ICS Republique iPad iPhone

iCulture speelt: Republique is Game van de Week en drie leuke gratis games

Drie leuke gratis iPhone en iPad games: Ratchet & Clank BTN, puzzel reflexen spelletje Safe Cracker en fight 'em up Fightback.

ICS Republique iPad iPhoneAls je een fanatieke speler van iOS-games bent, heb je vermoedelijk een dure dag achter de rug. Gisteren kwamen Star Wars KOTOR uit, bleek Cut the Rope 2 nog steeds schattig en maakten we kennis met Republique – een bijzonder sluipspel dat we nu uitroepen tot onze Game van de Week. Maar: een dure dag dus. En daarom vandaag drie leuke nieuwe games die je kan spelen zonder betaaldrempel. Knokspel Fightback, het leuke reflexenspelletje Safe Cracker en het iPhone-debuut van Ratchet & Clank.

Safe Cracker: draaien en graaien

ICS Safe Cracker iPhone iPadOm maar met het slechte nieuws te beginnen: er wil nog wel eens een advertentie opduiken in Safe Cracker maar je mogelijk nog wel eens per ongeluk op drukt. Het goede nieuws is dat je ze wel kan wegkopen voor eenmalig 1,79 euro en: dat het spelletje het is waard is om ondanks die opdringerige reclame te proberen. Safe Cracker heeft een simpel principe en dat leuk uitgewerkt. Je bevindt je elk level in het midden van een tandwiel dat je met twee knoppen linksom of rechtsom kan draaien. Zo beïnvloed je hoe het oogje met pootjes op de blauwe vlakken rolt en daarna de uitgang in kan. De uitdaging zit hem in het halen van drie sterren. Daarvoor moet je alle blauwe vakken met een ster erin hebben geraakt voordat de tijdbalk rechtsboven op is. Omdat je oogje over de blauwe vlakken heen rolt, gaat het spel lekker snel en zit je niet naar oneindig stuitergedrag te kijken. Bovendien heb je het oogje verrassend goed onder controle met het roteren. Dat maakt Safe Cracker een leuk spel.
Downloaden: Safe Cracker (gratis, met in-app aankopen, iOS 4.3+)

https://www.youtube.com/watch?v=_aTBBhq0ID4

Ratchet & Clank light op iOS

ICS Ratchet and Clank iPad iPhoneSony had er natuurlijk voor kunnen kiezen Ratchet & Clank uit te brengen in de PlayStation All-Stars Island app. Maar dat gebeurde niet. Ratchet & Clank: BTN is het losstaande debuut van de schietgrage PlayStation-helden op de iPhone en iPad, en het betreft een highscore-spel dat logisch inhaakt op een van de elementen uit de games: het railen. In BTN spring je steeds tussen drie rails om gevaarlijke objecten te ontwijken en bouten te pakken. Die bouten zijn vooral op korte termijn inzetbaar: je hebt ze nodig voor de kogels in de schietstukken die er tussendoor komen. Daarin zet dit spelletje de toon tussen al die andere 3D-renspellen. De shootouts zijn chaotisch en je ziet nog maar net genoeg in beeld om met je vinger de doelwitten te schieten en tegelijk te vegen om laserstralen en tegemoet komende kogels te ontwijken. De muziek is wat repetitief, maar BTN weet even snel tussendoor wel vermaken.
Downloaden: Ratchet & Clank: BTN (gratis, zonder in-app aankopen, universeel, iOS 5.1+)

Fightback: razendsnelle trappen

ICS Fightback vechtspel explosiefBonkige, zwaar aangezette spierbundels van kerels en een goed uitziende game gewoon samen, dat bewijst Fightback van ontwikkelaar Ninja Theory wel. Het gratis te downloaden spelletje laat je in korte missies knokken tegen vijanden die links en rechts van je in beeld lopen en niet altijd keurig op hun beurt wachten tot ze je aanvallen. Je schakelt ze uit door snelle tikken in beeld en vegen omlaag en omhoog richting de tegenstander om een lage of hoge trap uit te delen. Veel sneller dan dit hebben vechtspellen nog niet gespeeld op iPhone en iPad. De game is helaas al snel uit op je in-app aankopen voor het versterken van je eigen kunnen en wapenarsenaal, maar met 100 levels, de soepele gameplay en de fraaie beelden, is Fightback het proberen waard.
Downloaden: Fightback (gratis, met in-app aankopen, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 4+, iOS 5.0+)

Games in het kort

  • Beben III (€0,89, universeel, iOS 6.0+) – Schimmig en wellicht illegaal. Wij hebben het niet getest, maar met Beben III schijn je Quake III te kunnen spelen op iPhone en iPad.
  • SolForge (gratis, universeel, iOS 5.11+) – Gratis te spelen kaartspel op iPad nu ook voor iPhone. Denk Magic the Gathering en je zit goed.

Game van de Week: Republique

Game van de WeekAan het hoofd van de ontwikkeling van Republique staat een man die eerder aan Halo 4 en Metal Gear Solid 4 werkte. Iemand die de gebaande paden op spelcomputers heeft platgetreden, maar ditmaal wist hij de bekende weg te omzeilen. Republique is een sluipspel waarin je niét de hoofdpersoon bestuurt, maar de camera’s om haar heen. De game vertelt het verhaal van een toekomst waarin de staat totalitair is en iedereen middels camera’s in de gaten houdt. Maar ook het verhaal van Hope, een jongedame die is veroordeeld tot het wissen van haar hersens omdat ze een ‘rebels’ boek las.

ICS Republique iOS screenshotZelf speel je niet als Hope, maar als de hacker die van camera naar camera kan bewegen om Hope te begeleiden naar een ontsnapping uit haar doemscenario. Je stuurt elke camera aan door rond te kijken en activeert een techmodus om te zien welke elementen in de omgeving te manipuleren zijn. Zo open je deuren, vergaar je intelligentie en ontregel je elektronica, terwijl je in het ‘gewone’ zicht op de omgeving drukt om Hope te vertellen waar ze naartoe moet. Republique is niet zonder mankementen. Het schakelen tussen camera’s in allerlei hoeken kan zeer desoriënterend werken, je hebt wat weinig grip tussen gepakt worden en zelf een bewaker bewusteloos achterlaten en bovendien spreken de puzzels ook niet altijd voor zich. Maar het is ook een game met fantastisch beeld en geluid, een unieke aanpak en totaal eigen flow. Als je graag eens iets anders speelt op iPhone en iPad, mag je Republique niet over het hoofd zien.
Downloaden: Republique (€4,49, in-app €13,99 voor de volgende vier hoofdstukken, universeel, iPhone 4+, iPad 2+, iPod touch 5+, iOS 7.0+)

https://www.youtube.com/watch?v=oK16NZqeNx0

Suggestie hoe we dit artikel kunnen verbeteren? Laat het ons weten!

Informatie

Laatst bijgewerkt 20 december 2013, 19:30
Categorie Games
Onderwerpen gvdw, iculture speelt, playstation

Reacties zijn gesloten voor dit artikel.