.

In Ticket to Ride Europe Pocket kan je de Zwitserland-kaart als uitbreiding voor 79 cent kopen. Die is geschikt voor 2 tot 3 spelers, waar de Europa-kaart juist goed tot zijn recht komt vanaf 3 spelers. De vijf nieuwe achievements die je kan halen, zijn uiteraard gratis.

Net als het vorige deel, is de afwerking van Ticket to Ride erg verzorgd en zet het precies de sfeer van het bordspel neer. Het spel is makkelijk onder de knie te krijgen maar bijzonder moeilijk om weg te leggen.

Downloaden: Ticket to Ride Europe Pocket (€1,59)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 juli 2012, 10:55
Categorie Games
Onderwerpen bordspel, europa, ticket to ride
4 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.