tringtring-hand-koffie

Review: TringTring-app bezorgt gezonde maaltijden in Amsterdam

TringTring is een nieuwe bezorgdienst in Amsterdam. Het werkt uitsluitend via een app, waarmee je salades, sapjes en ander gezond voedsel bestelt bij deelnemende winkeliers. In onze review lees je hoe het bestellen via TringTring ons is bevallen.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

Amsterdam heeft een nieuwe bezorg-app: TringTring. Deze boodschappendienst levert gezonde maaltijden op de fiets en richt zich vooral op fijnproevers. Niet de standaard shoarma en pizza dus maar salades, traiteurmaaltijden, sapjes, kaas en wijn. Omdat ik een enorme lekkerbek ben, was ik binnen iCulture het ideale proefkonijn om het alvast te proberen.


tringtring-hand-koffie

TringTring fietst maaltijden naar je toe

In heel wat buurten in Amsterdam maken pizzeria’s en shoarmatenten plaats voor hippere tentjes: salade- en juicebars bijvoorbeeld, maar ook supermarkten voor bewuste eters en koffietentjes waar je met je laptop kunt zitten. Heb je even geen tijd om zelf een sapje of salade te halen, dan is er nu een nieuwe bezorgapp met de naam TringTring. Die is speciaal gericht op foodies die van duurzaam houden. In plaats van razende brommerkoeriers maakt TringTring gebruik van fietsers. Hoewel ik vergelijkingen met Uber altijd wat flauw vind, heeft het wel overeenkomsten: jij plaatst de bestelling en een fietskoerier die toevallig in de buurt is, accepteert de opdracht en brengt het tasje met etenswaren bij jou thuis.

Het aanbod bij TringTring is nogal breed. Saladebar SLA doet mee, maar ook Vegabond (vegetarische maaltijden), kaashuis Kef, wijnhuis Vleck en chocoladewinkel Urban Cacao. Je kunt zelf gaan koken met de maaltijden van Bilder & De Clerq of een kant-en-klaarmaaltijd laten bezorgen door DopHert (ook vegetarisch). Heb je boodschappen nodig om zelf te gaan koken, dan kun je terecht bij Landmarkt of bij avondwinkel Sterk.

Eten bestellen: lekker makkelijk

Als je een maaltijd of boodschappen wilt bestellen bij TringTring, dan open je de app en haal je de winkels op. Sinds ik de app ben gaan gebruiken, zitten er weer nieuwe deelnemers in, zoals Betty Blue. Het is eigenlijk één groot luilekkerland, dat je op een presenteerblaadje krijgt aangereikt… als je maar wel bereid bent om 5 euro extra te betalen, als vergoeding voor de fietser. Als je ‘gratis’ pizzakoeriers gewend bent, is dat vrij prijzig. Maar als je bedenkt dat iemand speciaal voor jou naar een winkel moet fietsen om boodschappen af te halen, valt het eigenlijk wel mee. Voor de deelnemende tringers is het ook een leuke bijverdienste, want als je 4 klanten in een uur doet heb je 20 euro verdiend en dat is meer dan je in de supermarkt krijgt.

tringtring-iphone-3 tringtring-iphone-4

Het plan is trouwens om de tringers voor veel meer klussen in te zetten. Naast de consumenten-app voor bezorging van boodschappen is er ook nog een Tringers-app. Iedereen met een fiets kan straks de Tringers-app installeren en kan (na een achtergrond-check) opdrachtjes accepteren. Ontwikkelaar Niels Kooiker van Appnormal:

Op die manier hopen we ook snel te kunnen opschalen als de vraag toeneemt. Uiteindelijk kunnen we alles wat op een fiets te bezorgen is gaan bezorgen, mogelijk ook via andere kanalen dan de app die je nu hebt.

tringtring-iphone-5 tringtring-iphone-6

Heb je een maaltijd uitgekozen (liefst bij één aanbieder, want anders moet je meermaals bestellen en betalen), dan reken je af via de creditcard die je aan TringTring hebt gekoppeld. Bestellen van eten wordt zo een kwestie van 30 seconden, als je weet wat je wilt hebben. Vervolgens is het wachten op een tringer, die bereid is jouw maaltijd of boodschappen op te halen. Volgens de makers duurt dat gemiddeld 45 seconden. Ik heb TringTring twee keer getest en de eerste keer (op een regenachtige dag rond etenstijd) meldde de bezorger zich al binnen 15 seconden, terwijl het op een andere dag (begin van de middag, zonnig weer) wel een minuut of drie duurde. In beide gevallen had ik binnen een halfuur de maaltijd voor m’n neus staan. Erg snel dus.

Ik heb gekozen voor een avondmaaltijd van Bilder & De Clerq en een paar dagen later voor drie salades van SLA (zie foto hieronder).

tringtring-maaltijd

Vlak voordat de tringer aan de deur staat krijg je een sms’je met melding dat de bestelling er over 3 of 4 minuten is. Dat bleek bij beide bestellingen goed te kloppen. Je kunt dus alvast naar de voordeur lopen. Om te voorkomen dat anderen jouw vooruit betaalde maaltijd wegkapen, krijg je een unieke code toegestuurd die je moet doorgeven aan de tringer. Zo weet je zeker, dat de maaltijd correct is bezorgd bij de juiste persoon.

Leuke app, maar nog niet ‘af’

Nog niet alles bij TringTring is helemaal af en dat is te merken als je de app gebruikt. De appmakers hebben gelukkig wel de sympathiefactor mee: het zijn allemaal kleine winkeltjes en kleinschalige bedrijfjes, dus als er iets misgaat bel je niet meteen RADAR of Opgelicht. Bij mijn eerste bestelling (Bilder & De Clerq) kreeg ik per ongeluk dubbel zoveel boodschappen. Handig, dat ik opeens voor 4 personen kon koken, maar zoveel had ik niet nodig. Dat is gelukkig achteraf opgelost. Bij de tweede bestelling leek het me handig om wat salades te hebben tijdens de WWDC-keynote (gezond en koelt niet af, als het plotseling heel druk wordt). De salades van SLA kosten een tientje per stuk en je eet er twee keer van (als normale eter), dus dan valt de prijs wel mee. Het is niet iets wat ik elke dag zou doen, maar als je veel aan je hoofd hebt, zoals tijdens een drukke periode op je werk, een verhuizing of een verbouwing van de keuken is het best makkelijk.

tringtring-iphone-2 tringtring-iphone-1

Er zijn een paar dingen die ik aan de app zou veranderen:

  • Bij het bestellen van een maaltijd heb je niet de mogelijkheid om een tijdstip te kiezen. Dat is onhandig, want soms wil je nu alvast wat regelen voor het avondeten of de borrel van vanavond. Vooral bij grote bestellingen, vinden de winkeliers het ook wel zo handig als ze de bestelling ruim op tijd alvast binnen krijgen.
  • Je kunt bij het bestellen geen instructies meegeven, bijvoorbeeld als je zakelijk bestelt (“deurbel iCulture” of “deurbel doet het niet, bel me mobiel”). Overigens kan de tringer jou gewoon bellen als er problemen zijn met de deurbel en moet hij wachten op jouw unieke code voordat hij de opdracht kan afsluiten. Maar ja, als de bezorger eerst een speurtocht moet doen, kan jouw maaltijd inmiddels koud of verlept zijn. De maaltijden die TringTring bezorgt zijn overigens wel vaak koud (sapjes, salades).
  • Het zou handig zijn als je de locatie van de Tringer echt kunt volgen. Nu bleef het icoontje lange tijd bij de winkel staan en daarna zat de bezorger volgens het kaartje ergens in de Zuidelijke Atlantische Oceaan. Terwijl je op basis van de gps-locatie van de tringer-telefoon precies weet waar de bezorger zich bevindt.

Conclusie TringTring review

TringTring is een sympathieke app voor mensen die wel eens wat anders willen dan ongezonde pizza’s. Met deze app bestel je maaltijden, sapjes en benodigdheden voor de borrel, zonder dat je de deur uit hoeft. Er is goed nagedacht over sommige functies, zoals het werken met bevestigingscodes, zodat anderen niet met jouw maaltijd aan de haal kunnen gaan. Ook het idee dat er op deze manier veel meer bezorgd kan worden, spreekt me aan. Soms heb je geen tijd om bijvoorbeeld een boodschap te doen, voordat de winkels dicht gaan. Of moet er snel een mapje met documenten naar de boekhouder, maar heb je er zelf geen tijd voor. In Amsterdam kun je dan een fietskoerier bellen, maar als TringTring ook soortgelijke diensten gaat aanbieden kan dat best een uitkomst zijn. De app kan op een aantal punten nog wat worden verbeterd, maar het is dan ook een eerste versie en die werkt al behoorlijk goed. De betaling is goed geregeld via creditcard of PayPal: je vult eenmalig je gegevens in en zolang je voldoende saldo hebt, heb je er geen omkijken meer naar. Het gevaar is dat je ongemerkt veel te veel uit geeft aan luxe traiteurmaaltijden. Maar ja, uit eten gaan is duurder.

Pluspunten

  • Veel keuze uit leuke, kleinschalige aanbieders met verse en gezonde maaltijden.
  • Eenmalig betaling instellen (creditcard of PayPal), bestellen kost daarna 30 seconden.
  • Snelle bezorging door enthousiaste fietsers (geen milieuvervuilende en luidruchtige brommertjes).

Minpunten

  • Alleen in Amsterdam (maar ja, je moet ergens beginnen).
  • Extra bevestigingsscherm met aanwijzing voor bezorger zou handig zijn, vooral bij zakelijke bestellingen.

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 19 juni 2015, 15:45
Categorieën Eten en drinken, Nederlandse apps
Onderwerpen boodschappen, thuisbezorgen, voeding
3 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.