iOS game-update: snoepen met CandyMeleon, Blue Toad Murder Files en Gemini Rue

Gemini Rue is een prachtige, verhalende adventuregame, in Blue Toad Murder Files los je moordzaken op en in CandyMeleon eet je snoep.

GU VR CandyMeleon iPhone iOSWe happen naar snoep met een schattig groen beestje, we lossen een detectivezaak of 36 op in een idyllisch Brits dorpje en we dompelen onszelf onder. Dompelen onszelf onder in een duister avontuur dat als een science-fiction begint, maar al snel aanvoelt als misschien nog wel méér een detectivespel dan het zonet beschreven Blue Toad Murder Files. Gemini Rue is meteen onze Game van de Week.

CandyMeleon: happen naar snoep

GU VR CandyMeleon snoep vangen vissen ontwijkenEen spelletje waarin je met een schattig groen monstertje moet happen naar snoep en een pictogram waarop dat groene mannetje vol naar voren komt. We hebben dat wel eens zien uitmonden in een succesje. Om het even zacht uit te drukken. Het Nederlandstalige CandyMeleon speelt dus op safe, en dat geldt ook voor de gameplay. Je kantelt de iPhone om de kameleon naar links of rechts te sturen en met een tik in beeld gooi je je tong uit om snoepjes op te vangen. De goede dan, want de snoepbommetjes moet je uiteraard ontwijken met zowel je tong als je lichaam. Je highscorepoging wordt hoe verder in het spel hoe meer bemoeilijkt door haaien die rondspringen en je lastig komen vallen, en na een paar keer licht geraakt worden zit je poging er dan wel op. Het vangen van snoepjes levert muntjes op en die kan je echt uitgeven aan alles. Snoepjes upgraden met muntjes? Wanneer was het ooit niét logisch? We hebben niet eens alle menu’s doorgekeken, zoveel ongein is er te halen. En net zoals in Dungeon Hunter 4 en het eveneens gisteren besproken GolfStar zit ook op CandyMeleon weer een principe dat je op een gegeven moment niet meer mag spelen omdat je hartjes op zijn. De remedie luidt wachten op nieuwe hartjes, geld investeren in nieuwe hartjes kopen of… een onschuldig highscorespelletje met zo’n rotprincipe gewoon van je iDevice afgooien? Laten we niet hopen dat dit de standaard gaat worden.
Downloaden: CandyMeleon (gratis, iPhone, iOS 5.0+)

Blue Toad Murder Files: detective spelen

GU VR Blue Toad Murder Files iPad iOSNa een tussendoor-spelletje een game waar je lekker in kan verdrinken. Ook weer een tussenstap naar de Game van de Week trouwens, maar dat terzijde. Bue Toad Murder Files vertelt een serie moordverhalen in een anders zo idyllisch Engels dorpje. Maar ondertussen is er stront aan de knikker. Er zijn maar liefst 36 zaken (lees: puzzels) die moeten worden opgelost in het dorp, en het gaat niet zelden om een moord. Maar wie heeft hem gepleegd? Doormiddel van dialogen en filmpjes, vooral puzzelen en in totaal meer dan drie uur detectivewerk, moet je zaken kunnen achterhalen en kan je ze na de verhaalstand nog eens uitpluizen. Blue Toad Murder Files is Brits, en niet zo’n beetje ook. De vertelling, de stemmen en ook de humor zijn écht hoog Brits. Voor een vertaling hoef je dan ook niet te zoeken in het spel. Verder heeft Murder Files ondersteuning voor AirPlay en kan je het spel dus ook met meer spelers op de televisie spelen – zodat je niet alleen puzzelt. Game Center-ondersteuning zorgt daarentegen weer voor een competitief element. Blue Toad Murder Files is misschien wat aan de korte kant en we merkten ook dat de iPhone 5 waarop we het spel testten, erg warm werd tijdens het spelen. Als je in bent voor een portie Britse stereotypen, mag dat je plezier echter niet vergallen.
Downloaden: Blue Toad Murder Files (€2,69, universeel, iOS 4.3+)

Game van de Week: Gemini Rue

Game van de WeekAdventuregames zijn allesbehalve dood! Het genre floreert op de iPhone en iPad, met onlangs nog het gratis te downloaden The New Age, het slome maar wel erg fraaie The Journey Down en het hilarische Fester Mudd – dat zelfs een hommage is aan oude LucasArts-adventures – voor de ingewijde. Gemini Rue is de volgende parel die in het rijtje mag worden toegevoegd. Het is eerder al in de prijzen gevallen en geprezen om zijn verhaal en plottwisten op verschillende indiegame-festivals. Gemini Rue is een verhalend avontuur met een serieuze, duistere toon waarin je als ex-moordenaar Azriel Odin terecht komt op de verregende planeet Barracus. En: in een zodanig penibele situatie terecht komt, dat je wel hulp moét zoeken bij de criminelen waar je eerder voor werkte en eigenlijk allang afscheid van had willen nemen. Dat het op een andere planeet plaatsvindt, lijkt ernaar te hinten dat Gemini Rue een sci-fi spel is. Maar zo voelt het geen moment. De regen, de lange jassen, de duistere kamertjes en de straten schrééúwen detective. En zo ontrafelt het verhaal zich ook: duister, spannend en soms uitzichtloos. Dat laatste is zoals het hoort in een goede adventure: het geeft je een vrijbrief (of eigenlijk: de verplichting) je hoofd eens flink stuk te breken op puzzels en aanknopingspunten. Gemini Rue is niet iets dat je speelt voor een snelle kick. Het is iets dat je speelt als een boek dat je niet neer kan leggen en wilt doorbladeren.
De trailer is afkomstig van de pc-versie.
Downloaden: Gemini Rue (€3,59, universeel, iOS 4.3+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 12 april 2013, 19:24
Categorie Games
Onderwerpen avonturengame, gvdw, iculture speelt

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.