evernote peek

Preview: Pocket Informant, uitgebreide agenda voor de iPhone

Pocket Informant is nu één dag beschikbaar in de App Store. We geven alvast een preview om te kunnen inschatten of Pocket Informant de moeite waard is om te kopen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

pocket informantPocket Informant voor iPhone kwam gisteren beschikbaar in de App Store. Na één dag gebruik is het nog te vroeg voor hét ultieme review, maar we willen in deze preview al wel een indruk geven van de mogelijkheden. Wie nog twijfelt of ruim €10 een goede prijs is voor een agendavervanger kan aan de hand van een flinke hoeveelheid screenshots een goede inschatting maken wat Pocket Informant voor de iPhone zoal kan.

Waarschuwing: geen sync met iPhone-agenda

Om te beginnen een aantal waarschuwingen om te voorkomen dat je een kat in de zak koopt. Pocket Informant gebruikt een eigen agenda-database en kan niet met de reeds aanwezige agenda in de iPhone synchroniseren. Pocket Informant synchroniseert met Google Calendar en met Toodledo, een taakapplicatie. Ben je Outlook- of Exchange-gebruiker, dan kun je deze applicatie alleen via een omweg gebruiken: door eerst je gegevens met een Google-account te synchroniseren en daarna met Pocket Informant op de iPhone. Eigenlijk is die beperking opmerkelijk, want eerdere versies van Pocket Informant voor andere platformen (bijv. Windows Mobile) waren bij uitstek geschikt om met Outlook en Exchange te synchroniseren.

Mac-gebruikers die met iCal willen synchroniseren lopen tegen hetzelfde probleem aan. Heb je al afspraken in de standaard iPhone-agenda staan, dan zul je die ook eerst moeten overpompen naar Google Calendar. Het is lastig, maar het heeft allemaal te maken met beperkingen die Apple stelt. Synchroniseren met de interne iPhone-agenda blijkt niet toegestaan zegt ontwikkelaar WebIS.

Eigenschappen van Pocket Informant

En dan nu het goede nieuws: WebIS is een bedrijf dat kwalitatief goede software levert. Het bedrijf luistert naar suggesties van klanten en ze gooien niet zomaar een ongeteste betaversie op de markt. Versie 1.0 is nog maar het begin en dat is te merken aan de open ruimtes in het instellingenscherm: er komen ongetwijfeld nog een heleboel updates aan. In de omschrijving van de App Store is al een voorproefje te zien: voor versie 1.01, 1.02 en 1.1 kun je al zien welke nieuwe functies er gepland zijn.

Pocket Informant is een aanrader voor mensen die meer planningsmogelijkheden willen hebben dan de standaard agenda. Alleen al vanwege de overzichtelijke weergaves zou je Pocket Informant willen hebben: er zijn standaard al vijf verschillende agenda’s voorgedefinieerd, die je kunt uitbreiden met een vrijwel onbeperkt aantal extra agenda’s. Elk type afspraak is voorzien van een eigen kleur, zodat je snel overzicht hebt van je eigen afspraken, de afspraken van je partner of kinderen, je sportactiviteiten, hobby’s en andere zaken. Blokjes en balkjes in de agenda geven aan wanneer je een afspraak hebt. De week- of maandweergave van de agenda is dan ook het startpunt van de dag. Of gebruik de dagweergave, waarbij je in één oogopslag ziet welke afspraken je vandaag hebt staan, welke taken je nog moet uitvoeren en welke personen je hebt uitgenodigd voor een vergadering.

[flickr]set:72157615522805931[/flickr]

Je kunt makkelijk door de agenda bladeren met een vingerbeweging. Reviewers klagen wel dat het wat vertraging oplevert. Misschien heeft dat te maken met het aantal agenda’s dat ze hebben; bij een nog vrijwel lege agenda hoef je niet te wachten. Een ander punt is dat voormalig gebruikers van de Windows Mobile-versie van Pocket Informant tegen nogal wat beperkingen aanlopen: het omzetten van taken in agenda-afspraken bijvoorbeeld. Op zich hoeft dat geen probleem te zijn, want de taken staan gewoon in je agenda vermeld (OK, weliswaar als taak, niet als afspraak) maar als je een bepaalde werkwijze gewend bent is het blijkbaar moeilijk om te wennen. De vergelijking is ook niet helemaal eerlijk: de Windows Mobile-versie heeft acht jaar de tijd gehad en is gaandeweg steeds verder geperfectioneerd. Bij de iPhone-versie had WebIS nu eenmaal te maken met beperkingen in het gebruik van API’s en bepaalde systeemfuncties.

Naast de weergave met kleurtjes is het tweede sterke punt van Pocket Informant de geïntegreerde takenlijst. Je kunt twee benaderingen volgen: Franklin Covey en Getting Things Done. Dat laatste is de standaardinstelling, waarbij je taken in verschillende bakjes kunt gooien, kunt zien wat de eerstvolgende actie is en allerlei filters kunt toepassen om te weten wat je nu écht moet doen.

Of de klachten van sommige reviewers dat alarmgeluiden niet doorkomen, dat het synchroniseren te lang duurt of dat het invoeren van informatie teveels schermtaps kost, zal over een paar dagen aan de orde komen in een uitgebreider review. Na een dag gebruik is het wat voorbarig om daar nu al uitspraken over te doen. Heb je vragen of zijn er zaken waar we in dat review echt op moeten letten: laat ze weten in de reacties, dan kunnen we daar speciaal naar kijken.

Conclusie

Hou goed rekening met de beperkingen die Pocket Informant op dit moment nog heeft: met name het verplichte synchroniseren via Google Calendar kan voor veel mensen een afknapper zijn. Ook is de applicatie traag als je veel agenda’s hebt geladen en zitten er diverse beperkingen in die door Apple zijn veroorzaakt. Ben je wanhopig op zoek naar een applicatie waarmee je kunt ‘micromanagen’ dan is Pocket Informant een stap vooruit ten opzichte van de standaard agenda-applicatie. Door de integratie van agenda en takenlijst hou je beter overzicht op je activiteiten. De weergave is fantastisch, maar je moet wel leren leven met een aantal punten verre van perfect zijn.

Info: Pocket Informant

  • Ontwikkelaar: WebIS
  • Applicatie: Pocket Informant
  • Te koop via: App Store
  • Prijs: €10,49
  • Geteste versie: 1.0
  • Bestandsgrootte: 2,0MB
  • Cijfer: 7,5 (voorlopig cijfer)

Reacties: 25 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.