NU HD 2.0: herindeling voorpagina en kleine verbeteringen (preview)

De nieuwsapplicatie NU HD voor de iPad heeft een grote update gekregen. Nieuw in NU HD 2.0 zijn een herindeling van de voorpagina en de rubriekspagina evenals allerlei kleinere verbeteringen. In deze preview lees je onze bevindingen.
Michel Lusthof - · Laatst bijgewerkt:

NUGisteren kon je op iPhoneclub al lezen over de aankomende 5.0-update voor NU iPhone. Maar ook NU HD, de iPad-versie, krijgt aankomende week een update. Evenals de iPhone-versie heeft de voorpagina van NU HD een (kleine) metamorfose ondergaan. Daarnaast brengt NU HD 2.0 allerlei kleinere verbeteringen zoals optimalisatie van de snelheid en de mogelijkheid om de fotocarrousel te pauzeren.

Nieuwe voorpagina en rubriekspagina

De belangrijkste vernieuwing is een geheel nieuwe indeling van de voorpagina. De voorpagina is in NU HD 2.0 verdeeld in grotere blokken die telkens bestaan uit zeven artikelen (met elk hun eigen afbeelding). Voorheen waren dit horizontale blokken waar je ook horizontaal doorheen moest scrollen. Onder elk blok vind je een link naar het laatste NU Journaal-item (voorheen NU24), waar je in 1 minuut het laatste nieuws tot je kunt nemen.

Dit is gedaan op basis van feedback van gebruikers. Uit onderzoek van NU.nl is namelijk gebleken dat door gebruikers het horizontaal swipen van artikelen vaak niet werd gebruikt. Ook kwam hieruit naar voren dat het scannen van headlines met de huidige indeling niet optimaal was. Horizontaal scrollen wordt in NU HD 2.0 alleen nog gebruikt om door de categorieën te scrollen.

De rubriekspagina is ook aangepast. In portretweergave is men teruggegaan van twee rijen naar één rij met artikelen; in landschapsweergave van drie naar twee rijen. Dit moet zorgen voor meer rust en overzicht. Er zijn ook nog enkele andere verbeteringen. Zo kun je de carrousel met de grote foto’s voortaan pauzeren en is deze in landschapsweergave links uitgelijnd. Ook toont de app bij artikelen een teller met het aantal reacties op NUjij.

NU Backend

Voor deze release is er niet alleen in de apps veel veranderd. Er is ook software die ervoor zorgt dat de content aan de apps aangeleverd wordt, de zogenaamde backend. Deze kreeg eerder al een uitgebreide upgrade. “De geïnstalleerde app is ongeveer 50% van het product NU mobiel. De andere helft is een geavanceerde backend. In tegenstelling tot wat velen denken, lezen de NU apps niet een paar simpele RSS-feeds in”, legt Dirkjan Huizingh, CEO van ontwikkelaar Peperzaken, uit.

De backend is de afgelopen drie jaar telkens in ontwikkeling geweest en kent inmiddels ruim 1,5 miljoen gebruikers, waarvan er dagelijks bijna 1 miljoen uniek de app opstarten. Huizingh legt uit wat dit voor de gebruiker betekent: “Contentaanlevering is volledig geoptimaliseerd om de laadtijden in de app zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast wordt er ook goed gelet op de hoeveelheid verbruikte data. Het doel is om de footprint van de app zo klein mogelijk te maken en ook te houden.”

Het zal je vast niet zijn ontgaan dat alle telecomproviders de tarieven van mobiel internet verhogen. Als je veel data verbruikt, ga je dus in de meeste gevallen meer betalen. Huizingh vindt dat ook daar een verantwoordelijkheid ligt van de partijen die de content aanleveren: “In deze versie is speciale aandacht gegaan naar de grootte van de afbeeldingen die de applicatie gebruikt. Deze zijn in sommige gevallen tot wel 60% kleiner geworden.”

Conclusie

De herindeling van de voorpagina is een welkome toevoeging. De oude manier van horizontaal door categorieën scrollen werkte wel, maar was zeker niet ideaal. De herindeling van de rubriekspagina’s zorgt inderdaad voor meer rust en overzicht. De kleine verbeteringen zoals het pauzeren van de fotocarrousel is ook een zinvolle toevoeging.

Eerlijk gezegd had ik van een versie 2.0 wel iets meer nieuwe functionaliteit verwacht. NU 5.0 voor iPhone krijgt bijvoorbeeld een categorie met nieuws dat net binnen is evenals een top 10. Deze categorieën waren ook voor de iPad een leuke toevoeging geweest. Maar misschien komen die nog in een toekomstige update?

Info: NU HD

NU HD 2.0 is inmiddels in de App Store te vinden.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 september 2011, 12:30
Categorieën Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerpen cydia, nu.nl, peperzaken, sanoma, saurik, skype

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.