Review: Hardlopen met StepTrakLite (App Store)

Review van StepTrakLite, een stappenteller waarmee je het aantal stappen kunt tellen tijdens wandelen en hardlopen.
Gonny van der Zwaag - · Laatst bijgewerkt:

StepTrakLiteNa RunKeeper en Trailguru is het nu tijd voor een heel andere sportapplicatie: StepTrakLite. Deze stappenteller heeft iets bijzonders: het kan onderscheid maken tussen wandelen en hardlopen, waardoor het goed te gebruiken is voor intervaltraining. De applicatie kan volgens de ontwikkelaar ook worden gebruikt tijdens het fietsen en andere low impact-activiteiten, maar dat werkt alleen als je in de instellingen aangeeft dat ook kleine bewegingen als stap worden geteld.
Handig aan deze applicatie is dat je tijdens je dagelijkse bezigheden de teller gewoon door kunt laten lopen. De applicatie zorgt ervoor dat het scherm automatisch wordt gedimd, zodat het batterijverbruik minimaal is. Je kunt muziek luisteren terwijl je door de stad loopt en StepTrakLite ongemerkt de stappen registreert. De applicatie werkt overigens alleen als het in de voorgrond draait.

StepTrakLiteVoor de test ben ik naar de hardlooplocatie heen- en teruggewandeld (2.000 stappen) en ben tussendoor rondjes gaan rennen (1.675 stappen). StepTrakLite houdt bij hoeveel minuten er aan moderate en vigorous inspanning is besteed. Het toont het aantal wandel- en hardloopstappen en het totale aantal stappen.

Een paar dagen eerder was ik al een keer met StepTrakLite gaan wandelen, om te testen of de applicatie goed de stappen registreert, door steeds zelf bij elke stap mee te tellen. De registratie bleek correct, maar daarbij bleek ook (zie screenshot hiernaast) dat sommige wandelstappen toch als hardloopstappen worden geteld. Misschien kan dat gebeuren als je van de stoep afstapt, of een andere schokkende beweging maakt waardoor de stappenmeter denkt dat je rent.

StepTrakLiteIn de instellingen van StepTrakLite kun je de gevoeligheid van de sensor instellen, zowel voor het tellen van stappen als het classificeren van bewegingen. De tests hierboven heb ik gedaan terwijl de instelling standaard in het midden stond. StepTrakLite heeft als extraatje dat je je prestaties meteen kunt publiceren op Twitter. Op het scherm Settings kun je gebruikersnaam en wachtwoord invullen. Eigenlijk is StepTrakLite tegelijk een Twitter-client: je kunt elke gewenste tekst invullen op het Twitter-scherm, maar er zijn ook aparte knoppen waarmee meteen het aantal stappen sinds een bepaalde datum of het aantal stappen in een bepaalde tijdsduur aan je Twitter-bericht worden toegevoegd. Een derde knop zorgt voor het toevoegen van de tag #StepTrakLite, zodat je bericht in het StepTrakLite-channel zichtbaar is.

StepTrakLite TwitterOnderaan het Twitter-scherm staat reclame van AdMob; de rest van de applicatie is reclamevrij. Verwacht bij StepTrakLite geen plattegrondjes, tracks, routes, keuze uit meerdere sportactiviteiten of de mogelijkheid om een teamcompetitie op te zetten: StepTrakLite is eigenlijk niet meer dan een slimme stappenteller. Op de website kun je nog wel (zie screenshot hieronder) met de Step Distance & Energy Calculator uitrekenen hoeveel kilometer je hebt gelopen en hoeveel caloriën je hebt verbrand, maar dat blijft niet meer dan een indicatie. Overigens geldt dat ook bij de Nike+ Kit, waar we volgende keer aandacht aan zullen besteden: als je de applicatie niet goed kalibreert (of de gemiddelde staplengte niet weet) geeft zo’n stappenteller niet meer dan een indruk van de snelheid en afstand die je hebt afgelegd.

StepTrakLite Website

Conclusie

StepTrakLite is een slimme stappenteller die onderscheid kan maken tussen wandelen en hardlopen. Bij intervaltraining is StepTrakLite goed te gebruiken en er zijn genoeg sporters die niet de behoefte hebben om hun trainingsrondjes steeds met GPS op een kaart vast te leggen. Voor mensen die op een bepaalde afstand trainen (bijv. 10 km of halve marathon) is StepTrakLite niet praktisch, maar voor mensen die willen weten hoeveel tijd ze afwisselend aan hardlopen en lopen kwijt zijn is de applicatie wel bruikbaar. Er kan nog wel iets worden verbeterd: zo zou je ook op een tijdslijn willen zien hoeveel minuten je afwisselend hebt gewandeld en gerend, zodat je achteraf kunt zien of je je aan het trainingsschema hebt gehouden. Jammer genoeg laat StepTrakLite alleen de totalen zien.

Info: StepTrakLite

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 30 oktober 2009, 2:41
Categorie Gezondheid en fitness
Onderwerpen hardlopen, stappenteller

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.