Tap DJ: eindelijk een goede DJ-app voor de iPhone? (review)

Review van Tap DJ, een dj-app die recentelijk in de top 25 opdook van de App Store's best verkochte betaalde applicaties. Je kunt hiermee je eigen muziek mixen en hebt verschillende loops, samples en effecten.
Jeroen Wienen - · Laatst bijgewerkt:

Tap DJ is een applicatie die recentelijk opdook in de top 25 meest gedownloade betaalde applicaties uit de App Store. Tot nu aan toe waren de “dj-apps” in de App Store allemaal nogal matig, naar mijn mening. Tap DJ krijgt echter goede waarderingen -momenteel een gemiddelde van 4 sterren- en ook de geschreven recensies waren lovend. Is er dan eindelijk een applicatie waarmee je een paar plaatjes aan elkaar kunt mixen? Tijd voor een review!

BPM niet in te stellen, geen voorbeluisterfunctie: problemen!

Vol enthousiasme laad ik mijn eerste nummer in, dat vrijwel direct begint af te spelen. Ik noteer alvast een plusje voor het snelle inladen. Bij het inladen van een nummer verschijnt meteen de beatgrid. In de beatgrid van een nummer worden markers getoond op de plaats waar de beats zich bevinden in een nummer. Door een verandering in de beatgrid, kun je zien wanneer belangrijke momenten in een nummer aankomen en hierop inspelen. Wederom een plusje.

Wanneer ik het tweede nummer inlaad, op deck 2, begint dit ook meteen af te spelen, door het eerste nummer heen. Ik had het logischer gevonden wanneer dit nummer handmatig gestart had moeten worden. Ik zal iets vaker de cross-fader moeten gaan gebruiken dan ik gewend ben; geen ramp. Jammer genoeg wordt ook het BPM van een nummer niet aangegeven en is dit niet te wijzigen. Ik kies twee andere nummers uit, waarvan ik weet dat het BPM gelijk is en waarvan ik weet waar ik ze kan laten overlopen. Dat lukt aardig, maar het is meteen al duidelijk dat het instarten van een de nummers in een keer perfect moet en erg nauw luistert.

Door het ontbreken van de functie om het BPM van nummers gelijk te stellen of nummers te synchroniseren wordt het erg moeilijk nummers met een afwijkend BPM in elkaar te laten overgaan, zeker zonder voorbeluisterfunctie. De enige manier waarop dit kan in Tap DJ is door de pitch te wijzigen, waarbij het tempo automatisch ook veranderd. Hierdoor krijgt het nummer echter ook een andere toon. Dit is tot op zekere hoogte tolereerbaar, maar je krijgt al snel een Chipmunks-effect, of overdreven lage stemmen.

Verschillende effecten, loops en samples

In de applicatie vind je behalve deze twee decks ook nog een keypad met samples en loops en een (uitschuifbaar) scherm met effecten, de equalizer en que points. Er zitten drie effecten in deze mixer: echo, reverb en gyro. Met de effecten reverb en echo ben je misschien al bekend, de laatste is waarschijnlijk nog vreemd voor je. Met GyroScratch kun je scratchen door met je telefoon te bewegen. Hoe sneller je schud, hoe sneller er gescratcht wordt. Voor ieder nummer kun je tevens 3 que points instellen, met in en out. Deze kun je laten loopen en snel weer verwijderen. In de equalizer kun je de hoge, middel en lage tonen aanpassen.

Voorgeprogrammeerde decks

Er zijn 3 deck presets te vinden in Tap DJ: Funky Journey, Fast Funk + Vocals en Guitar Riff With Drums. In elk van deze vooringestelde decks start op beide decks een nummer; een vooral achtergrond en vocals, de ander verzorgt vooral de beat. Met deze nummers lukt scratchen al een stuk beter en ook met andere effecten kun je nu leuk spelen. Ik wil echter niet weer een applicatie waarmee je met vooringestelde liedjes leuke dingen kon doen, dat wil ik met mijn eigen muziekcollectie.

Delen en opnemen

Nadat ik toch een aardig resultaat gekregen had, wilde ik dit trots delen op Twitter. Maar helaas. Mijn tweet leidde naar de volgende link. Op deze pagina waren enkel de liedjes te zien die ik gebruik had, met link naar iTunes, niet het resultaat. De echte mix is alleen te verkrijgen door je iPhone aan iTunes te koppelen en via bestandsdeling het .wav-bestand van je iPhone te plukken. Tot mijn verbazing waren de samples die ik gebruikt had echter niet te horen in het eindresultaat.

Plus- en minpunten

Pluspunten:

  • Je kunt gebruik maken van je eigen iPod-bibliotheek
  • Nummers laden snel in en kunnen meteen gebruikt worden
  • Beatgrids geven het verloop van het nummer aan

Minpunten:

  • Ontbreken van een goede mogelijkheid om het BPM van twee nummers gelijk te stellen
  • Nummers beginnen na het inladen direct met afspelen
  • Samples worden niet mee opgenomen

Conclusie

Eigenlijk is Tap DJ best een leuke app, maar de pluspunten vallen grotendeels in het niet bij het ontbreken van een beat sync, of een andere mogelijkheid om het BPM van twee nummers gelijk te stellen. Wordt deze functie toegevoegd, dan zie ik deze applicatie nog ver komen. Ook het feit dat samples niet mee worden opgenomen en er geen voorbeluisterfunctie is, vind ik jammer. Vooralsnog is Tap DJ dus grappig om even te testen, maar moet er nog flink gewerkt worden om een voldoende te verdienen.

Info: Tap DJ – Mix and Scratch Your Music

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 juli 2011, 14:31
Categorie Muziek
Onderwerp muziek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.