Nederlandse PastBook laat je fotoalbums printen met vrienden

PastBook is een Nederlandse iPhone-app waarin je samen met vrienden een fotoalbum kan samenstellen. Die kan je laten printen door PastBook.

PastBook fotoalbum met vriendenDropbox’ Carousel is niet de enige die foto’s van jou en vrienden graag bij elkaar brengt. De van Milaan naar Amsterdam verhuisde startup PastBook ambieert hetzelfde. Met de iPhone-app maak je een fotoalbum aan, selecteer je foto’s en nodig je vrienden uit zodat ook zij hun foto’s uploaden. Je kan de gezamenlijke collectie bekijken in de app, exporteren als PDF of laten printen als echt fotoalbum.


Je eigen foto’s kan je van twee plekken halen. Uit je fotoalbum op de iPhone of rechtstreeks van je Facebook. In de toekomst moet je ook foto’s uit Instagram, Evernote, Flickr, Google Drive en Picasa kunnen halen. Vooralsnog selecteer je de foto’s van de twee bronnen probleemloos naast elkaar. Met een druk op Done zie je de geselecteerde foto’s op rij en heb je bij elk 110 tekens om erbij te schrijven. Dat volstaat om een nieuw album in PastBook te maken, dat je daarna gezamenlijk maakt.

PastBook foto's selecteren iPhone PastBook samengesteld album

Je kan vrienden uitnodigen via iMessage, e-mail, Twitter en Facebook. Ook kan je een QR-code beschikbaar stellen voor een vriend, die hem kan scannen om zich meteen bij je album te voegen. Foto’s kunnen achteraf door elkaar worden verwijderd, voorzien van een notitie of geroteerd. Dat laatste is helaas wel steeds nodig als je staande foto’s invoert in de app: die legt PastBook uit zichzelf op hun kant.

Met de Preview Book-functie zie je hoe het fotoalbum er geprint uit zal zien. Foto’s worden naast elkaar getoond op zwart papier, naar eigen wens wel of niet voorzien van een datum en omschrijving. Die datum is in onze test helaas de datum dat de foto is toegevoegd in de app, in plaats van de datum waarop de foto is genomen. Die zal je dus wellicht willen uitschakelen als je pas achteraf een fotoboek van je vakantie of trouwfeest samenstelt. De app houdt de volgorde aan van de foto’s die je toevoegt en die is belangrijk, want achteraf kan je niet verschuiven met foto’s.

PastBook prijzen overzicht iPhone

Als je een fotoalbum hebt samengesteld waar je tevreden mee bent, is die gratis te exporteren als PDF-document en te printen vanuit de app. PastBook bezorgt het fotoboek zelf en levert met een hardcover en liggende vorm. Het paginaaantal bepaalt de prijs, beginnend bij Piccolo tot en met 24 pagina’s voor 13,90 euro tot Colossale met 500 pagina’s voor 69,90 euro.

PastBook is niet de enige Nederlandse app waarin je foto’s selecteert om te printen. De applicatie Klepper vermaakt foto’s tot ouderwets lijkende Polaroids die je per post verstuurt en met Snappic kan je foto’s laten printen op verschillende formaten hoge kwaliteit – weten we door een test – fotopapier en bijvoorbeeld een mok. Met die apps kan je vrienden verrassen, maar niet samen een fotoalbum samenstellen.

Downloaden: PastBook (gratis, iPhone, iOS 7.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

0 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.