Sonic Jump: Doodle Jump met bekende Sega-held voor iPhone

Sonic Jump is Sega's antwoord op Doodle Jump op de iPhone en iPod touch vier jaar later. Het spel is opvallend genoeg ook nog langzamer, maar biedt wel missies en een aardige levelopbouw.

Sonic Jump iPhone iPod touch iPadWaar Ubisofts mascotte Rayman onlangs voorzien is van misschien wel het beste platformspel dat de iPhone te bieden heeft, slaat Sega met haar mascotte Sonic een heel andere richting in. De Japanse uitgever zoekt het met de blauwe egel letterlijk hogerop. Zo’n vier jaar na de introductie van Doodle Jump, is Sonic nu de hoofdrolspeler in een spelletje waarin je zo hoog mogelijk moet springen. Onder het mom “springen is grootser en beter met Sonic”, probeert de uitgever je te verleiden 1,59 euro uit te geven aan de nieuwste toevoeging in dit uitgesponnen genre.

Ontwikkelaar Hardlight schoof namens uitgever Sega aan om het nieuwste spel voor de iPhone, iPod touch en iPad te ontwikkelen. Het verwelkomt je zonder poespas meteen in het startscherm, waar Sonic Jump een Story- en een Arcade-modus biedt. De eerste is de meest bijzondere. Daarin werk je niet naar een highscore toe in potjes die net zolang duren als je het zelf kan volhouden, maar haal je ouderwets levels om naar het volgende level te gaan. Sonic Jump biedt er voorlopig 36 van, en die spelen zich af in de bekende gebieden Green Hill Zone, Mountain Zone en Jungle Zone.

Naar loopings en buizen zal je echter tevergeefs op zoek gaan: Sonic Jump houdt de Doodle Jump-formule vrij nauw aan. De mascotte springt vanzelf en je kantelt de iPhone om de richting van de sprong te bepalen. Met een tik in beeld kan je echter wel een extra sprong inzetten om hoger te komen, een truc die je vanaf level 2 al nodig hebt. Daarin worden hoog gelegen platformen gecombineerd met bruine platformen die meteen afbrokkelen nadat je erop springt. Als je de zijkant van het beeld op springt, kom je er aan de andere kant weer uit. Aan het einde van elk level wacht een tegenstander die al je ringen zomaar kan afpakken en die je het liefst vermijd om een aardige score met de verzamelde ringen neer te zetten. Ondertussen kan je ook power-ups pakken door computerschermen kapot te springen en zijn er drie rode sterren te pakken voor een hogere score. Ook de snelheid draagt bij aan een hoge score, en zo kan het flink lastig worden de A-score uit een level te halen. Gelukkig hoef je een level alleen maar te eindigen voordat je de volgende vrijspeelt.

De Arcade-modus is traditioneler qua opzet in dit genre en laat je springen naar een zo’n hoog mogelijke score – maar daarin valt het spel aardig door de mand. In tegenstelling tot wat je zou verwachten van Sonic, voelt het spel een stuk trager dan Doodle Jump of Mega Jump. Het wordt opgeleukt met diagonaal bewegende platformen en objecten in beeld waar je even niet langs kan springen, maar het tempo ligt lager en daardoor is het spel vrij controleerbaar. Highscore-pogingen zullen dikwijls langer duren dan in Doodle Jump; terwijl die juist de kracht had dat je na een snel potje, meteen weer startte.

Om je zoet te houden, kan je zowel in de Story- en de Arcade-modus missies halen. Die belonen je met gouden Sonics. De ringen die je spaart kan je uitgeven voor (eenmalige) power-ups in het spel, waarmee je bijvoorbeeld ringen naar je toe kan trekken met een magneet. Door flink doorspelen, speel je later de sidekicks Tails en Knuckles vrij. Natuurlijk kan je er ook echt geld tegenaan gooien om meer ringen te kopen. Evenwel is er een sleutel om alles in de shop en alle levels mee vrij te spelen voor 16,99 euro, maar opvallend genoeg is er toch een pakketje ringen dat met 22,99 euro nog duurder is.

Het is uiteindelijk de Story-modus die Sonic Jump overeind houdt. Hoewel bekende Sonic-onderdelen als loopings ontbreken, is de levelopbouw van de uitdagingen die je moet halen erg aardig. Zeker als je er de optimale score uit wil halen. Het spel helpt je daarmee met een opvallend trage gameplay, en dat is nou net waar de schoen wringt. Was het chaotische Mega Jump (gratis) eigenlijk niet veel meer de game die Sonic Jump zou moeten zijn?

Downloaden: Sonic Jump (€1,59, universele app)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 18 oktober 2012, 12:22
Categorie Games
Onderwerpen doodle jump, sonic

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.