iPhone OS 3.0 maakt talloze App Store-applicaties overbodig

iPhone OS 3.0 maakt talloze applicaties van externe ontwikkelaars overbodig. Ooit zagen ze een gat in de markt, straks kunnen ze een ander soort applicatie gaan maken omdat hun idee standaard in de iPhone-firmware zit.
Gonny van der Zwaag | iCulture.nl - · Laatst bijgewerkt:

apple_stocksSommige ontwikkelaars juichen omdat iPhone OS 3.0 heel wat nieuwe mogelijkheden geeft om applicaties te ontwikkelen. Anderen zien hun applicatie opeens overbodig worden. Bloomberg bijvoorbeeld, een populaire applicatie om informatie over de financiële markten te volgen. Voor de die-hard beleggers blijft de applicatie nog steeds interessant, maar wie alleen maar wat nieuwtjes en de aandelenkoersen wil volgen kan straks in de standaardapplicatie Stocks terecht.


Ernstiger is de situatie voor de vele ontwikkelaars van voicememo-applicaties en dat zijn er heel wat. Een deel ervan is gratis, andere zijn voor €0,79 of €1,59 in de App Store te vinden. Straks kun je je met de applicatie Dictafoon (de Nederlandse naam die Apple voor de applicatie gekozen heeft) een voicememo opnemen, inkorten en via e-mail naar iemand anders sturen.

Een applicatie die vCards kan uitwisselen leek een maand geleden nog een goed idee, al werd de App Store er onderhand wel mee overspoeld: FreeContact, CardLasso, ContactMailer, vSendIt, iBeam, BeamMe… ze doen ongeveer hetzelfde en ze zijn straks niet meer nodig omdat je draadloos via Bluetooth en Bonjour contactgegevens kunt uitwisselen. Wil je je visitekaartje sturen naar een toestel dat geen Bonjour ondersteunt, dan doe je dat voortaan gewoon via MMS. Dat kost geld, waardoor er kansen blijven voor vCard-applicaties die universeel zijn én de berichtjes gratis kunnen versturen.

Er zijn applicaties die copy & paste als belangrijkste bestaansrecht hebben. Ze kunnen beter inpakken: waarom zou je nog Email Text Paster (€0,79) of MagicPad voor €2,99 kopen als het straks allemaal gratis kan? Magic Browser (€3,99) lijkt ook ten dode opgeschreven maar heeft nog wel een troef achter de hand: documenten opslaan om offline te lezen.

Applicaties die beloven dat je in landscape op een extra groot toetsenbordje kunt tikken zijn er genoeg, bijvoorbeeld SMS Landscape Big Keyboard (€0,79) of Fast Notes (€0,79). Helaas overbodig geworden, want het zit straks in alle belangrijke applicaties. Notitie-applicaties die het synchroniseren met de desktop als uitgangspunt hebben genomen zoals Notespark (€3,99) zijn al even overbodig, tenzij ze echt belangrijke meerwaarde kunnen bieden.

Er zijn ook applicaties die dubbel de klos zijn: met iMail (€0,79) kun je in landscape e-mailberichten schrijven én een contactzoekfunctie gebruiken. Maar zoeken doe je straks via Spotlight, vanuit het startscherm. Applicaties die meerdere foto’s per e-mail kunnen versturen, applicaties waarmee je je via CalDAV op agenda’s kunt abonneren zoals RemoteCalendar (€5,49) en diverse MMS-applicaties zoals Fetch MMS (€3,99) en MMS Buddy (€3,99) zijn niet meer nodig als ze niets meer te bieden hebben dan straks al standaard in iPhone OS 3.0 zit. Initiatieven zoals OpenFeint, waarbij je kunt chatten met andere gamers zijn zinloos nu Apple een p2p-contactmogelijkheid voor gamers gaat bieden.

Hebben we nog iets gemist? En wordt jailbreaken straks ook grotendeels overbodig? Of zijn er genoeg applicaties zoals BiteSMS die meer te bieden hebben dan Apple gaat aanbieden?

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

32 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.