LC HD: Leeuwarder Courant totaal vernieuwd op iPad

Leeuwarder Courant heeft haar iPad-app drastisch vernieuwd. LC HD 2.0 lijkt meer op een krant en is veel overzichtelijker geworden.

LC HD Leeuwarder Courant iPadDe Leeuwarder Courant heeft haar iPad-app volledig op de schop gegooid. Waar de applicatie zich aanvankelijk qua interface bewust positioneerde tussen de krant en de website, heeft het noordelijke dagblad nu voor een interface gekozen die meer tegen een krant aan schurkt. Aldus heb je bovenin beeld van LC HD titelbalken, vind je daaronder links verhalen en rechts aankondigen naar andere berichten binnen de rubriek. Je kan je aanmelden in de applicatie om hem een week gratis te proberen.

LC HD Leeuwarder Courant voorpaginaDaarna kost de Leeuwarder Courant 11,99 euro per maand. Qua positionering richt de app zich dus ook meer op de krant dan de site. Het nieuws dat de site binnenstroomt, tref je echter ook in de toepassing. Je ziet het linksonder op de voorpagina, al konden wij het niet meer benaderen nadat ons proefabonnement van een week was verlopen; we hadden al eerder de mogelijkheid de app te testen.

Leeuwarder Courant 2.0 voor de iPad laat zich alleen in de portretstand van de iPad bedienen, waarmee de app qua aanpak lijnrecht tegenover die van NU.nl staat. De keuze daarvoor is volgens de krant eenvoudig: “Een van de grootste wensen van gebruikers was dat de app meer op een krant moest lijken.”

De indeling van de applicatie is vereenvoudigd ten opzichte van de vierkante fotovakjes in de vorige app, waarbij je soms moest heroriënteren waar je ergens was in het nieuws en de indeling van de app. Nu veeg je met een grote horizontale veeg door de verschillende rubrieken als binnenland, buitenland, economie en sport heen. Steeds tref je dan links in beeld een volledig uitgeschreven hoofdverhaal of het meest actuele bericht. In de balk rechts tref je een selectie van andere belangrijke verhalen en links naar oudere berichten. De app oogt daarbij nog aardig visueel voor een krant: elk bericht en elke kop is voorzien van een foto. Druk op een aankondiging rechts en het artikel verschijnt links in beeld. Overzichtelijk. Maar eerlijk is eerlijk: het beeldende uiterlijk wordt ook een hand geholpen door de advertenties die tussen de rubrieken staan.

LC HD Fries nieuws op iPadIn de balk links bovenin het scherm kan je kiezen uit een dag van de krant en wordt het nieuws daarop aangepast. Je kan tot een week terugkijken. Verder kan je met instellingen in de bovenbalk kiezen voor een groter lettertype, je abonnement beheren en je profiel openen. Daarmee kan je schakelen tussen verschillende accounts en dat houdt in dat je je eigen leeslijst van bewaarde artikelen kan benaderen. Daarnaast word ook je rubrieksindeling onthouden met rubrieken die je versleept in het uitrolmenu op de voorpagina. Zo bepaal je welke rubrieken direct rechts in beeld benaderbaar zijn als je de app opent. Handig om de standaard Webshop te vervangen voor Fries nieuws, bijvoorbeeld.

De iPad-app van de Leeuwarder Courant is een stuk overzichtelijker geworden. Door elke nieuwsrubriek gevoelsmatig op één pagina te zetten waar je eenvoudig tussen kan schakelen, is het nieuws een stuk behapbaarder geworden. De grootste uitdaging voor de Leeuwarder Courant is de prijsstelling. De prijs van 11,99 euro per maand en dan nog reclame zien, is voor een krant concurrerend geprijsd, maar niet conform de meeste nieuws-apps op de iPad.

Downloaden: LC HD (gratis, iPad, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 4 december 2012, 11:18
Categorieën Kiosk, Nederlandse apps, Nieuws
Onderwerp kranten

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.