Tango iPhone-app belooft gratis videochat via 3G en Wi-Fi

Tango is een nieuwe iPhone-app waarbij je gratis videogesprekken kunt voeren. FaceTime, waarvoor geen iPhone 4 nodig is.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

tango iphoneIn de App Store is vannacht een iPhone-applicatie verschenen die er voor de koopjesbeluste iPhone-gebruikers nogal aantrekkelijk uitziet. Gratis videobellen via 3G en Wi-Fi. Het lijkt op FaceTime, maar het werkt niet via je iTunes-account en je hebt er zelfs geen iPhone 4 voor nodig. Op de iPhone 3GS en vierde generatie iPod touch werkt het ook – al zal je bij de 3GS het gemak van de frontcamera moeten missen. De nieuwe dienst werd gelanceerd op de Mobilize-conferentie in San Francisco en werkt op de iPhone en Android-toestellen.

Eerst even wat jargon: Tango gebruikt het XMPP-protocol van Jabber en Google Talk. Het tot stand brengen van de chatgesprekken gaat via een centrale server. Daarna kun je via peer-to-peer-technologie met elkaar bellen via 3G en Wi-Fi. De kwaliteit van het beeld is afhankelijk van de verbindingskwaliteit en is lang niet zo goed als de afbeeldingen hiernaast doen vermoeden. Beide gesprekspartners moeten de Tango-app geïnstalleerd hebben, maar dat mag ook op een Android-toestel zijn. Je vrienden moeten dan wel beschikken over Android 2.1 of hoger.

De app vertoont wel wat overeenkomsten met Fring. Ook die is voor beide platformen beschikbaar, werkt via 3G en biedt de mogelijkheid om vanuit je contactenlijst te bellen. Volgens Gizmodo, die de app al even uitprobeerde op de conferentie, levert Tango van alle nu beschikbare apps de beste beeldkwaliteit via 3G, ook al is FaceTime via Wi-Fi een stuk beter. Maar als je vrienden met een Android-toestel hebt, valt er met FaceTime weinig te beginnen.

Ik heb Tango ook geïnstalleerd, om te kijken of het vanuit Nederland goed te gebruiken is (veel van deze diensten zijn initieel gericht op de VS). Het blijkt allemaal erg mee te vallen: Nederland en België staan in het lijstje van ondersteunde landen wanneer je bij het opstarten van de app je mobiele nummer, naam en mailadres moet invullen. Vervolgens krijg je tot vervelens toe een pop-up om de contactenlijst uit je adresboek te importeren. Vanuit de app kun je ook vrienden (via e-mail of sms) uitnodigen om Tango te gaan gebruiken.

tangoAls je Tango hebt gekoppeld aan je adresboek zie je aanvankelijk niets. De vrienden verschijnen pas in de lijst als ze Tango hebben gedownload op hun toestel. Dat is ook de reden waarom Tango je mobiele nummer wil weten: niet om je een ongevraagd sms-premiumdienst aan te smeren, maar om de koppeling te maken met mensen in je adresboek. Ik ben er nog niet achter hoe goed Tango omgaat met verschillende schrijfwijzen van mobiele nummers: 0612345678 of +31(0)612345678 zou als hetzelfde herkend moeten worden.

Net als bij FaceTime kun je wisselen tussen de voor- en achtercamera van de iPhone. Je kunt tijdens het gesprek ook omschakelen van video naar audio (als je haar opeens vreemd zit of wanneer je emotioneel wordt) en vervolgens weer terug schakelen naar de videochat. Tango is dus ook geschikt om gratis te bellen met andere Tango-gebruikers, maar dat is op zich niets nieuws. Er zijn in de App Store al een handvol applicaties te vinden waarmee dat ook kan (zoals Fring en Skype).

Downloaden: Tango (gratis)
Meer info: Tango.me

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 1 oktober 2010, 14:58
Categorie Sociaal netwerken
Onderwerpen facetime, videochat

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.