Sketchology voor iPad: schetsboek met oneindig groot canvas

Sketchology voor iPad is een nieuwe app waarmee je kunt schetsen. Je hebt een bijzonder canvas, dat je oneindig kunt in- en uitzoomen.

SketchologySketchology is een nieuwe iPad-app waarmee je kunt schetsen. De app heeft een canvas dat je oneindig kunt in- en uitzoomen, waardoor het mogelijk is om heel gedetailleerd te schetsen, en vervolgens uit te zoomen voor het grotere werk. Het is bijzonder om te zien hoe tekeningen die er van dichtbij nogal grof leken er ineens prima uitzien als je het canvas vergroot. Waarom zou een app zich ook beperken tot een canvas van een bepaalde grootte, net als een stuk papier? De gratis versie van de app beschikt over een beperkt aantal kleuren en kwasten, maar geeft je een goed idee van de mogelijkheden.

Het oneindige canvas wordt mogelijk gemaakt door vectoren, waardoor penseelstreken worden geregistreerd als wiskundige uitingen. Er komen dus geen pixels aan te pas. Hierdoor kan de de app tekeningen op ieder mogelijk formaat weergeven, zonder wazigheid of zichtbare pixels. Het bijzondere canvas is Sketchology’s grootste verdienste, en niet zomaar eentje: het is verbluffend dat je een doek steeds weer kunt uitbreiden, en altijd door kunt blijven tekenen. Erg handig bij het tekenen van kaarten, of voor momenten waarop je denkt: ik wil er nog iets bij maken, maar waar?

canvas

Naast het canvas is Sktechology een rechttoe rechtaan teken-app. Na het installeren en openen zie je een canvas met bovenin een menu. Hier heb je toegang tot enkele tekengereedschappen, zoals een kalligrafie-pen, een normale inktpen en een aquarel penseel. Ook kan je gebruik maken van het gummetje, de mogelijkheid om de grootte en de ondoorzichtigheid van het gereedschap te veranderen, en heb je twee pijlen voor het ongedaan maken of opnieuw uitvoeren van acties. Je hebt 11 kleuren tot je beschikking. Via Options in het bovenmenu kun je tekeningen opslaan of delen via Twitter, Facebook en e-mail. Tik op “Reset zoom” als je een tekening weer in zijn originele formaat wil terugzien of op “Clear” om het canvas te wissen. Een in-app aankoop van 4,49 geeft je gereedschappen als een potlood en een marker en de mogelijkheid om vlakken te vullen, delen te vervagen en kleuren uit een breed kleurenpalet te kiezen.

Uiteindelijk geeft met name het gebrek aan kleuren Sketchology een minimale indruk, maar dat wordt ruimschoots goedgemaakt wanneer je eenmaal met de app aan de slag bent. De app is soepel in het bediening en het flexibele canvas blijkt van onschatbare waarde. Zo heb je als tekenaar nooit het probleem dat je eigenlijk meer naar links had moeten beginnen, of dat je het geheel iets kleiner had moeten tekenen. Het is een kwestie van uitzoomen en jezelf meer ruimte geven. Fijn ook dat je tekeningen tot op de kleinste details kunt bewerken. Zoom in, werk eenvoudig op de milimeter, en zoom weer uit om het volledige plaatje te bekijken. Hopelijk worden er in de toekomst meer opties worden toegevoegd. Alternatieve schets-apps zijn Precison Sketching en Paper by 53. Die laatste heeft overigens ook een handige zoomfunctie, maar die is alleen handig voor precisiewerk.

Downloaden: Sketchology (gratis, in-app aankoop 4,49, iPad, iOS 6.0+)

afbeeldingen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 7 november 2013, 18:30
Categorie Productiviteit
Onderwerpen schetsboek, sketch, tekenen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.