Rivals for Catan: Kolonisten-kaartspel op iPad en iPhone

Het Kolonisten van Catan kaartspel Rivals for Catan is uit op de iPad en iPhone. Er zijn drie manieren waarop je het 2-speler spel kan spelen.

Rivals for Catan iPad bordspelKolonisten van Catan is al een flinke tijd verkrijgbaar voor de iPad, en is inmiddels voorzien van de grote uitbreiding Steden & Ridders zodat je er ook flink lange potjes mee kan spelen. Het betekent tegelijk dat het bordspel de meest ingrijpende uitbreiding al heeft gehad, en dus werd het tijd voor het volgende Catan-spel op de iPad en iPhone: Rivals for Catan. Dat is de Engelstalige naam voor Kolonisten van Catan: Het Kaartspel, maar het spel wordt binnenkort ook in het Nederlands vertaald. De Catan-variant voor twee spelers heeft een instapversie voor beginners en je kan het offline en online spelen.

Regels

Rivals for Catan kaart kiezenWie de regels van het bordspel Kolonisten van Catan kent, zal zich thuisvoelen in Rivals for Catan. Het doel van Rivals for Catan is nog steeds grondstoffen verzamelen, wegen, dorpen en steden bouwen en overwinningspunten verdienen. Een worp van de dobbelstenen bepaalt telkens welke grondstoffen in de huidige ronde worden verdiend. In tegenstelling tot het bordspel worden de grondstofkaarten van de speler voor hem gelegd. Zo breid je je eigen stukje land steeds verder uit. De kaarten in je hand geven je extra mogelijkheden tijdens je beurt. Het spel is een combinatie van geluk en strategie. Je kunt je niet te veel op je eigen kaarten richten, want de tegenstander kan je flink dwarszitten.

Drie spelvarianten

Rivals for Catan gedobbeldBeginnen met Rivals is geen probleem. Er is een encyclopedie voorhanden waarin de verschillende kaarten worden uitgelicht, je kan de spelregels lezen en daarnaast is er een speciaal introductiespel: The First Catanians. Je gebruikt daarin alleen de kaarten van het basisspel en er worden simpele regels gebruikt, zodat je snel de basis van het spel leert. Maar als je het spel uitgebreider wil, kan dat ook. Er zijn verschillende themasets voorhanden die verschillende tijdperken symboliseren, en elk nieuwe kaarten in het spel introduceren. Je kan daarbij denken aan kaarten met handelsvoordelen, universiteiten of een apotheker. Het speltype Duel of the Princes gooit kaarten van elk tijdperk in de strijd, en maakt het spel een stuk tactischer.

Online en offline spelen

Online spelen gaat soepel via Apple’s eigen Game Center, wat inhoudt dat je er geen nieuw profiel voor hoeft aan te maken. Je krijgt een pushbericht als je aan de beurt bent. Daarnaast kan je de iPad of iPhone doorgeven aan je tegenstander om een potje te spelen. Maar er is geen probleem als je even geen verbinding hebt, geen zin hebt om te wachten of alleen bent: je kan op verschillende moeilijkheidsniveau’s tegen de computer spelen, waarbij tegenstanders verschillende tactieken hanteren waar je op kan inspelen. Het heeft natuurlijk niet de spanning van tegen iemand anders spelen, maar zorgt er wel voor dat je Rivals for Catan er altijd even bij kan pakken voor ‘nog één potje’.

Downloaden: Rivals for Catan (€3,59, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 juni 2013, 11:26
Categorie Games
Onderwerpen bordspel, catan, kaartspel, kolonisten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.