Review: Winestein, zoek de juiste wijn bij elk gerecht

Winestein is een applicatie waarmee je wijnen kunt kiezen bij elk denkbaar gerecht. Aan de hand van vlees, vis of kaas en de bijgerechten en sauzen die je wilt eten krijg je een passende wijn te zien.

winesteinKiezen van de juiste wijn is een hele klus. Je kunt wel een wijn kiezen die goed bij een stuk vlees past, maar dan weet je nog niet of het ook lekker is bij de saus, de groente en andere bijgerechten. Winestein is een pas gelanceerde applicatie, waarmee je bij elk gerecht de perfecte wijn kunt kiezen. Je geeft in Winestein aan wat je wilt eten een de applicatie berekent aan de hand van de ‘maaltijd-DNA’ welke wijn daar het beste bij past. Ik ben erg enthousiast geworden na een middagje Winestein: de applicatie is erg origineel (zo’n food wine pairing-applicatie is er nog niet) en ziet er door de animaties ook nog eens knap gemaakt uit.


Bij het zoeken naar de best passende wijn kun je met een schuifknop de gewenste prijsklasse aangeven en daarbij valt op dat bij sommige gerechten een goedkopere wijn eigenlijk beter past, dan een dure. Als je Winestein opstart zie je een wiel met daarop de keuze vis, vlees of kaas. Wil je bijvoorbeeld een stuk brie eten, dan ben je in één keer klaar met de wijnaanbeveling Beaujolais Crus (score 9,5 van 10). Een witte Chardonnay of Côtes du Rhône doet het ook goed.

Maar het kan ingewikkelder, want kies je een vlees- of visgerecht, dan heb je de mogelijkheid om daar een bereidingswijze, saus en bijgerechten bij te kiezen. Op basis daarvan wordt vervolgens de beste wijnkeuze gemaakt. Je kunt het zo gek maken als je wilt: kies je de gezouten ansjovis, dan kun je daar karameliseren als bereidingswijze bij kiezen. Voeg er adukibonen met capuccinosaus bij en Winestein geeft aan dat je het beste een witte Chateauneuf du Pape Blanc erbij kunt drinken (score 8,7). Met het filter onderin het scherm geef je aan in welke prijsklasse je wilt zoeken. Heb je liever een wijn met een prijskaartje tussen de €50 en €100, dan wordt de wijnkeuze een Vintage Champagne Brut, maar die heeft slechts een score van 5,9 en is dus eigenlijk minder geschikt om bij dit gerecht te drinken. De prijsklasse is met een schuifbalk instelbaar van ‘minder dan €7’ tot ‘meer dan €100’ en alles er tussenin.

Kies je vlees, dan krijg je schijven te zien waarop de verschillende dieren staan. Je kiest bijvoorbeeld Kalf, daarna Biefstuk en vervolgens de bereidingswijze (bakken of grillen bijvoorbeeld). Onderstaand demofilmpje laat zien hoe het werkt:

Klik om inhoud van YouTube te tonen.
Learn more in YouTube’s privacy policy.

De Wijngids is eigenlijk alleen geschikt om te gebruiken als je je wijn in de supermarkt gaat kopen. Zit je in een restaurant, dan moet de betreffende wijn maar net op de kaart staan. En een opmerking als “lekker bij vis” zegt ook niet zoveel, want het maakt nogal verschil of je een makreel of een stuk zalm op je bord hebt liggen. De wijnadviezen die de app geeft zijn goed te gebruiken: je krijgt bij elk gerecht minstens tien keuzes, met steeds een beste keuze en een aantal opties die minder goed scoren. Maar of je nu de wijn met score 8,0 of score 7,7 pakt, maakt natuurlijk niet zoveel uit. De wijnsoorten worden gegeven in benamingen die je op een wijnkaart makkelijk zou kunnen vinden: ‘Barbera d’Alba’ bijvoorbeeld, ‘Médoc’ of ‘Chianti topkwaliteit’. Bij elke wijn staat of wijn en gerecht met elkaar in balans zijn en er staat ook een korte omschrijving bij. Aan jaartallen doet de applicatie niet, behalve soms de aanduiding ‘jong’, ‘op dronk’ en ‘belegen’. Met knoppen onderin het scherm wissel je tussen rood, rose of wit.

Conclusie

Winestein ziet er mooi uit, is origineel qua insteek en ook nog eens handig in gebruik. Geen wijnflater meer in restaurants, omdat je een lamsbout hebt besteld en niet weet dat daar een Gattinara of Aglianico bij hoort. Kijk tijdens het bestellen van de wijn even ongemerkt op je iPhone en je blijkt opeens te kunnen vertellen dat “deze minder bekende rode wijn van de nebbiolo-druif uit Piëmonte weliswaar de grandeur mist van zijn grote broers uit Barolo en Barbaresco”, maar in kwaliteit behoorlijk in de buurt komt. Normale uitleg dus en niet de soms wat bizarre omschrijvingen die Nicolaas Klei erop na houdt (zoals “deftige wijn met punkgelakte teennagels”). Voor de echte wijnfreaks zijn de wijnadviezen misschien niet exact genoeg, omdat niet elk wijnjaar dezelfde kwaliteit levert. Maar voor mensen die in een restaurant altijd radeloos naar de lijst met namen staren, is Winestein een handig hulpje.

Info: Winestein

Informatie

Laatst bijgewerkt
13 november 2009 om 22:29
Onderwerp
Categorie
Lifestyle

Reacties: 18 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.