The Unknown Runner: Nederlandse app en documentaire over Keniase hardlopers

The Unknown Runner is een documentaire over een Keniase hardloper. In een iPad-app wordt de loopcarriere van Geoffrey Kipsang gevolgd, een talent dat van plan is door te breken.

the unknown runnerDe Nederlanders Boudewijn en Miriam de Kemp werken momenteel aan een documentaire over de Keniaanse atleet Geoffrey Kipsang. De 19-jarige hardloper is nog relatief onbekend (vandaar de naam ‘The Unknown Runner’), maar is van plan om het helemaal te gaan maken in de hardloopwereld. In de documentaire zal Kipsang worden gevolgd. De onlangs verschenen iPad-app laat zien hoe de documentaire tot stand komt en geeft een kijkje in de wereld van Keniaanse hardlopers. Hardloper Boudewijn Kemp zag de overmacht van de Kenianen in lange afstandswedstrijden en zocht een verklaring.

Vandaar dat hij besloot om een documentaire te maken, om te laten zien hoe een veelbelovende renner wordt klaargestoomd voor het internationale podium en hoe het leven van een topatleet eruit ziet. In de documentaire komen ook Kipsang’s trainer Patrick Sang en de Nederlander Valentijn Trouw van sportmanagementbureau Global Sports Communication aan het woord. Heel hard lopen is namelijk maar de helft van het verhaal bij het klaarstomen van een nieuw talent. Er zijn ook zaakwaarnemers nodig, die ervoor zorgen dat een atleet aan de juiste internationale wedstrijden deelneemt en die de atleet afschermt als er lastige situaties optreden. Wat documentairemaker Kemp in ieder geval opviel, is dat het bij de Kenianen niet draait om de individuele loper en zijn prestaties, maar om de groep en de gemeenschap. Wat ook opviel, is dat in de westerse wereld hardlopen vooral als sport wordt gezien, terwijl het in Afrika niet meer dan een middel is om je van A naar B te brengen, met je voeten als vervoermiddel.

The Unknown Runner komt met crowdfunding (geld van het publiek) tot stand. Door minimaal 35 euro te doneren doe je mee en krijg je een rood Nike-shirt met opdruk ‘The Unknown Runner’ thuisgestuurd. Via de app lees je hoe het project opschiet. Meer info op TheUnknownRunner.com.

Downloaden: The Unknown Runner (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 juni 2012, 15:53
Categorie Sport
Onderwerpen documentaire, hardlopen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.