iPhone-applicatie My Stop Buddy helpt bij stoppen met roken

De applicatie My Stop Buddy helpt rokers om te stoppen. Daarbij wordt gebruik gemaakt van een iPhone-applicatie die 150 alternatieve activiteiten en moppen bevat. In 3 weken van het roken af dankzij je iPhone, zou het werken?

my stop buddyVanaf 1 maart is in de App Store de applicatie ‘My Stop Buddy’ te vinden. Voor €2,99 krijgen verstokte rokers drie weken de tijd om van hun verslaving af te komen.

Na het invullen van een persoonlijk profiel is het de bedoeling om bij elke trek in een sigaret de applicatie te starten. Je geeft aan waarom je wil gaan roken: zoek je ontspanning, is het verveling, of sta je onder stress en wil je je afreageren?

My Stop Buddy is ontwikkeld door Lianne Sleebos, voormalig student industrieel ontwerpen aan de Technische Universiteit Delft. Ze heeft een methode ontwikkeld om rokers te ondersteunen bij het stoppen met roken, waarop ze drie jaar geleden ook is afgestudeerd. STIVORO en de Nederlandse Hartstichting waren nauw betrokken bij het afstudeerproject.

Lianne baseerde zich op zes theorieën:

  • Stages of Change (SOC) model – Prochaska en DiClemente
  • Classical Conditioning – Pavlov
  • Rational Emotieve Therapie (RET) – Albert Ellis
  • De contradictie in schijnbare effecten – Jan Geurtz
  • Het verloop van een trekaanval – W. de Gruyter
  • 21 Days Habit Theory – Maxwell Maltz

De laatstgenoemde theorie is ongetwijfeld de reden waarom je in 21 dagen van het roken afgeholpen wordt. De methode maakt rokers bewuster waarom ze naar een sigaret grijpen. Door bij trek in een sigaret één van de knoppen met veelgehoorde rookexcuses aan te tikken kun je zien hoe je je gewoonte kunt doorbreken met alternatieve bezigheden. De applicatie bevat 150 activiteiten om op andere manieren afleiding of ontspanning te vinden. Er zijn 75 moppen over roken meegeleverd, je kunt informatie lezen over de impact van roken op je gezondheid en de applicatie kan je ook voorspiegelen hoeveel geld je kunt besparen door niet meer te roken.

stoppen met roken

De applicatie is vanaf 1 maart verkrijgbaar, kost €2,99 en geeft 3 weken ondersteuning. Op de dag van introductie krijg je 60% korting. Gaat het Lianne lukken wat veel rokers via Allen Carr niet is gelukt?

Meer achtergrondinfo: My Stop Buddy (Zorginnovatieplatform)
Tipgever: Jeroen

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 25 februari 2010, 12:35
Categorie Gezondheid en fitness

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.