Schiphol brengt officiële iPhone-applicatie uit

Schiphol Amsterdam Airport is de officiële iPhone-applicatie van de luchthaven Schiphol. Deze app toont de actuele vertrek- en aankomsttijden van vluchten.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

schiphol amsterdam airportSchiphol Amsterdam Airport heeft vandaag een officiële iPhone-applicatie uitgebracht. De app vormt een alternatief voor de (veelal betaalde) apps die al wat langer in de App Store verkrijgbaar waren. Maar deze app heeft wel wat meer te bieden dan alleen aankomst- en vertrektijden van vluchten. Je kunt ook push notificaties krijgen over statusveranderingen van de vluchten die je hebt geselecteerd. Daarnaast is er aanvullende info te vinden, zoals een planner, See Buy Fly-aanbiedingen, een plattegrond en praktische informatie.


schiphol vertreklijstBij het opstarten van de app krijg je na het afspelen van een animatie het startscherm te zien. Hierop bekijk je in één oogopslag de actuele vluchten, laatste nieuwtjes en de informatie die jij in de Planner hebt ingevoerd. Het startscherm toont bovendien de actuele tijd en temperatuur. Onderin beeld is een trektabje te zien, waarmee je menuknoppen (Planner, Vluchten, Shop, Kaart, Meer) zichtbaar maakt. Dit element is misschien wel wat op Android geïnspireerd, waar je ook onderin het scherm dergelijke menuknoppen vindt. Maar omdat de iPhone niet beschikt over een menuknop, is gekozen voor een tabje, waar je met je vinger overheen veegt om de knoppen zichtbaar te maken.

Wil je meer details zien over de aankomst- en vertrektijden, dan kun je dat via de menuknoppen doen, of door op de tabbladen in de interface te tikken. Door de gekozen oplossing is de Schiphol-app erin geslaagd om redelijk veel info onder handbereik te hebben. Vanaf het startscherm ga met één schermtap naar een zoekvak, waar je je vlucht kunt invullen op basis van luchthaven, vluchtnummer, vliegmaatschappij of tijd.

schiphol-startschermVeel handiger is om een vlucht aan de planner toe te voegen. Je krijgt dan meteen alle actuele vluchtgegevens bij de hand, zodat je meteen ziet of de vlucht vertraging heeft. Bij wijzigingen in de status krijg je een push notificatie te zien. Hiervoor moet je vanuit de app een profiel aanmaken.

De overige informatie in de app is gewoon handig: een overzicht van de See Buy Fly-aanbiedingen, een plattegrond van de aankomst- en vertrekhallen (om snel de weg naar de gate of een specifieke winkel of bar te vinden) en een onderdeel met praktische informatie over parkeren, openbaar vervoer, inchecken en veiligheidsregels.

De applicatie ziet er qua design erg mooi uit. Er is afgeweken van de standaard interface-elementen die je bij veel iPhone-applicaties ziet, maar dat is wat mij betreft de overzichtelijkheid alleen maar ten goede gekomen. Op het startscherm vind je bijvoorbeeld erg veel informatie bijeen gepropt, zonder dat het druk overkomt. Wel vind ik dat het nieuwsblok nu onvoldoende is benut: er staat maar één nieuwsitem, terwijl dat ook drie headlines hadden kunnen zijn. Postitief punt is dat in de interface in een cursieve schrijfletter regelmatig aanwijzingen staan hoe je de app het beste kunt gebruiken.

Downloaden: Schiphol Amsterdam Airport (gratis)

Een mooie aanvulling hierop is een artikel van Erwin Blom: ‘Schiphol doet een NS-je‘. Daarin wordt Schiphol’s keuze om de bestaande Schiphol-applicatie uit de App Store te halen kritisch besproken.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 23 december 2010, 16:24
Categorie Reizen
Onderwerp schiphol
50 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.