Paragraphs: stijlvolle schrijfapp met PDF-export op iPhone

Paragraphs is een simpele schrijfapp met een mooie vormgeving en eenvoudige opmaakfuncties. Je kan teksten op allerlei manieren doorsturen.

Paragraphs schrijfapp iPhoneEr zijn onnoembaar veel schrijfapps op iPhone, en ook de subcategorie voor schrijven zonder afleiding of opsmuk is groot. Maar het aantal applicaties dat een fijne, rustige schrijfomgeving biedt en toch voor de hand liggende opmaakopties biedt, dat is dan weer niet erg omvangrijk. De dagboek-app Day One scoort niet voor niets al tijden goed. Paragraphs is een goedkoper alternatief dat er een beetje op lijkt. Je hebt geen dagboek-verplichting, maar kan wel een foto invoegen en hebt de meest logische opmaakkeuzes bij de hand. Bovendien kan je bestanden exporteren als PDF-document.

Het hoofdscherm toont uiteraard de verhalen of berichten die je hebt geschreven onder elkaar. De alvast iOS 7-achtig gekleurde bovenbalk bevat de plusknop waarmee je begint met een nieuwe tekst. Paragraphs toont dan meteen een trucje waar je als lezer of schrijver van verhalen vast blij van wordt. Elke alinea begint namelijk met een inspringing, zoals dat ook gebeurt in boeken. Je hoeft twee regels te tikken, een mét en een zonder die inspringing, en je weet al dat ontwikkelaar Daniel Widjaja een liefhebber is van lange teksten.

Paragraphs over Vesper schrijven Paragraphs artikel met foto

De opmaakmogelijkheden tref je boven je toetsenbord. De zes knoppen zijn er als lijn bovenop vastgeplakt. Links tref je de bekende opties vetgedrukt, cursief en onderstreept, daarnaast bepaal je de uitlijning van de regel die je geselecteerd hebt of waaraan je begint met typen: links, gecentreerd of rechts uitgelijnd. De toetsenbordknop is de laatste. Die haalt het toetsenbord weg en maakt het wat eenvoudiger je tekst te overzien en door te lezen. Lezen en schrijven kan in de horizontale en verticale stand van de telefoon.

Als je de bovenste regel van een test naar beneden trekt, zie je het vak waarin je de titel van het verhaal aanpast. Het dunne grijze lijntje eronder, heeft een subtiele plus-knop centraal. Daarmee geef je een verhaal een foto. Losse foto’s toevoegen elders in de tekst is helaas niet mogelijk.

Paragraphs deeloptiesMet de deelknop kan je teksten mailen als losse tekst, met zogeheten markdown-codering geschikt voor andere tekstverwerkers en als PDF. Paragraphs zet daarbij hetzelfde vriendelijke, ronde lettertype door – maar de letters zijn wel flink groter dan op het kleine scherm natuurlijk. Je kan zowel de onopgemaakte tekst als de markdown-tekst openen in andere schrijfapps op de iPhone, en ten slotte is er een printfunctie. Aan instellingen doet Paragraphs niet. Er zijn vooralsnog geen opties voor schrijven in een ander lettertype of andere lettergrootte. Dat zou de puntjes op de i zetten.

Downloaden: Paragraphs (€1,79, iPhone, iOS 6.0+)

Excuses voor de verwarring: in de screenshots wordt een artikel over schrijfapp Vesper geschreven, maar het zijn wel degelijk screenshots afkomstig van Paragraphs.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juli 2013, 18:16
Categorie Productiviteit
Onderwerpen day one, markdown, schrijven

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.