Kindle voor iOS omzeilt Apple-regels met gratis boekfragmenten

De Kindle-app voor iOS bevat nu gratis leesfragmenten uit boeken. Je kunt daarna de boekinformatie e-mailen naar jezelf.

kindle boekcoverAmazon is begonnen met het gratis beschikbaar stellen van fragmenten uit boeken via de Kindle-app. Aan het eind van het fragment vind je een link waarmee je het complete boek kunt kopen. Op die manier omzeilt Amazon een regel van Apple en voorkomen ze dat ze 30 procent provisie moeten afdragen per verkocht boek. Het beschikbaar stellen van fragmenten is eigenlijk niets nieuws, want Apple deed het al via de eigen iBookstore. Voordat je een boek aanschaft kun je enkele pagina’s (en soms zelfs complete hoofdstukken) downloaden om te kijken of het naar verwachting is. Apple heeft daarbij een voorsprong: ze hoeven geen rekening te houden met 30 procent afdracht. Voor Amazon is zo’n model onwerkbaar: ze zouden de prijzen van boeken veel hoger moeten maken om de 30 procent voor Apple te compenseren en ze zouden zich daarmee uit de markt prijzen.

Amazon heeft daarom een tussenoplossing gevonden, waar Apple weinig aan kan doen. Je kunt via de app fragmenten van boeken opvragen. Via de zoekfunctie kun je het complete Amazon Kindle-aanbod doorzoeken en het eerste hoofdstuk downloaden. Aan het einde stuur je de boekinformatie per e-mail naar jezelf. Daar staat ook meteen een kooplinkje in om het boek aan te schaffen via de website. Je kunt het boek ook toevoegen aan je verlanglijstje, zodat je het later door iemand anders kunt laten kopen.

kindle boek fragment

Amazon voldoet daarmee aan de regels van Apple: ze bieden geen direct kooplinkje aan, maar vermommen de link naar het boek als leessuggestie aan jezelf. Toch is het kopen van een boek daarmee nog steeds ingewikkelder dan via de iBookstore, waar je aan het einde van een proeffragment meteen tot aankoop kunt overgaan.

Downloaden: Kindle (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 31 juli 2013, 12:00
Categorie Boeken
Onderwerpen boeken, kindle

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.