Review: Mr. Calc is nog niet de ideale alles-in-één calculator

Mr. Calc voor iPhone is een alles-in-1 rekenmachine app die standaard berekeningen als BMI, fooi, lengtematen, valuta en meer kan berekenen.

Mr Calc iPhone hoeveel millimeterEen alles-in-één calculator voor de iPhone, dat is wat de nieuwe iPhone-app Mr. Calc pretendeert te zijn. Een applicatie voor simpele basisberekeningen, het omrekenen van eenheden, uitrekenen van een fooi, downloadtijd, je body mass index, maar ook wiskundige berekeningen als volume, oppervlakte en… morsecode. De app stelt je elke categorie vragen, die je beantwoordt zodat Mr. Calc het antwoord kan uitrekenen.

Mr. Calc bevat op dit moment twintig verschillende soorten berekeningen, maar ontwikkelaar Trio Studios heeft grote plannen met de app en wil elke maand vijf nieuwe berekeningen toevoegen. Op dit moment worden de berekeningen onderverdeeld in acht categorieën, die je benadert vanuit het schuifmenu. De huidige lijst met soorten berekeningen is:

  • Standaard rekenmachine met nachtstand
  • Standaard berekeningen: downloadtijd, fooi berekenen, investering en procent
  • Omrekenen: lengte, valuta en temperatuur
  • Wiskunde: oppervlakte, inhoud, volume, fraction arithmetics, gemiddelde
  • School: voldoende-berekenaar met letter-beoordelingen (A-F), examenscore in cijfers
  • Engineering: wet van Ohm
  • Gezondheid: BMI, verbrande calorieën, BAC-alcoholpercentage
  • Willekeurig: morsecode

Mr Calc iPhone hoofdmenu Mr Calc valuta omrekenen

Geen ingewikkelde berekeningen

Als je een blik werpt op die lijst, weet je dat je voorlopig nog niet terecht kan in Mr. Calc voor ingewikkeldere berekeningen. Op het gebied van formules vormt de applicatie absoluut nog geen bedreiging voor het tekenen in MyScript Calculator of de ongeëvenaarde wiskundige kennisknobbel van Wolfram Alpha. Het kan veranderen in komende updates, maar voorlopig lijkt Mr. Calc zich juist erg te richten op simpele berekeningen die je nodig kan hebben als je in een winkel staat of in een restaurantje de rekening wil betalen. En tja, als het puur om omrekenen gaat, zijn er wel uitgebreidere apps te bedenken.

De manier waarop Mr. Calc werkt is leuk. In plaats van je een blanco pagina voor te schotelen, krijg je steeds een vraag voor je neus waarin je zelf de eerste waardes invult. Hoe duur was je rekening? Hoeveel heb je geïnvesteerd? Maar ook: vul twee van de drie waardes in om de wet van Ohm te berekenen. De applicatie laat de antwoorden ook zien in een vloeiende zin.

Mr Calc morsecode Mr Calc wiskunde berekeningen

Kortzichtig

Bij sommige vragen wordt helaas duidelijk hoe kortzichtig Trio Studios te werk is gegaan. Er wordt simpelweg geen rekening gehouden met niet-Amerikanen in de app, een fout die ontwikkelaars van calculators en weerapps – ongelooflijk maar waar – maar blijven maken. Zo wordt er bij de berekening van je body mass index of verbrandde calorieën gevraagd om je gewicht en lengte, maar kan je die niet met metrieke waarden beantwoorden. Wel met ponden in plaats van kilo’s.

Het had niet zo’n probleem geweest als de app zelf ook een omrekenmethode voor gewicht had gehad. Maar die ontbreekt. In de instellingen van Mr. Calc kan je wel je standaardgewicht en lengte invullen zodat je die niet steeds hoeft te beantwoorden bij bepaalde berekeningen, maar ook daar ontbreekt de optie te schakelen naar waarden die in Nederland, België en de meeste andere landen worden gebruikt.

Mr. Calc internetsnelheid vraag Mr Calc instellingen

Roepen, niet waarmaken

Het betekent helaas dat Mr. Calc op dit moment vooral roept en niet waarmaakt. Het is een fraaie applicatie die zich soepel laat bedienen, en zelfs verder is op te leuken met negen thema’s en je eigen achtergrondfoto waardoor het echt je persoonlijke rekenmachine wordt. Maar het is simpelweg nog niet de app die je er bij pakt voor welke berekening dan ook. Daarvoor ontbreken moeilijkere berekeningen maar ook eenvoudige calculaties (zoals gewicht en kledingmaat omrekenen) en Europese meeteenheden. Vijf nieuwe berekeningen per maand erbij klinkt leuk, maar in dat tempo kan het nog wel even duren voordat Mr. Calc de killer app is de het zo graag wil zijn.

Downloaden: Mr. Calc (€0,89 ter introductie, daarna €1,79, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 6 maart 2014, 12:40
Categorie Diensten
Onderwerpen calculator, dieet

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.