LinkedIn Pulse icoon

Review: LinkedIn Pulse – van geliefde nieuwsapp naar verlengstuk sociaal netwerk

De ooit geliefde nieuwslezer Pulse is terug - maar dan als een volledige LinkedIn-app met een redesign. Bronnen toevoegen kan niet meer, en je zit vast aan artikelen op LinkedIn en van willekeurige websites.

LinkedIn Pulse icoonLinkedIn heeft de nieuws-app Pulse opnieuw uitgebracht in de App Store. Het nieuwe LinkedIn Pulse is van de grond af aan opnieuw in elkaar gezet en heeft daardoor ook een compleet ander design. Hierdoor sluit LinkedIn Pulse aan op andere nieuwsinitiatieven van het sociale netwerk, zoals het in april geïntroduceerde LinkedIn Elevate.

Pulse werd origineel ontwikkeld als schoolproject van twee studenten. De nieuwsapp bleek echter al snel een groot succes – het was binnen de kortste keren één van de populairste nieuwslezers in de App Store. De app bleef maar groeien, totdat hij door 30 miljoen mensen werd gebruikt. LinkedIn besloot daarom in 2013 om Pulse over te nemen. Heel veel deed het sociale netwerk alleen niet met de app: hij werd in de App Store omgedoopt naar LinkedIn Pulse, maar sindsdien kwamen er amper significante updates uit.

Pulse toont artikelen speciaal voor jou

De lange stilte rond Pulse bleek echter een reden te hebben: de ontwikkelaars hebben hun app helemaal opnieuw opgebouwd, om er een moderne en krachtige applicatie van te maken. Het vernieuwde LinkedIn Pulse belooft om je gepersonaliseerd nieuws te leveren, zodat je niet meer zelf op zoek hoeft naar wat je interesseert. Dit weet de app dankzij je LinkedIn-account. Werk je volgens je LinkedIn-profiel bij een technologiebedrijf? Dan krijg je vooral technologienieuws voorgeschoteld.

LinkedIn Pulse artikel LinkedIn Pulse artikel vegen

Deze persoonlijke nieuwsfeed klinkt handig, maar je moet wel bereid zijn om in te loggen met een LinkedIn-account. Je kunt de app verkennen zonder account, maar je mag dan maar beperkt gebruikmaken van Pulse. De app zal dan geen gepersonaliseerde artikelen tonen en ook geen pushberichten versturen bij nieuwe artikelen.

LinkedIn Pulse is geen rss-lezer

Pulse begon ooit als nieuwsapp voor je favoriete websites. Dat is in het compleet vernieuwde LinkedIn Pulse verleden tijd: de bepaalt zelf welke onderwerpen je interessant vindt op basis van je werk en activiteit op LinkedIn. Wil je graag artikelen op iCulture lezen? Het is te hopen dat LinkedIn slim genoeg is om je deze stukken voor te schotelen. Er is geen mogelijkheid om je eigen rss-feeds toe te voegen.

Dat is vooral voor Nederlandse gebruikers een gemis: we merkten bij onze tests namelijk dat er vooral Amerikaanse content wordt getoond. Nederlandse bronnen komen weinig niet voor, al verandert dat hopelijk naarmate LinkedIn Pulse meer wordt gebruikt. Op het moment bestaat het nieuwsoverzicht vooral uit redactiekeuzes van het Pulse-team, maar er worden ook artikelen gedeeld door LinkedIn-vrienden getoond.

Dat gebrek aan Nederlandse artikelen schendt wel het vertrouwen dat we in LinkedIn Pulse willen hebben: we kunnen er niet van uitgaan dat de app ons laat zien wat we willen zien, waardoor we liever naar een alternatief grijpen. Dat terwijl apps zoals Flipboard er prima in slagen om je de juiste (Nederlandse) content voor te schotelen.

LinkedIn Pulse artikel LinkedIn Pulse instellingen

Drie soorten pushberichten

De pushnotificaties die LinkedIn Pulse verstuurt steken net wat anders in elkaar. Je kunt de app vragen om brekend nieuws binnen jouw industrie te versturen, maar je kunt ook twee andere soorten notificaties ontvangen. Met de optie Published by your network krijg je een bericht als één van jouw contacten een artikel op LinkedIn heeft geschreven. Met Connections in the news ontvang je een bericht als iemand die je kent wordt besproken in een stuk.

LinkedIn Pulse versus Apple Nieuws

Het is een wat absurd toeval. Iets meer dan een week geleden presenteerde Apple een eigen nieuws-applicatie op WWDC 2015. Deze app, met de simpele naam ‘Nieuws’, schotelt je artikelen van grote nieuwsmediums voor om te lezen. Het Pulse-team is al lange tijd bezig met de app, dus het lijkt één groot toeval, maar het zal vermoedelijk wel het wind uit de zeilen nemen van Pulse. LinkedIn Pulse moet immers op je iPhone worden geïnstalleerd, terwijl Nieuws straks op alle iPhones en iPads met iOS 9 staat. Apple Nieuws gaat eerst alleen in de VS van start.

Conclusie LinkedIn Pulse review

Wellicht heb je het al door: LinkedIn Pulse wil er eigenlijk voor zorgen dat je het sociale netwerk LinkedIn meer gaat gebruiken. Dit doet de app door je artikelen voor te schotelen uit je industrie en over je contacten, met daar tussendoor nieuws van andere, vooral Amerikaanse websites. We vragen ons daarom af hoe vaak we LinkedIn Pulse nou echt de komende weken gaan opstarten. Als we iets op LinkedIn willen bekijken, zijn we immers al gewend om de LinkedIn-app te starten. De aanpak van Facebook voelt eleganter: daar wordt op het moment geëxperimenteerd met artikelen speciaal voor Facebook, die in de hoofd-app worden getoond.

Pluspunten

  • Kaartinterface is elegant.
  • Opties voor pushberichten.

Minpunten

  • Je eigen nieuwsbronnen toevoegen kan niet meer.
  • Meer een LinkedIn-app dan een nieuws-app.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 17 juni 2015, 17:20
Categorie Nieuws
Onderwerp linkedin

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.