iOS game-update: Nederlandse Krudoku mixt Wordfeud en Sudoku, Deus Ex Game van de Week

Deus Ex: The Fall is een ambitieuze actiegame die je meesleurt in het scherm van je iPhone of iPad. En dan Krudoku: Wordfeud en Sudoku!

GU VR header Krudoku Sudoku en Wordfeud onlineHet door ons al geteste Plants vs. Zombies 2 is nog niet eens uit in Nederland en België, maar toch kunnen we praten over een goede week als het op games voor de iPhone en iPad uitkomt. Maandag maakten we kennis met de indrukwekkende Diablo-achtige Iesabel, Sprinkle Islands is een leuk puzzelspelletje met water en Tiny Thief het leukste dat in enige tijd van Angry Birds-ontwikkelaar Rovio Mobile kwam. Allemaal zijn ze niet onze Game van de Week geworden. Eveneens maken we vandaag kennis met een leuk nieuw online spelletje uit eigen land: Krudoku.

Angry Birds Star Wars 2 komt

GU VR Star Wars Angry Birds II AnakinPssssttt… zullen we een standaardscriptje van een succesvolle Star Wars-game vertellen? Als het originele deel over de originele films een succes wordt, komt er een vervolg dat de nieuwere drie Star Wars-delen behandelt. Dat gold bijvoorbeeld al voor de Lego Star Wars-games, maar is nu ook weer van toepassing op Angry Birds Star Wars. Rovio Mobile heeft as we speak een teaser van de volgende Angry Birds gegeven en het beeld liegt er niet om: dat is een directe hint naar de filmuiting waarin Anakin Skywalker voor een zandhuis staat met de schaduw van Darth Vader achter zich. Het is nu de rode vogel die de rol van Anakin op zich neemt. En verder weten we nog maar één ding meer: 15 juli is de dag waarop we meer te weten krijgen over de volgende Angry Birds. Je kan in de tussentijd natuurlijk gewoon ook bezig met het nog frisse en echt leuke Tiny Thief, dat onder de vlag van Rovio is uitgebracht.

Krudoku: online Wordfeud en Sudoku

GU VR Krudoku iPhone iPadKijk verder dan het niet al te fraaie introductiescherm waarop je een account aanmaakt zodat je online gevonden kan worden. Nee, echt. Krudoku is het leukste online spelletje dat we de afgelopen tijd gespeeld hebben. Het initiatief van HelloApps uit Groningen combineert Scrabble – Wordfeud in iPhone-begrippen – met Sudoku, en dat levert een interessant tafereeltje op. Beide spelers leggen om beurt een greep van hun cijfers op de vakjes in het veld neer. Daarbij krijg je punten voor de cijferwaarde die je neerlegt, maar het hoofddoel is om Krudoku’s te scoren: een reeks van de cijfers 1 tot en met 9 in jouw kleur horizontaal of verticaal. Dat levert een whopping 100 punten op en dat is zo’n klap, dat je dat beslist wil voorkomen dat de tegenstander zo’n reeks maakt.

Zo is Krudoku een tactisch spelletje waarin je elke beurt nadenkt waar je je tegels neerlegt om er zelf goed aan te doen, maar ook om de andere te blokkeren. Op het veld vind je natuurlijk ook vakjes die de waarde van de tegel die je erop neerlegt vermenigvuldigt, maar wat Krudoku echt goed maakt, is dat het veld gaten heeft waar je omheen moet leggen. Het is dus geen 4-op-een-rij waarbij je maar lekker aan je eigen rij werkt en de ander aan het zijne, maar een spel waarbij je door het veld al wordt gedwongen verschillende kanten op te denken en je cijfers moet verdelen om reeksen te halen. Krudoku is doordacht, diepgaand en verslavend. Proberen!
Downloaden: Krudoku (gratis, universeel, iOS 6.0+)

Game van de Week: Deus Ex: The Fall

Game van de WeekIn verhouding tot andere games op de iPhone en iPad duurt het even voor je mag spelen in Deus Ex: The Fall. Een introfilmpje toont een dreiging die over de wereld heerst en de klopjacht op jou. Gaat dan naar jou toe, als je praat met een compagnon met eveneens een prijs op haar hoofd. En het volgende moment ga je met een groep handlangers op missie en word je uit een vliegtuig naar de daken van je eerste missie gegooid. Nog voordat je een stap hebt gezet, laat Deus Ex zien en horen dat je te maken hebt met een iOS-game van een andere orde. Met een tikbesturing die voor nieuwe spelers en een traditionele loop- en rondkijkbesturing voor de schietfanaten, kan iedereen uit de voeten met Deus Ex en kan iedereen ondergedompeld worden in een wereld waarin ‘genetisch geavanceerde’ personen de zondebokken zijn. Kan iedereen tegenstanders in een fraaie, futuristische 3D-wereld op zijn eigen manier benaderen: je kan vaker wel dan niet kiezen uit je eigen aanpak, of je nou wilt sluipen of voor de confrontatie gaat. En kan iedereen gesprekken aanknopen met andere personages in de spelwereld die je voor keuzes stellen – die later van invloed kunnen zijn op het spelverloop.

Er is vanuit fanatieke Deus Ex-aanhang enige kritiek op The Fall, omdat het spel niet zulke afgewerkte texturen heeft als bijvoorbeeld Modern Combat 4: Zero Hour, of dat de game je wel voor keuzes stelt, maar dat het niet zo diepgaand en vrij is als de voorgaande delen. Het zijn overtrokken kritieken, vinden wij. Deus Ex: The Fall is de meest karakteristieke 3D-shooter die we tot nu toe hebben gezien op de iPhone en iPad, met fantastische beelden en geluiden, een solide besturing, innemende spelwereld, overtuigende verhaallijn en misschien nog wel het belangrijkste van allemaal: spannende situaties. Een spel dat je als serieuze gamer op iOS niet mag overslaan.
Downloaden: Deus Ex: The Fall (€5,99, universeel, iPhone 4S+, iPod touch 5th gen, iPad, 5.0+)

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

6 reacties

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.