Input: enquete-app voor wetenschappelijke tv-programma’s

In de Input app voor iPhone en iPad kan je meedoen aan journalistiek en wetenschappelijk onderzoek, dat wordt gebruikt voor tv-programma's
Lisa van der Velden - · Laatst bijgewerkt:

Input“Negentig procent van onze kijkers vindt dat de bonussen in het bedrijfsleven omlaag moeten”. Vraag jij je ook wel eens af waar die statistieken op televisie vandaan komen? En waarom jou nooit iets wordt gevraagd? Met de Input app van de NTR en de VPRO kun je dit soort statistieken voortaan zelf beïnvloeden. Via de app kan je meedoen aan journalistiek en wetenschappelijk onderzoek. Jouw gegevens worden gebruikt als onderbouwing van wetenschappelijke televisieprogramma’s van de publieke omroep, maar ook voor nationaal onderzoek.

Bij elk onderzoek wordt duidelijk aangegeven waarvoor je input wordt gebruikt en na iedere enquete bepaal je zelf welke gegevens je deelt en welke niet. Alle enquêtes zijn volledig anoniem. Het eerste onderzoek in de app is voor Factcheckers, een nieuw televisieprogramma van de NTR dat in september op TV zal komen. Het wordt gepresenteerd door Rob Urgert en Joep van Deudekom, die eerder bij het populaire tv-programma Onder de tram/Tussen de oren samenwerkten. Wie meedoet met het Factcheckers-onderzoek in de Input-app krijgt als dank een gratis e-book van Joep en Rob cadeau. Het boek belicht de wetenschap achter succes, met tips om succesvol te worden. Naast het onderzoek voor Factcheckers zal binnenkort een onderzoek voor de nieuwe reeks van Nederland van Boven (VPRO) in de app verschijnen.

Volgens de NTR en de VPRO biedt een app als onderzoeksinstrument nieuwe mogelijkheden. Eén daarvan is gps-tracking via de iPhone. Bij sommige onderzoeken worden deelnemers gevraagd om hun GPS voor een bepaalde periode aan te zetten. Zo kunnen onderzoekers gemakkelijker specifieke informatie achterhalen dan bij “statische” onderzoeken. Houd bij dat soort opdrachten natuurlijk wel rekening met de gebruiksduur van de batterij. Een laatste leuke extra: de Input-app geeft deelnemers bericht zodra duidelijk is hoe en wanneer ze de resultaten van het publieksonderzoek kunnen inzien. Zo zie je of je tot de middenmoot of de uitschieters behoort en leer je meteen wat over jezelf.

De Input-app is (mede) gefinancierd door het Stimuleringsfonds voor de Pers en is voorlopig alleen beschikbaar voor iOS.

Downloaden: Input (gratis, universeel, iOS 5.0+)

Input beschikbare onderzoekenInput bedankt voor jouw bijdrage

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 8 november 2013, 14:14
Categorie Amusement
Onderwerpen input, onderzoek

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.