Scholieren maken iPhone-app TaalSprint voor profielwerkstuk

Scholieren Maarten Berendschot en Jessie Duffhues maakten een quizspel voor iPhone over de Nederlandse taal als profielwerkstuk.

TaalSprint iPhone quizappEen anders-dan-anders profielwerkstuk, dat maakten Maarten Berendschot en Jessie Duffhues in aanloop naar het schoolexamen op het Stedelijk Gymnasium in Breda. De combinatie van de vakken informatica en Nederlands resulteerde bij de scholieren in het quizspel TaalSprint voor de iPhone, waarin je vragen beantwoordt over Nederlandse letterkunde en literatuur. Het aantal vragen is nu nog veel te karig, maar het bewijs staat mooi wel in de App Store.

TaalSprint is uit nood geboren, zou je kunnen zeggen. Maarten bleef een jaar zitten en ondanks een verdienstelijk cijfer voor informatica, moest ook dat vak officieel worden overgedaan.

Ik heb met mijn leraar overlegd en we kwamen tot de conclusie dat het niet heel zinvol was om een heel jaar informatica over te doen. Ik heb hem toen gevraagd of het mogelijk zou zijn om tijdens de lessen een app te gaan maken. Hij ging niet alleen akkoord, maar is meteen ook mijn begeleidend leraar voor het profielwerkstuk geworden.

TaalSprint iPhone profielwerkstukEen helder idee voor de app was er nog niet, totdat Maartens lerares Nederlands opmerkte ze zag dat veel leerlingen veel informatie opnamen uit apps als BattleQuiz. Enter klasgenote Jessie, die het Nederlandse gedeelte van de app voor haar rekening nam.

De deadline voor de twee 18-jarigen stond op 3 februari, maar het zekere werd voor het onzekere genomen en de app werd voor iPhone en iPad ingediend. De iPad-versie werd afgewezen vanwege fouten, de iPhone-app is inmiddels te downloaden. Met… 35 quizvragen.

Niet heel veel nee, voor een quizapp. Maar het aantal wordt uitgebreid. Maarten:

Ik heb al veel feedback gekregen en die is vrijwel altijd hetzelfde: ‘Er zitten te weinig vragen in’. Op het moment van indienen was ik me ervan bewust dat 35 vragen aan de lage kant was, maar omdat Jessie haar geplande 500 vragen nog niet af had heb ik de app toch ingediend.

Het aantal vragen mag inderdaad flink worden opgeschroefd, merken we al in één testsessie. We krijgen meermaals dezelfde vraag in hetzelfde potje, waarin je tijd en stappen moet overhouden voordat je score wordt opgetekend. De afwerking van het spel kan fraaier en de makers zijn ook beslist niet de jongste Nederlandse app-ontwikkelaars, maar voor Maarten en Jessie lijkt het belangrijkste doel gehaald.

Ik vind het moeilijk om mezelf een cijfer te geven en ben nog niet honderd procent tevreden, maar een hele ruime voldoende zou ik leuk vinden.

Downloaden: TaalSprint (gratis, iPhone, iOS 6.1+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 januari 2014, 12:04
Categorieën Nederlandse apps, Onderwijs
Onderwerp game

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.