Meporter geeft burgerjournalistiek een nieuwe kans

Meporter is een gloednieuwe app voor de iPhone en binnenkort ook Android waarmee burgerjournalistiek een nieuwe kans krijgt. Iedereen kan verslaggever worden met deze applicatie en je wordt er rijkelijk voor beloond.
Bart Breij - · Laatst bijgewerkt:

Meporter-voor-iPhone-en-iPod-touchMet de opkomst van bloggers ontstond ook het fenomeen burgerjournalistiek. Met behulp van internet en mobiele telefoon zouden burgers de macht van de kranten en andere conventionele nieuwsbronnen overnemen. Kranten zouden slechts ‘crawlers’ worden die geen nieuws meer verzorgen, maar enkel nog het nieuws van gewone burgers selecteren en dat in hun eigen medium naar buiten brengen. Sommige initiatieven waren succesvol, andere niet. Zo is er via Twitter heel wat breaking news naar buiten gebracht, die de gevestigde media graag overnamen. Andere initiatieven waren een minder lang leven beschoren. Zo maakte De Volkskrant begin dit jaar bekend dat ze gingen stoppen met het prominente VK Blog-project. Burgerjournalistiek krijgt nu een nieuwe kans met de iPhone-app Meporter.

Met Meporter kun je eenvoudig een nieuwsverhaal schrijven vanaf een mobiele telefoon. Voorlopig is de app er alleen voor de iPhone maar binnenkort moet de dienst ook op Android verkrijgbaar zijn. Je kan een verhaal met kop, genre en meerdere foto’s en/ of videobestanden, locatie en tijdstip invoeren. Gemaakte artikelen zijn terug te lezen in de applicatie en op de website van Meporter. Ze worden bovendien gecommuniceerd op het Twitter- en Facebookprofiel van de auteur.

Nieuws vinden met de applicatie is kinderlijk eenvoudig. Als je de locatie doorgeeft, wordt er gezocht naar verhalen in de buurt (geïndexeerd op Google Maps). Als je geen locatie doorgeeft, zie je de laatste verhalen die wereldwijd zijn gemaakt. Omdat de app net is gelanceerd, is het nu nog niet te zien hoe belangrijk nieuws of nieuws met veel lezers op de kaart wordt aangegeven. Voorlopig prijken er alleen rode spelden met wat testartikeltjes op de kaart. Zo is er een Nederlands circus in Portsmouth tot 5 juni en geeft verslaggever Billy Scott door dat het zonnig weer is in het Engelse Hull.

Er zijn aparte categorieën voor rubrieken zoals Entertainment en Weather, waar de genoemde berichten aan toebehoren, maar die kun je eenvoudig filteren in de Newswire in de applicatie. Daarin kan je de laatste berichten teruglezen op een genre naar keuze. Meer serieuze rubrieken zijn onder andere Business, Classifieds, Crime, Events, Politics en Sports. Totaal ongepaste berichten kunnen als zodanig gemarkeerd worden.

Meporter heeft hogere ambities dan tweeregelige berichten over het weer in Hull. Er is een uitgebreid scala aan Awards (Press Passes) te winnen en Meporter looft zelfs geldprijzen uit. De eerste Press Pass die een aangemelde verslaggever in de applicatie krijgt, heet ‘1 Million Man Launch’, die aangeeft dat je bij de eerste miljoen gebruikers van de app hoort. Het laat zien hoe serieus Meporter is over zijn ambities.

Een nieuwsbericht schrijven in Meporter is opvallend simpel. Er zijn genoeg opties en alles wijst zich vanzelf. Iedereen kan het. Dat kan zowel het sterke punt als het zwaktebod van de applicatie betekenen. Het zijn de gebruikers die burgerjournalistiek weer op de kaart moeten zetten – Meporter heeft er alleen een veebelovende infrastructuur voor aangelegd.

Downloaden: Meporter (gratis)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 2 juli 2011, 15:31
Categorie Nieuws
Onderwerpen android, journalistiek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.