Panamp voor iPhone (review): muziekspeler met handige veegbewegingen

Ga je naar de muziekcategorie in de App Store, dan word je gebombardeerd met cloudspelers, radio-apps en productiviteitsprogramma’s om zelf een track in elkaar te knutselen. Alternatieven voor de iPhone’s ingebouwde muziekspeler komen minder vaak voorbij. Helemaal verrassend is dat ook niet: Apple’s app zit goed genoeg in elkaar om als muziekliefhebber niet al teveel […]

Panamp is een van de mooiste en handige muziekspelers op de iPhone.Ga je naar de muziekcategorie in de App Store, dan word je gebombardeerd met cloudspelers, radio-apps en productiviteitsprogramma’s om zelf een track in elkaar te knutselen. Alternatieven voor de iPhone’s ingebouwde muziekspeler komen minder vaak voorbij. Helemaal verrassend is dat ook niet: Apple’s app zit goed genoeg in elkaar om als muziekliefhebber niet al teveel wensen over te houden. Toch doet ontwikkelaar Clever and Son een poging om Apple’s mp3-speler te vervangen door Panamp. Een muziekspeler die het vooral moet hebben van zijn strakke vormgeving en slimme shortcuts.


Panamp zit qua vormgeving anders in elkaar dan het merendeel van het aanbod in de App Store. De standaard menubalken, knoppen en kleurenschema’s zijn voor een groot deel vervangen door alternatieven van eigen makelij. De app heeft wat weg van het blauw-zwart-witte Tweetbot, dat in april net zo eigenzinnig in elkaar stak.

De app maakt slim gebruik van de mogelijkheid om je iPhone-muziekbibliotheek te gebruiken. Hierdoor staat je gesyncte verzameling automatisch al in de app en hoef je niet op een aparte manier nogmaals je muziek ermee te koppelen.

Het is makkelijk om Panamp na het zien van screenshots af te schrijven als een anders gekleurde iPod-kloon met de knoppen bovenin het scherm. Net als we gewend zijn van Apple’s muziekspeler heb je ook hier tabs om je muziek te bekijken als losse tracks, albums, per artiest of in afspeellijsten. Druk je echter op een track, dan valt het eerste verschil direct al op: deze wordt niet in een apart scherm geopend, maar komt hij terecht in een player onderaan je scherm.

Vegen

Deze player heeft een stuk minder knoppen dan we gewend zijn. Een grote knop helpt met het afspelen of pauzeren van je track en rechtsonder kun je shuffle aan of uit zetten, maar knoppen om een volgend of vorig nummer te luisteren ontbreken. In plaats daarvan veeg je (a la Tweetbot) naar links of rechts op de player om door nummers heen te bladeren. Wil je het nummer dat je aan het luisteren bent terugvinden in je muzieklijst, dan hoef je enkel op de player te tappen om er naartoe te scrollen. Een knop voor AirPlay is er ook niet, maar de ontwikkelaar raadt in een demo-video daar een handig truukje voor aan: door twee keer op de home-knop te tappen en in het multitaskscherm een paar keer naar links te gaan, kun je vanaf daar ook gewoon AirPlay inschakelen.

Dat vegen kom je overal in Panamp tegen. Schuif een track in de lijst naar de linkerkant van je scherm en je komt automatisch terecht in een zoekscherm waar je een overzicht van soortgelijke muziek in je bibliotheek tegenkomt. Als je iets in dit scherm tegenkomt waar je op wil verder zoeken herhaal je de beweging en krijg je een nieuw zoekresultaat.

Een veeg naar rechts plaatst een nummer, album of artiest in een wachtlijst, die je kunt bekijken door op de blauwe knop rechtsboven te drukken. Deze lijst dient als een afspeellijst die je snel en makkelijk kunt aanmaken en updaten terwijl hij nog afspeelt. Met het transparante icoontje aan de rechterkant van ieder nummer kun je ze verslepen, om ze in de gewenste volgorde te zetten. Met het prullenbakje rechtsboven wis je de hele lijst weer en je verwijdert aparte nummers door ze weer naar rechts te zwiepen.

Afhankelijk

Een gemis in de wachtlijstfunctie is de mogelijkheid om je gemaakte lijsten op te slaan als playlist. Het is wel mogelijk om afspeellijsten die in je iTunes-bibliotheek staan af te spelen, maar er is dus geen mogelijkheid om binnen de app er zelf een samen te stellen. Jammer, want daardoor kan de app niet onafhankelijk van Apple’s mp3-speler functioneren.

Nog een gemis is het ontbreken van een aantal basisfuncties van Apple’s iPod. Hoewel de iTunes-bibliotheek die je met je iPhone synchroniseerde gewoon te beluisteren is met Panamp, ontbreken zaken zoals podcasts, video’s, audioboeken en iTunes U. Wil je hier gebruik van maken, dan moet je alsnog Panamp afsluiten en terugspringen naar Apple’s app.

Hoewel je AirPlay via een omweg kunt gebruiken, zijn de uitgebreide draadloze functionaliteiten in de officiële speler niet aanwezig. Dit betekent dat je niet de iTunes bibliotheek die op je pc of Mac staat draadloos kunt afspelen via de app. Ook hiervoor moet je de iPod-app gebruiken.

Conclusie

Panamp is een van de mooier vormgegeven apps die op het moment beschikbaar is en maakt slim gebruik van een paar simpele touchbewegingen die nu al intuïtief aanvoelen. Heb je een tijdje met de app gespeeld, dan is het moeilijk om terug te gaan naar een mp3-speler die geen wachtlijsten ondersteunt. Het is geen volledige vervanger voor iPod en al zijn functies, maar doet aan de andere kant wel alles wat de middenmootgebruiker nodig heeft.

Info: Panamp

Informatie

Laatst bijgewerkt
14 juli 2011 om 22:24
Onderwerp
Categorie
Muziek

Reacties: 5 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.