Speechwriter: speechschrijver van Mark Rutte brengt iPhone-app uit

Huib Hudig, de speechschrijver van onder andere Mark Rutte, Rita Verdonk en Piet Hein Donner, heeft een eigen iPhone-app uitgebracht waarmee je eenvoudig speeches kan maken. Speechwriter kost nog geen 3 euro.

Speechwriter iPhone iPod touch speech schrijvenWat hebben Mark Rutte, Rita Verdonk en Piet Hein Donner met elkaar gemeen? Ze huurden alledrie dezelfde man in voor het schrijven en bedenken van speeches: Huib Hudig. Met de nieuwe app die Hudig heeft uitgebracht bereikt hij nu zelf een groot publiek. De applicatie Speechwriter wil het iedereen met een iPhone gemakkelijk maken om een toespraak te houden. De app helpt je uit de brand met de opbouw van je toespraak. Zo kan je jezelf volledig toeleggen op het maken van je statement.

Speechwriter mijn kernboodschapVolgens ontwikkelaar Pinch maak je met de applicatie in een paar minuten een speech volgens een beproefde methode. Van tevoren maak je de keuze uit een zakelijke, afscheids- of feestrede-toespraak. Speechwriter bemoeit zich daarbij niet met de inhoud van je speech en trekt dat ook geen moment ten twijfel. Op het moment dat je het soort toespraak hebt gekozen, begin je gewoon. In aparte pagina’s voer je de kernboodschap in en ga je daarna aan de slag met je betoog. In één pagina beschrijf je het probleem, in de volgende geef je redenen waarom jouw punt valide is en weer verder sluit je af met een samenvattende zin.

Speechwriter voorbeelden raadplegenDat is slechts de basis: daarna zorg je ervoor dat de luisteraar aan je lippen hangt. Je voert een opening in, en geeft aan tegenover welk publiek je staat: negatief, neutraal of enthousiast? In een meerkeuze-menu kies je hoe je op het publiek wil inspelen. De keuze die je maakt is relevant, omdat je op elke pagina twee voorbeelden ziet van wat ongeveer de bedoeling is.

Behalve de structuur van je toespraak, kan je ook in Speechwriter terecht voor een originele opening en verlevendiging van je spreken. Het tabblad Inspiratie opent de deuren naar aansprekende historische gebeurtenissen per dag en er zijn bijna dertig stellingen en raadsels die je kan deponeren. Daarnaast zijn er per algemeen onderwerp als geluk, dood, vergeving, liefde en succes ook nog eens drie quotes om in je betoog te stoppen.

Speechwriter speech oplezenSpeechwriter helpt je niet alleen bij het maken van een toespraak, maar is ook je hulpmiddel op het podium zelf. Met eenvoudige veegbewegingen kun je naar het volgende onderdeel, zodat je ook daarbij even naar het scherm kan turen om je boodschap te zien. Als je speech af is, kun je meer dan de presentatiemodus starten. Je kan de onderdelen van je speech bewerken, het geheel mailen en de speech dupliceren om vervolgens aan te passen. Zo kan je een eerder gebruikte toespraak eenvoudig recyclen om slechts op punten aan te passen. Het maakt van Speechwriter een erg handig instrument om toespraken mee te maken – tegen een prijs waarvoor je de speechschrijver van onze premier vermoedelijk niet zelf kan inhuren.

Downloaden: Speechwriter (€2,39)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 13 april 2012, 12:54
Categorieën Diensten, Nederlandse apps
Onderwerp spraak

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.