BusyCal-appicoon.

Review: BusyCal voor iOS verzamelt agenda-afspraken, herinneringen en meer

BusyCal is een agenda- en herinneringenapp in één. De app is van de makers van de bekende Mac-app , maar veelzijdig is deze mobiele versie van BusyCal?

BusyCal-appicoon.Er zijn al een hoop verschillende agenda-apps beschikbaar voor iOS en ook voor de Mac kun je kiezen uit meer apps dan alleen de standaard app in OS X. Een favoriet is de Mac-app BusyCal van de ontwikkelaar BusyMac. Deze app combineert je agenda, herinneringen, verjaardagen en het weer in één app. BusyCal is er nu ook voor iOS, maar hoe vertaalt zo’n uitgebreide agenda-app zich naar het kleinere scherm van de iPhone en iPad?

BusyCal werkt samen met tal van agenda-diensten, zoals iCloud, Google, Office 365, Exchange en andere CalDAV- en WebDAV-accounts. Nadat je deze hebt ingelogd, vraagt de app om toestemming tot je contacten en herinneringen, zodat verjaardagen en to-do’s automatisch in de app verschijnen. De app moet het vooral hebben van de integratie van de agenda, herinneringen en de verschillende soorten weergaven.

Meerdere weergaven in BusyCal

Je kunt in BusyCal kiezen uit vier verschillende weergaven die in elke situatie van pas kunnen komen: lijst-, dag-, week- en een maandweergave. De lijstweergave is vooral handig om te zien wat er allemaal in het vooruitzicht ligt. Het nadeel is echter wel dat in deze weergave ook de dagen staan dat er niks gepland is, waardoor de lijst onnodig lang wordt. Het is op zich prettig dat je alle activiteiten onder elkaar hebt staan en meteen ziet welke dagen er nog vrij zijn, maar een optie om de vrije dagen eruit te filteren is er helaas niet. De dagweergave is zoals je hem verwacht: een schermvullende weergave van de complete dag waarbij je verticaal door de dag kunt scrollen. De huidige tijd wordt met een horizontale lijn weergegeven, vergelijkbaar met de normale standaard Agenda-app. Alle afspraken en herinneringen staan op de aangegeven plaats en bovenaan vind je geplande activiteiten die de hele dag duren.

De weekweergave in BusyCal lijkt in veel opzichten op de dagweergave, maar dan met alle zeven dagen van de week naast elkaar. Deze weergave is vooral het makkelijkst als je je iPhone horizontaal houdt, want dan zie je een complete vijfdaagse werkweek zonder te hoeven scrollen (afhankelijk van het schermformaat van je toestel). Om je hele planning voor de komende maand te bekijken, komt de maandweergave het best van pas. Je bent hier niet gebonden aan de weergave van bijvoorbeeld alleen complete maanden, want je kunt gewoon scrollen om bijvoorbeeld de laatste helft van juni en de eerste helft van juli in beeld te brengen. De weergave is per week te verplaatsen, waardoor je een goed beeld krijgt van wat er komen gaat. Overigens kun je met een pinch-to-zoom beweging in de dag-, week- en maandweergave instellen hoeveel er op het scherm weergegeven wordt.

Maandweergave in BusyCal voor iPhone. Weekweergave in BusyCal voor iPhone.

Weerbericht en maanstanden in BusyCal

BusyCal heeft ook een ingebouwde weersvoorspelling. Tot negen dagen vooruit laat de app zien hoe de weersvoorspellingen zijn. In de maandweergave zie je een wolkje, zonnetje of regenbui, maar bij het lijst- en dagoverzicht zie je ook de minimale en maximale temperatuur. De app toont ook de maanstand, wat handig kan zijn voor mensen die daar geïnteresseerd in zijn. BusyCal laat echter alleen de volle maan, nieuwe maan en het eerste en laatste kwartier zien. De tussengelegen maanstanden zul je dus buiten BusyCal op moeten zoeken. Verder zie je in BusyCal ook welke week het is, al moet je deze optie wel inschakelen via de instellingen van de app.

Hoewel alles gesynchroniseerd wordt met bijvoorbeeld je iCloud-account, kun je ook agenda-afspraken en herinneringen rechtstreeks vanuit BusyCal invoeren. Agenda-afspraken geef je een naam en eventueel een locatie, zodat je bijvoorbeeld de reistijdfunctie kunt gebruiken. Hierdoor kan BusyCal jou een bericht sturen zodra het tijd is om te vertrekken. Je hebt hier bovendien de keuze tussen Apple Kaarten en Google Maps. Als je dus liever een Google Maps-gebruiker bent, kun je dit eenvoudig instellen.

Details van een afspraak in BusyCal voor iPhone. Lijstweergave in BusyCal voor iPhone.

Tot slot kun je mensen uitnodigen voor een afspraak en zelf tags toevoegen, wat het zoeken naar overeenkomstige afspraken makkelijker maakt. De tags kun je ook gebruiken voor de herinneringen die je in de app instelt. BusyCal heeft ook een mogelijkheid om agenda-afspraken met menselijke taal in te voeren. Helaas is BusyCal nog niet in het Nederlands beschikbaar, waardoor hij woordjes als ‘met’ en ‘om’ niet herkent. Bovendien zit er een enorme vertraging in het typen, wat deze functie bijna onbruikbaar maakt.

Herinneringen instellen in BusyCal

Herinneringen stel je in BusyCal eigenlijk op exact dezelfde manier in als in de normale herinneringen-app. Het nadeel is echter dat je geen herinneringen op basis van locatie in kunt stellen. In de standaardapp Herinneringen kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om je ergens op te alarmeren als je een locatie verlaat of binnenkomt, maar bij BusyCal heb je die keuze niet. Je kunt wel een locatie invoeren, maar dit geeft alleen de plaats van de herinnering aan. BusyCal kent helaas niet je thuis- en werkadres, waardoor je die telkens handmatig in moet voeren. Je kunt een herinnering wel als voldaan markeren en je vindt ze ook in een aparte lijst, maar het voordeel van BusyCal is dat deze geïntegreerd zijn in de agenda.

BusyCal met invoeren met menselijke tekst voor iPhone. BusyCal met herinneringenlijst op iPhone.

BusyCal stuurt zoals eerder gezegd meldingen als je moet vertrekken, maar geeft ook een melding bij een ingestelde herinnering. Toch ontbreken er een aantal handige functies. Zo is er geen widget van BusyCal beschikbaar en is er ook geen aparte Apple Watch-app. Wel is de app geoptimaliseerd voor de iPhone en iPad, maar het ontbreken van een widget is, zeker voor een agenda-app, een groot gemist. Ook is het jammer dat enkele functies van BusyCal voor de Mac nog niet in deze iOS-versie zitten, zoals het toevoegen van plaatjes en het instellen van zogenaamde Smart Filters.

Conclusie BusyCal

BusyCal is een aardige agenda- en herinneringen-app, maar er is nog wel wat ruimte voor verbetering. De verschillende weergaven zijn handig en goed te bereiken vanuit de onderkant van de app en de weersvoorspellingen zijn handig voor het plannen van bijvoorbeeld buitenactiviteiten. Voor de liefhebbers laat de app ook maanstanden zien en de reistijd houdt je op de hoogte wanneer je moet vertrekken. Toch is het jammer dat de functie voor het invoeren van afspraken in menselijke taal niet goed werkt en dat je geen herinneringen op basis van aankomst of vertrek in kunt stellen. Ook is het gemis van een widget een minpuntje, maar desalniettemin is BusyCal een handige app om je herinneringen en agenda-afspraken bij elkaar in één app te zien.

Pluspunten

  • Al je agenda-afspraken en herinneringen in één app
  • Snel wisselen tussen verschillende weergaven
  • Weerbericht en maanstand in je agenda

Minpunten

  • Geen widget in het Berichtencentrum
  • Herinneringen niet in te stellen op basis van vertrek of aankomst met een locatie
  • Invoeren met menselijke taal werkt niet goed

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 27 juni 2016, 14:58
Categorie Productiviteit
Onderwerpen agenda, herinneringen

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.