iculture-nederlandse-apps
Nederlandse Apps

Languages: fraaie volledig offline woordenboeken op de iPhone

Languages is een nieuw, bijzonder fraai vormgegeven woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands voor de iPhone. Voor de totaalprijs van 79 cent kan je meteen ook allerlei andere Europese talen naar elkaar vertalen.

Languages fraaie woordenboeken voor iPhoneEen woord in een andere taal opzoeken zonder internetverbinding kan met zat iPhone-apps, maar kon nimmer zo fraai als met de nieuwe woordenboek-app Languages (€0,79). De applicatie zet in ruil voor 64,4 MB, het volledige woordenboek Nederlands-Engels en Engels-Nederlands op je telefoon. Daarnaast kan je er ook nog gratis andere woordenboeken vanuit het Engels in downloaden. Als de applicatie een groot succes wordt, overweegt ontwikkelaar Sonico ook meer Nederlandse vertalingen aan te bieden.

Tot nu toe zie je in Languages een sierlijke boekenkast met daarin een bijna willekeurig assortiment aan woordenboeken: Spaans-Engels, Duits-Engels, Frans-Engels, Italiaans-Engels, Nederlands-Engels, Engels-Portugees, Zweeds-Engels, Frans-Italiaans, Frans-Spaans, Duits-Frans, Duits-Italiaans en Spaans-Duits. Het aardige aan de app is dan wel weer dat je elk woordenboek kan downloaden zonder bijkomende kosten. Je betaalt eenmalig 79 cent voor de app. Daarmee krijg je elke vertaling, maar de woordenboeken staan standaard nog niet geïnstalleerd om ruimte op je iPhone te besparen.

Het woordenboek kan je razendsnel schakelen tussen Engels-Nederlands en Nederlands-Engels met een knop in de hoek. Net zo no-nonsense is het feit dat alle woorden onder elkaar staan en dat je er snel doorheen kan scrollen. Druk op een letter rechts en je gaat er meteen naar toe, druk op de zoekbalk en je wordt naar een andere pagina gebracht waar je kan beginnen met typen. De resultaten verschijnen er live meteen onder in beeld. Met een tik erop ga je terug naar het woordenboek, maar dan wel de juiste hoogte.

Languages prachtige trek-animatie Languages woord zoeken

Languages is niet het ideale reiswoordenboek. Daarvoor ontbreekt de spreekwijze van een woord, zowel geschreven als (met een computerstem) gesproken. Wel floreert de applicatie in prachtige visuele trucjes. Zo kan je vegen over de voorletterbalk rechts in beeld voor een speels effect waarmee je kan zien welke letter je te pakken hebt. Als je dan loslaat, zie je bovendien een extra lijst rechts in beeld met de tweede letter erachter, waar je eveneens doorheen kan bewegen. Nog zo’n handig trucje: je kan elk resultaatwoord aantikken om het te kopiëren of om de optie ‘Spring naar’ te kiezen. Daarmee ga je naar de omgekeerde vertaling en zie je meteen aanverwante resultaten in de andere taal. Het mooiste visuele foefje is het dichttrekken van het zoekscherm naar de resultaatlijst toe: het zoekscherm vouwt dan perfect recht op.

Uiteindelijk komt de kwaliteit van Languages neer op de woordenboeken erin en die kunnen we in een snelle testsessie niet beoordelen. Ook als een woord er niet in staat heb je door de snelle taalschakelfunctie vast nog wel een andere mogelijkheid om bij je betekenis uit te komen. Dat neemt echter nog niet weg dat Languages vooral sier maakt met zijn uiterlijk.

Downloaden: Languages (€0,79)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 oktober 2012, 18:27
Categorie Naslagwerken
Onderwerpen engels, nederlandse apps, vertalen, woordenboek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.