NASA’s Images of Change voor iPad: global warming in foto’s

Images of Change voor iPad is een nieuwe NASA app waarmee je de gevolgen van global warming in vergelijkende foto's en satelietbeelden kunt zien.

images of changeDe apps van NASA zijn altijd het vermelden waard, omdat ze zowel informatief als visueel aantrekkelijk zijn. Nu heeft het Amerikaanse ruimtevaart-agentschap een nieuwe app uitgebracht, genaamd Images of Change. De app brengt de gevolgen van de opwarming van de Aarde in beeld door nieuwe en oude foto’s en satelietbeelden naast elkaar te leggen. Je ziet bijvoorbeeld een gletsjer in Alaska 1941 en in 2004, waarbij een zee van ijs in een binnenmeer is veranderd. Bij iedere vergelijking kun je een verhaal over de veranderingen op die plek lezen, waarin de oorzaken en gebeurtenissen worden uitgelegd.

Wanneer je Images of Change opent wordt je meteen getrakteerd op een voorbeeld: satellietbeelden voor en na een grote bosbrand in een Nationaal Park in Colorado. Er zijn drie weergaven waar je uit kunt kiezen: curtain, toggle en side by side. Met curtain trek je de nieuwe afbeelding als het ware over de oude afbeelding heen (of andersom). Met toggle kun je snel tussen de afbeeldingen schakelen en met side by side worden ze naast elkaar weergegeven. Het is maar net wat je prettig vindt, want alle drie weergaven geven een duidelijk beeld van de veranderingen – en soms verwoestingen- die de landschappen hebben ondergaan.

opening

Om meer over een landschap te lezen kun je een transparant menu omhoog trekken met daarin informatie en mogelijkheden om dit verhaal via e-mail, Twitter of Facebook te delen. Wanneer je voor e-mail of Facebook kiest wordt het verhaal in een e-mail of statusupdate geplakt. Dat past echter niet in een tweet, dus in het geval van Twitter kun je een slagzin over de gebeurtenis tweeten. Om meer voorbeelden te bekijken tik je op het icoontje van het lijstje bovenin. Hier vind je een overzicht van alle afbeeldingencombinaties, die zijn opgedeeld in acht categorieën: top picks, most recent, land cover, human impact, water, extreme events, ice en cities. Voor iedereen wat wils dus, mits je in natuur of de opwarming van de aarde bent geïnteresseerd.

vergelijken

Uiteindelijk bevat de app zeker 150 combinaties van afbeeldingen, waarvan de meeste vanuit de ruimte zijn geschoten. De app is dan ook bedoeld om gebruikers een “astronaut’s of Earth explorer’s view” te geven van de veranderingen die op de aarde plaatsvinden. Daardoor is Images of Change ook voor lucht- en ruimtevaart-liefhebbers een aanrader; de app biedt een schat aan informatie en beelden die voor leken anders moeilijk toegankelijk zouden zijn. Het is de bedoeling dat de app regelmatig word aangevuld met nieuwe beelden en gebruikers op die manier wat meekrijgen van de ontdekkingen van de NASA wat betreft het broeikaseffect.

Een laatste leuke functie van Images of Change is de mogelijkheid om op locatie te zoeken en een wereldkaart met veranderende locaties te bekijken. Je vindt deze optie rechtsboven. Door in- of uit te zoomen kun je zien van welke plekken er allemaal beelden zijn en op de afzonderlijke pinnetjes tikken, die over alle werelddelen zijn verspreid. Als je meer apps van de NASA zou willen bekijken kun je onze artikelen over NASA’s Visualization Explorer en Ascent Shuttle lezen.

Downloaden: Images of Change (gratis, iPad, iOS 6.0+)

overzicht

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2013, 13:16
Categorie Onderwijs
Onderwerpen nasa, natuur, satelietbeelden

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.