Taalstudie-app Duolingo voor iOS krijgt nieuw uiterlijk en voortgangsbalk

Duolingo, de app waarmee je talen kunt leren, heeft een nieuw uiterlijk. Ook kun je nu beter de voortgang tot het volgende level zien in een grafiek.

duolingo-iphone-app
Duolingo, de gratis app waarmee je talen kunt leren, heeft een nieuw uiterlijk gekregen. Er zijn aanpassingen gedaan voor iOS 7, maar er zitten ook wat andere kleine verbeteringen in. Zo was voorheen onduidelijk hoever je verwijderd was van het volgende level. Een voortgangsbalk na elke les maakt duidelijk hoeveel punten je hebt verdiend en hoeveel je nog moet oefenen voordat je het volgende level bereikt.


Duolingo is een ideale manier voor mensen die een taal willen leren. Je vertaalt uitdrukkingen, voegt woorden samen tot goedlopende zinnen en spreekt soms ook zelf iets in. Wie trauma’s heeft van taalcursussen van vroeger op cd-rom, vindt Duolingo een verademing. Je kunt zien hoeveel punten vrienden hebben verdiend, welke talen ze aan het leren zijn en je kunt op elk moment aan- of afhaken. Om aan te geven hoe het uiterlijk van de app is veranderd heb in het oude en nieuwe schema van de lessen naast elkaar gezet:

duolingo-oud duolingo-nieuw

Zoals je ziet zijn de mappen verdwenen en vervangen door bolletjes, die duidelijker aangeven om welk soort woordjes het gaat. Duolingo zorgt ervoor dat je eerder gevolgde lessen blijft bijspijkeren. Zoals op de afbeelding hierboven te zien is, heb ik de maximale score behaald in ‘Time’, maar ‘Clothing’, ‘Questions’, ‘Colors’ en de andere lessen die in beeld zijn, moet ik nog weer eens oefenen. Eenmalig een herhalingsles doen is vaak al voldoende om weer de maximale score te halen, zodat je ongemerkt de eerder geleerde woordjes blijft oefenen. Wat mij betreft is dat een ideale manier om actief bezig te blijven met een taal (en het is nog gratis ook!), al kan ik me voorstellen dat er ook mensen zijn die liever eenmaal per week in een klasje in hun plaatselijke buurtcentrum willen oefenen.

duolingo-voortgangEen nieuw toegevoegde grafiekfunctie (zie hiernaast) laat nu zien wanneer je punten hebt gehaald. Zo bleek ik zaterdag erg actief, maar de dagen daarna nauwelijks. Voor het eerst is het nu mogelijk om te zien hoe ver je verwijderd bent van het volgende level en hoeveel punten je daarvoor nog nodig hebt. Elke les zijn er maximaal 13 punten te behalen: 10 punten standaard en 3 bonuspunten als je geen fouten hebt gemaakt. Bij meer dan drie fouten ben je de pineut en mag je de les weer helemaal van vooraf beginnen. Wat dat betreft is er in Duolingo niets veranderd. Een kleine verandering die ik wel opmerkte, is dat in het ‘letterlegspel’ nu de woorden worden voorgelezen, terwijl je bezig bent een zin te vormen.

Duolingo staat op mijn eerste homescreen en ik start de app regelmatig even op om wat woordjes te oefenen. Voorwaarde is wel dat je goed bent in Engels, want soms moet je Italiaanse uitdrukkingen naar het Engels vertalen en het is dan handig als je ook de subtiliteiten van het Engels kent. Duolingo keurt meerdere varianten van vertalingen goed, maar het kan ook wel eens misgaan. Je leert met Duolingo gratis Spaans, Frans, Duits, Portugees, Italiaans en Engels (dat laatste vanuit de andere ondersteunde talen, niet vanuit het Nederlands).

Downloaden: Duolingo (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 oktober 2013, 9:38
Categorie Onderwijs
Onderwerp duolingo

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.