Night Sky 2: iOS-app navigeert tussen de sterren

Night Sky 2 is een verzorgde en uitgebreide iPhone- en iPad-app om sterren mee te kijken. Je wordt genavigeerd naar je favoriete ster.

Night Sky 2 iPhone sterrenkijkenVoer de straat in waar je naar op zoek bent en laat je iPhone-app erop los om de route er naartoe te berekenen. Het kan nu ook in de hemel. Je geeft de naam in van de ster, het sterrenstelsel of de planeet in. Night Sky 2 verzoekt je de iPhone of iPad op de hemel te richten en wijst je dan waar je moet zijn. Nee, het zijn geen gesproken steminstructies met afslagen, maar het is wel de meest in het oog springende functie van de nieuwe sterrenencyclopedie.

Voorganger Night Sky was altijd een beetje een ondergeschoven kindje ten opzichte van het bekende Star Walk; een andere encyclopedie die naam en duiding gaf bij de lichtjes die je in de lucht boven je zag. De nieuwe versie stuurt je niet alleen naar de sterren, maar is ook voorzien van allerlei nieuwe platen van planeten en sterrenstelsels. Het gaat daarbij overigens vaak om impressies en niet zozeer om foto’s. Een andere vernieuwing is dat je een beroep kan doen op het sterrenkijk-weer, waarin de bewolktheid, temperatuur, windsnelheid en zichtbaarheid zijn meegenomen en worden uitgedrukt in simpele pictogrammen. Je kan optioneel een pushbericht laten versturen waarin je dagelijks op de hoogte wordt gebracht van de omstandigheden die nacht.

Night Sky 2 sterrenvormen in hemel Night Sky 2 community sterrenkijkplekken

De informatie in de applicatie is ook verrijkt ten opzichte van de voorganger, met wekelijkse livedata over de maanstand, zonsopkomst en -ondergang, dagduur en hoe ver de zon boven de horizon zal prijken. Natuurlijk is de applicatie daarnaast nog steeds een encyclopedie met informatie over sterren, stelsels en planeten die je in de hemel aantreft. Voor de gebruiker die er meer wil uithalen, is er de Night Sky Community voorhanden. Tegen prijzige in-app abonnementen ontgrendel je de optie je eigen sterrenkijk-locaties toe te voegen en zie je de gesuggereerde locaties van andere gebruikers. De applicatie mengt het met een kaart van lichtvervuiling.

Night Sky 2 is behalve inhoudelijk ook visueel een kleine verbetering ten opzichte van het origineel. Een inzoombeweging pakt vaak het midden van het scherm in plaats van het gedeelte dat je wilt vergroten, maar verder beweegt het hemelkijken soepel. Het oogt allemaal wat strakker dan de voorganger, al kan je van een modern uiterlijk niet spreken. De grootste bummer aan Night Sky 2 is eigenlijk de spam voor de applicatie in de eerste Night Sky. Gebruikers van die app staren sinds de laatste update naar een pop-up melding voor Night Sky 2 en dat doet afbreuk aan de leuke bezigheid die sterrenkijken heet.

Downloaden: Night Sky 2 (€0,89 ter introductie, universeel, iOS 4.3+)
Beperkte gratis versie: Night Sky 2 Lite (gratis, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 augustus 2013, 12:39
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen encyclopedie, star walk, sterren

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.