Tetris Blitz: gratis Tetris-game van EA nu ook in Nederland en België

Tetris Blitz is een snelle 2-minuten variant van het blokkenspel. Het is gratis te downloaden op iPhone en iPad en stikt van power-ups.

Tetris Blitz iPhone headerEerder deze maand schreven we al over Tetris Blitz, de nieuwste iPhone- en iPad-game waarin je lijntjes wegwerkt door vallende blokken in elkaar te passen. Het gratis spel van de bekende uitgever EA was toen nog alleen in Canada te downloaden en viel vooral negatief op: je kan in het spel namelijk 31,99 euro uitgeven aan een in-app aankoop die ervoor zorgt dat je niet één, maar twee blokjes kan vasthouden om snel om te ruilen met het blok dat naar beneden komt zetten. Nu is Tetris Blitz wereldwijd uitgekomen en duiken we er dieper op in. Is het leuk?

Tetris Blitz is gevormd naar het gelijknamige speltype in Bejeweled. In Bejeweled Blitz krijg je één minuut de tijd om zoveel mogelijk diamanten met elkaar te combineren voor een zo hoog mogelijke score tegen je Facebook-vrienden. Daarbij worden de scoreborden elke week herstart zodat iedereen een nieuwe poging kan wagen. Tetris Blitz heeft als verschil dat een recordpoging niet één, maar twee minuten mag duren.

Tetris Blitz blokken neerzetten Tetris Blitz frenzy modus iPhone

Vloeken in de Tetris-kerk

Het spelconcept zal even slikken zijn voor de eerste uur-fan van het blokkenspel. Ten eerste begin je namelijk al met rommel tot de helft van het scherm waar je de blokken op moet plaatsen. Verder hoef je helemaal niet met blokken te draaien om ze neer te zetten. Nee; EA bouwt verder op de eerder geïntroduceerde touchscreenbesturing van Tetris World, waarin je bij elk blok semi-transparante suggesties ziet hoe je een blok plaatst. Je drukt op zo’n suggestie en het blok staat. Kind kan de was doen. Daarnaast vloekt Tetris Blitz ook nog met een andere basisregel van het spel: als je een paar lijntjes snel na elkaar wegwerkt, kom je in een Frenzy-modus terecht waarin je lijntjes met gaten onderin beeld te zien krijgt. Elke blok dat je daarin plaatst laat delen van blokken die anders ergens los zouden staan, automatisch zakken. Zo verwijderen ze makkelijker volgende lijntjes. De kans dat je bouwwerken maakt met allerlei gaten, is een stuk kleiner geworden in Tetris Blitz.

Power-ups

Aan het einde van de twee minuten krijg je nog een ‘Laatste hoera’ – het spel is Nederlandstalig uitgevoerd – en wordt je score opgemaakt. Je ontvangt eveneens munten in het spel, ziet hoeveel lijnen je verwijderde en de vermenigvuldigingsfactor behaald in Frenzy. De munten kan je gebruiken om power-ups te kopen die je helpen bij highscores halen. Je kan drie power-ups per potje activeren en er is een heel scala voorhanden. Lasers halen lijntjes weg, aardbevingen doen gaten opvullen, een tijdsprong geeft extra tijd en een lawine voegt willekeurig blokjes toe aan je toren. De power-ups kan je niet handmatig activeren, maar zijn verstopt in blokjes en worden geactiveerd zodra je die weg haalt. Als je te weinig munten hebt, kan je natuurlijk terecht in een winkel in het spel om extra te kopen. Het begint bij 25.000 munten voor 1,79 euro en gaat door tot wel drie miljoen munten voor 89,99 euro! Verder krijg je meer munten als je een hogere score haalt in een potje.

https://www.youtube.com/watch?v=gqCwX9h20LU

Explosief

Het zal je niet verbazen dat geactiveerde power-ups enorm bijdragen aan een het halen van een hoge score. Omdat draaien van blokken en daardoor het ontsnappen van benarde situaties aan de bovenkant van het scherm beide geen issue meer zijn in Tetris Blitz, draait het minder om je vaardigheden en nog nadrukkelijker om power-ups om een extra hoge score neer te zetten. Het zal wellicht een doorn in het oog zijn voor de traditiegetrouwe Tetris-aanhanger, maar het maakt Blitz geen vervelend spel. Sterker nog: een spelletje gaat zo snel voorbij en is in die tijd zo explosief in beeld, geluid en score, dat het erg verleidelijk is meteen nog een spelletje te spelen totdat je de hoogste score haalt in je vriendenlijst. EA kan wel eens een winnaar in handen hebben.

Downloaden: Tetris Blitz (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 24 mei 2013, 12:52
Categorie Games
Onderwerpen bejeweled, electronic arts, tetris

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.