Photoful 2.0: fotoalbum-app met snel selecteren en veel opties

Photoful voor iPhone is een leuke fotoalbum-app waarin je heerlijk snel foto's selecteert, versleept, bewerkt of neerzet in andere albums.

Photoful iPhone fotoalbumAls iOS 7 in de herfst uitkomt, kan het maar zo zijn dat een zwik huidige fotoalbum-apps op de iPhone overbodig wordt. Apple’s nieuwe firmware biedt dadelijk de mogelijkheid om uit te zoomen in je fotoalbum en je foto’s overzichtelijk te bekijken per tijd of per evenement – zie ook onze iOS 7 Uitgelicht over de fotoalbum-app. Los te downloaden fotoalbum-apps kunnen het dus wel eens zwaar krijgen. Photoful loopt slim op de troepen vooruit en heeft nu al een enorme update gekregen. Hij kan net zo uitzoomen als iOS 7 en heeft een snelle selecteerfunctie als grote troef.

Je verwacht het niet als je het app-icoon ziet, maar Photoful is een strakke, witte app. Je ziet steeds eerst de datum en locatie en daaronder de foto’s die die dag gemaakt zijn. De app gaat daarbij uit van de bewerkingsdatum van een foto, helaas niet van de datum waarop ze gemaakt zijn. Photoful is dus niet erg intelligent als het aankomt op het automatisch bij elkaar plaatsen van foto’s die bij elkaar horen. Dat is vooral jammer als je veel foto’s van anderen ontvangt. Maar Photoful heeft er wat op gevonden.

Makkelijk beheren

Als het aan ontwikkelaar PhotoSocial ligt, is de onderverdeling op datum maar het startpunt. Eerst tik je op de datum om de naam ervan te veranderen, in het onderwerp wat je die dag vermoedelijk bezighield. Dan komt waarschijnlijk de slimste manier van foto’s selecteren naar boven die we ooit in een app hebben gezien. Veeg naar rechts vanaf de foto waar je begint en alle foto’s onder je veeg worden geselecteerd. Een actiebalk onderin geeft je de opties Edit, Create en Share: bewerken, een nieuw album maken en delen. Daarnaast kan je hashtags aan de foto’s toevoegen, om ze later makkelijk op terug te vinden. Zo kan je een datum van een fotoalbum ook laten staan en er bijvoorbeeld hashtags aan toevoegen als steekwoord.

Photoful albums met naam en tags Photoful tags toevoegen

De beste optie heet echter ‘Move here’. Als je een selectie hebt gemaakt, kan je rustig verder scrollen en selecteren. Totdat je op de goede datum of album terecht bent gekomen. Dan kies je ‘Move here’ en worden die foto’s van al die verkeerde data, gewoon in het album van je voorkeur gezet. Natuurlijk kan je ook in de iOS-app fotoalbums aanmaken voor fotocollecties, maar in Photoful doe je het heerlijk snel. Het overzicht van albums vind je in het menu links terug, onder de verdeling op jaar.

Bewerken, collages maken en delen

De Edit-functie die je op een of meerdere foto’s kan loslaten, leidt naar een pop-up menu voor het toevoegen van hashtags of het verwijderen van een foto, maar je hebt ook een volledige fotobewerker tot je beschikking waarmee je een nieuwe versie van de foto maakt. De fotobewerker is de module van Aviary, en vermoedelijk vind je er dus meteen je weg in met kleurenfilters, contrast, helderheid, oriëntatie en meer. Als je creatiever wil bewerken, moet je echter onder de knop Create zijn: je kan dan meerdere geselecteerde foto’s meteen gebruiken voor een collage of een slideshow. Aanvullend kan je foto’s bestellen en ze als kaart versturen. Eveneens kan je meerdere foto’s tegelijk delen via e-mail, iMessage, Facebook, Twitter en Instagram.

Photoful filter toepassen Photoful foto verwijderen

Organisatiedrang

Dankzij de restricties van iOS kan je foto’s niet definitief verwijderen van je toestel met Photoful. Ook je albumverdeling vindt geen weerklank in de Foto’s-app die standaard op elk iOS-toestel staat. Het zorgt ervoor dat Photoful uiteindelijk toch vooral een applicatie is waarin je foto’s bij elkaar zet om ze even aan anderen te laten zien, of om ze zo makkelijk te delen. Je kan je afvragen hoe vaak je de app nodig hebt. Maar als je een drang voelt foto’s beter te organiseren, is Photoful een geweldige app. Hij is handig, snel en leuk.

Downloaden: Photoful (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 21 juni 2013, 11:37
Categorie Fotografie en video
Onderwerp fotoalbum

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.