TextExpander 2.0: opgemaakte tekst kopiëren naar andere apps

De iOS-app TextExpander laat je nu snippets met opgemaakte tekst kopiëren naar andere apps, en introduceert fill-in snippets.

TextExpander iPhone iPad 2.0De iPhone- en iPad-app van TextExpander heeft een grote update gekregen. De applicatie die het mogelijk maakt om snel teksten te schrijven met gebruik van handige verkortingen die je typwerk besparen, kan je tekst nu voorzien van opmaak voordat je de tekst kopieert naar een andere app. Zo kan je teksten bijvoorbeeld voorzien van een ander lettertype of vetgedrukte of cursieve tekst voordat je hem kopieert. Je kan de opgemaakte teksten aanmaken en naar ondersteunende apps versturen vanaf iOS 6.0, dankzij de nieuwe knop Format in het menu. Daarnaast is er nu ondersteuning voor fill-in snippets: ‘intelligente’ stukken tekst die ruimte overlaten voor bijvoorbeeld het invullen van een naam.

Vanaf TextExpander 2.0 voor de iPhone en iPad worden die zogeheten fill-in snippets ondersteund. Je kan naast tekstuele snelkoppelingen voor de datum en tijd nu ook snelkoppelingen maken voor flexibele ruimte die je kan kopiëren naar andere apps. Je hebt daarbij de keuze uit een tekstveld van één regel, tekstveld van meerdere regels, een pop-up menu of een keuzemenu (drop-down menu) met opties – waarop je een beroep kan doen als je de tekst hebt gekopieerd. Zo kan je bijvoorbeeld een heel standaardantwoord op een mail klaarzetten in TextExpander en ruimte overlaten voor het invullen van een naam van iemand; of een optiemenu waarin je zelf nog aangeeft in een menu om welke reden je iemand terugschrijft. Je voegt de intelligente snippets toe door het notitievel in TextExpander lang ingedrukt te houden en dan te kiezen voor de nieuwe functie Insert. Daarmee voeg je trouwens ook normale tekstsnelkoppelingen toe; handig als je de afkorting niet meer weet.

TextExpander iPhone snippets TextExpander fill-in snippet iPhone

TextExpander geeft nu verder een waarschuwing als je een snippet een afkorting geeft die al bestaat. In aanvulling daarop je kan je snippets nu ook hernamen en kan je dubbele snippets verwijderen. Daarnaast zijn er enkele fouten uit de app gehaald, zoals bijvoorbeeld het rare positioneren van het toetsenbord als je de iPhone draait.

Als Mac-app behaalde TextExpander faam met de functie om ‘snelkoppelingen voor tekst’ te maken voor in je hele systeem. Stel in dat ‘mvg’ staat voor ‘Met vriendelijke groet,’ gevolgd door je persoonlijke mailhandtekening, dan werkt het commando overal in het systeem. Op de iPhone en iPad werkt TextExpander anders. Je kan nog steeds snelkoppelingen voor tekst maken, maar die werken voor het schrijven in TextExpander. Vanuit de applicatie kopieer je vervolgens de tekst naar een van de vele apps die het ondersteunen. Wel kan de iOS-app samenwerken met de Mac-variant om snippets uit te wisselen.

Downloaden: TextExpander (€4,49, universeel, iOS 5.1+)

Voor de standaard-afkortingenfunctie die in iOS zit, ga je naar Instellingen > Algemeen > Toetsenbord. Onderaan het scherm zie je het kopje ‘Trefwoorden’. Er zijn al twee afkortingen ingevuld: ‘ikz’ voor ‘ik kom zo’ en ‘izjz’ voor ‘ik zie je zo’.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 mei 2013, 14:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen schrijven, textexpander

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.