Nederlandse app Ketchuppp wil mensen weer écht sociaal maken

Ketchuppp is een Nederlandse iPhone- en Android-app met de missie mensen weer in het écht te laten ontmoeten. Slaagt die missie?

Ketchuppp iPhone locatie-appKetchuppp is een nieuwe Nederlandse applicatie die vanuit een volle overtuiging is gemaakt. De applicatie van ontwikkelaars Daylike en Redmatters uit Zeewolde probeert mensen los te trekken van sociale media en ze weer écht sociaal te maken. Ketchuppp geeft een melding als een vriend in de buurt is. Aan de hand daarvan kan je de volgende stap nemen in de app. Je kan degene direct bellen of je verzoekt een idee vanuit Ketchuppp. Samen koffie drinken? De app suggereert meteen koffietentjes waar je dat kan doen. In tegenstelling tot andere toepassingen in dit genre, zijn de instellingen voor je privacy en batterij prima voor elkaar.

App tegen social media-apps

In de App Store slaat Ketchuppp een vrolijke toon aan. “Plezier, plezier, plezier” kopt de applicatie in het Engels, om te vervolgen met: “Mis nooit meer een mogelijkheid om een biertje te drinken, een burger te eten of gewoon te ontmoeten omdat je niet wist dat je bij een vriend in de buurt was!” In een e-mail aan iCulture vertelt mede-ontwikkelaar Matthijs Hazeleger over de visie achter Ketchuppp:

Onze app is een anti-app tegen social media, die mensen weer face to face met elkaar in contact gaat brengen. Onze app zorgt ervoor dat je een signaal ontvangt als een van de mensen uit je contactlijst (geen vrienden van Facebook, connecties van LinkedIn of volgers van Twitter) bij jou in de buurt komt. Je kunt niet zien waar die persoon is, dat doen we vanwege privacy. Je ziet alleen dat hij of zij binnen een bepaalde cirkel van jou komt. Dan kun je beide een suggestie doen om af te spreken op een horecalocatie tussen jullie in en wordt er in Apple Kaarten een route gemaakt om je naar die locatie te laten leiden.

Ketchuppp vrienden in de buurt Ketchuppp waar koffie drinken

Vouwmenu

De applicatie die om het idee heen is gebouwd, maakt genoeg indruk. Je meldt je aan met telefoonnummer en verificatiecode en kan beginnen. Ketchuppp ziet er verzorgd uit. Het kan met zijn oranje-roze bovenbalk mee met de kleuren van iOS 7 en het menu ‘vouwt’ uit als je op de knop linksboven drukt. Dat privacy belangrijk is, zie je aan het feit dat het bovenste tabblad je eigen profielpagina aan gaat. Je stelt er een foto in, verandert desgewenst je weergavenaam en kiest een status waardoor je een regel tekst kan toevoegen over bijvoorbeeld je intentie in een omgeving. De tweede pagina vanuit het vouwmenu geeft pas het overzicht van vrienden. Je ziet vrienden die nu in de buurt zijn, maar ook gisteren nabij waren. Een overzicht van alle vrienden zie je op de pagina Friends, waar je ook anderen kan uitnodigen via een tekstbericht.

Hoe werkt het?

Qua werking van de applicatie valt er nog te verbeteren. Een vriend die in de buurt is, toont niet meteen op de What’s Happening-pagina en je kan de pagina ook niet handmatig vernieuwen. Als iemand de ander het verzoek doet om af te spreken, zie je die status razendsnel in de app worden bijgewerkt – maar alleen op de pagina waarin je een locatie verzoekt. Je ziet hem niet terug in What’s Happening en zo blijven details over de afspraak in het midden. Hoe laat wil je dan afspreken? Gaat het door? En waarom mag je alleen kiezen uit een selectie restaurants die de app maakt? Het zijn dingetjes die beter moeten. Óf de app zegt stiekem: bel elkaar gewoon. Dat is natuurlijk gewoon het handigst: je kan snel even alles bespreken wat je moet bespreken. Maar dan had de Ketchuppp-functie weer achterwege gelaten kunnen worden.

Ketchuppp kilometer afstand Ketchuppp via kaart navigeren

Spaarzaam met batterij en GPS

Zoek mijn vrienden, Highlight, Sonar en andere locatie-apps die we gisteren nog in een overzicht hebben gezet, delen allemaal een groot minpunt: ze trekken je batterij snel leeg door intensief gebruik van GPS. Ketchupp wil dat voorkomen en daartoe heb je verschillende mogelijkheden met GPS. Je bepaalt zelf of de applicatie weinig, gemiddeld of realtime je locatie in de gaten polst en het vrienden doorgeeft als je in de buurt bent. Daarnaast geef je aan of je het GPS-locatie icoontje in de statusbalk van de iPhone wilt zien. Zet je hem op Hidden, dan werkt de applicatie niet als je hem helemaal hebt afgesloten (via de multitask-bar die je ziet met twee drukken op de home-knop). Bij de optie Normal werkt de app ook als je hem helemaal hebt afgesloten.

En dan is er ook nog zoiets als privacy. In dezelfde instellingen geef je aan of je voor andere gebruikers online of offline bent, maar er is ook een tussenstap die Hidden heet. Daarmee krijgen vrienden niet de updates van jouw locatie, maar krijg je zelf wel meldingen als er vrienden in de buurt zijn. Ketchuppp kan wel eens in de soep draaien als iedereen die mogelijkheid benut – een behoorlijk risico van ontwikkelaar Daylike. Ten slotte kan je specifieke gebruikers. Als iedereen behalve je ouders mogen weten dat je in de buurt bent, stel je dat gewoon in. Bovendien kan je bij elke vriend de omtrek bepalen waarin je een melding krijgt. Een halve of vijf kilometer?

Slaat deze wel aan?

Het zijn de privacy- en GPS-opties die ervoor kunnen zorgen dat Ketchuppp in tegenstelling tot alle andere locatie-verbindingspogingen, wél aanslaat. Of de applicatie echt socialer maakt, valt met de huidige versie te betwisten omdat verzoeken tot afspraken stranden in de app. Ketchuppp is er voor iPhone en Android, maar de scheidingslijn tussen echt met elkaar afspreken of wéér een appje waarmee je vrienden in de gaten kan houden, kan wel eens erg dun zijn.

Downloaden: Ketchuppp (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

9 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.