Silent Text: geheime boodschappen uitwisselen met iPhone-app

Silent Text is een app waarmee je beveiligde berichten kunt uitwisselen. Je kunt ook bestanden meesturen. Berichten kunnen na ontvangst worden versleuteld.

silent textSilent Text is een iPhone-app waarmee je bestanden versleuteld kunt versturen. Er zit ook een optie in om te zorgen dat bestanden zich automatisch vernietigen. De makers bieden overigens ook Silent Phone aan en later komt er nog Silent Mail bij, eveneens bedoeld om beveiligd te kunnen communiceren. Ze zijn respectievelijk bedoeld voor bellen, sms’en en e-mailen. Daarnaast is er nog de app Silent Eyes op de desktop, bedoeld voor videoconferenties. Alle apps zijn te gebruiken als je een abonnement afsluit voor $20 per maand. Dat lijkt duur, maar als je echt iets te verbergen hebt kan het de moeite zijn.


De encryptiesleutels worden lokaal op de iPhone aangemaakt en zijn dus niet in handen van Silent Circle, de makers van de app. Ze beweren dan ook niets te kunnen lezen. Zodra de communicatie is afgelopen wordt het bewijs vernietigd. Bij Silent Text, de onlangs vernieuwde app in het assortiment, kun je documenten, foto’s, films, audio-opnames en locaties meesturen met een berichtje. Per bestand geldt een maximum van 65MB, maar die grens gaat in de toekomst omhoog. Silent Circle probeert met de serie apps de drempel te verlagen om encryptie te gebruiken. Er zijn al wel apps op dat gebied, maar die vergen meestal nogal wat complexe handelingen. Bij Silent Text hoef je zelf niet na te denken: het ziet eruit als een normale app om berichtjes te sturen, maar ondertussen wordt alles versleuteld.

IP-adressen van gebruikers worden nu nog 7 dagen bewaard, maar in de toekomst zal dat omlaag gaan naar 24 uur. Wel moet je er voor écht gevoelige informatie rekening mee houden dat de servers van Silent Circle in Canada staan, niet in de EU. Later komen er servers in Zwitserland en Azië bij (beide ook niet in de EU). Het bedrijf belooft geen logbestanden aan te leggen van wie precies met wie communiceert. Wie nu denkt dat Silent Text vooral handig is voor criminelen, denkt iets te beperkt: de dienst komt ook van pas bij mensen die om politieke redenen niet vrij kunnen communiceren, bijvoorbeeld in landen waar mensenrechten worden overtreden.

Zoek je een minder ingewikkelde oplossing, dan kun je ook gebruik maken van SnapChat. Dat is heel wat minder geavanceerd en er wordt ook geklaagd dat het niet veilig genoeg is, maar voor sommige toepassingen kan het genoeg zijn.

Downloaden: Silent Text (gratis, abonnement vereist, iPhone, iOS 5.1+)

Reacties: 2 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.